04-12-13

Mijn hond blaft in de auto. Wat nu?

hond-in-de-auto-stuur.jpgEen hond die steeds blaft in de auto is irritant en daardoor gevaarlijk. Hij leidt de aandacht van de bestuurder af in diens pogingen om de hond te laten stoppen met het blaffen. Soms slaat men in opperste frustratie naar achteren om de hond af te remmen. Soms helpt dat heel even, heel vaak helemaal niets.

Hoe leer je een hond af te blaffen in de auto?
Net als alle gedrag moet gedrag zich ontwikkelen om effectiever te worden. Dat geldt ook voor het blaffen in de auto. Dat gedrag is ‘gewoon’ aangeleerd. Natuurlijk zal een zenuwachtige hond sneller gaan blaffen dan een heel relaxed typetje. En natuurlijk zal een hond met veel territoriumdrift eerder gaan blaffen dan een hond die met iedereen dikke maatjes is. Maar honden kunnen ook zomaar gaan blaffen waarbij het lijkt dat er geen enkele reden voor is. Hoe het ook zij, het is beter het gedrag voor te zijn.

Mijn hond haat autorijden, wat nu?
Sommige honden haten autorijden, soms is de reden onbekend, soms zijn ze erg geschrokken, omdat ze van de bank zijn gevallen of omgevallen zijn bij plotseling hard remmen. Dergelijke honden weigeren de auto in te gaan of gaan er met veel tegenzin in. Soms zijn ze daarbij erg opgewonden, soms juist teruggetrokken en timide. Dat ligt een beetje aan het karakter van de hond en of hij en hoe bang hij is. Sommige honden zijn wagenziek, iets wat bij jonge honden vaker voorkomt en meestal rond het jaar (of eerder) als vanzelf over gaat. 

Hond op de voorbank
Menige hond wil op de voorbank klimmen, omdat hij het daar naast de bestuurder een stuk gezelliger vindt. Dat geeft veel vruchteloos gemopper en pogingen om de hond terug te duwen. Soms blijft hij even beduusd zitten maar herhaalt vervolgens zijn escapades. Of de hond gaat blaffen uit frustratie wat ook weer gemopper geeft. Misschien zelfs een ongerichte klap naar achteren als de irritatie over het aanhoudende geblaf te groot wordt. De hond leert op die manier dat blaffen aandacht oplevert, weliswaar niet de leukste vorm, maar iets is meer dan niets. Daarom ga je vanaf het begin dat je hond meegaat in de auto zorgen dat autorijden leuk is en het gewenste gedrag – rustig achter op de bank liggen – te belonen met een lekkere snack.

Geef alleen aandacht aan gewenst gedrag
Laat iemand die jouw hond goed kent naast je hond op de achterbank gaan zitten. De hond krijgt alleen aandacht als hij rustig is en zich rustig gedraagt. Die persoon spreekt de hond op die momenten vriendelijk toe en houdt lichamelijk contact door een hand rustig tegen zijn hondenlijf aan te houden. Of door tegen zich aan te laten liggen. Als de hond onrustig wordt, troost je niet. Verbreek wel onmiddellijk het lichamelijke contact door je hand weg te trekken of op te schuiven.

Je kan de hond ook een kauwstaaf geven of een met lekkers gevulde Kong voetbal om verveling te voorkomen. Je moet zo’n lekkere snack of voeding pas geven als de hond rustig is! Niet om hem rustig te krijgen want dan beloon je het onrustige gedrag waardoor dat zal toenemen!

Eerst gewenst gedrag, dan de beloning!
Ook hier geldt dat je heel goed moet weten wanneer je een botje of speeltje aan de hond geeft. Dat is alleen toegestaan als de hond rustig is, nooit als hij onrustig is. Want dan beloon je het ongewenste gedrag zodat het erger zal worden. Probeer ongewenst gedrag altijd te negeren.

Alleen met jou als bestuurder in de auto
Het is misschien niet mogelijk om de eerste keren iemand mee te nemen om het juiste gedrag van de hond te belonen. Dan is het belangrijk dat je toch zorgt dat je het gewenste gedrag kunt belonen. Neem als het enigszins kan een rustige route. Hou genoeg gevarieerd lekkers bij de hand en stop de hond iedere keer als hij rustig is iets lekkers toe. In het begin is het belangrijk het gewenste gedrag veel te belonen. Dan ga je om het gedrag vast te zetten over op interval beloning. En tenslotte onderhoud je het gewenste gedrag door af en toe te belonen als de hond rustig zit of ligt.

Als de hond al gewend is steeds te blaffen in de auto zul je moeten werken aan stil zijn.

Clickertraining bij blaffen in auto
Het enige wat echt helpt is een gerichte aanpak. Gebruik van de clicker is nu wel echt handig. Je kunt twee dingen doen, gaan clicken voor stil zijn en vervolgens voor rustig liggen of zitten. Dat werkt voor een hond die alleen maar blaft. Heb je echter een hond die ook als een dolle heen en weer springt, leer hem dan eerst om rustig op een matje te gaan liggen. Bijt je hond ook nog in je bekleding train hem dan eerst in een bench. Daarna leg je het matje of zet je de bench in de auto. Omdat de hond geleerd heeft in die omstandigheden rustig te zijn, zal hij door de conditionering dat in de auto ook makkelijker zijn. Vanaf het moment dat je matje of bench met een stille hond in de auto hebt volg je de training zoals hieronder beschreven staat.

De hond blaft wel, maar is niet helemaal door het dolle
In dit geval kun je meteen in de auto gaan trainen. Het is wel handig als iemand anders stuurt want trainen en sturen gaat niet samen. Click voordat je gaat rijden onmiddellijk voor het kleinste moment van stilzijn, liefst zelfs voordat de hond een poot in de auto heeft gezet. Dat is een beetje afhankelijk van waar het probleem begint. Misschien al in huis bij het aanlijnen, dan click je daar voor stil zijn. Misschien al bij instappen, dan click je voordat de hond instapt. Misschien pas bij wegrijden, dan click je voordat je gaat rijden.

Neem altijd genoegen met kleine stapjes van succes
De eerste seconden zonder blaffen zijn het begin van een geruisloze autorit. Click dus daarvoor en voer pas als die paar seconden goed gaan de tijd van stilte op. Rij vooral niet echt ergens naartoe, maar maak er een oefening van door maar een heel klein stukje te rijden. Of misschien rijd je nog geen centimeter, afhankelijk waar het probleem begint. Verhoog je norm echt heel langzaam. Als het begin er goed inzit gaat de rest veel beter dan wanneer het begin al twijfelachtig is. Schrijf op hoe lang je hond zijn mond dichthoudt. Soms lijkt het maar of men niet verder komt. Maar onmiddellijk blaffen of een minuut niet blaffen is voor je hond al een heel grote verandering.

Haal in ieder geval de conditionering er uit, reageer niet als je hond blaft! Als je hond weer gaat blaffen omdat de aangeleerde minuten van stil zijn voorbij zijn, probeer dan om niet op dezelfde manier daarop te reageren zoals je altijd hebt gedaan. Dat voorkomt dat je het gedrag onderhoudt, wat in ieder geval wel meegenomen is.

Wees ingesteld op terugval
Hoe ver je ook komt, er komt altijd een moment waarop het lijkt of de hond er niets van heeft begrepen. Reageer er niet op! Ga de volgende leersessie een stapje terug en begin op een lager niveau opnieuw.

17:15 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Voor langere afstanden (zoals op reis gaan) helpt het om vóór het vertrek een stevige lange wandeling te maken met de hond zodat hij zijn overtollige energie kwijt is bij het vertrek. Jammer dat we dié truc pas door hadden nadat onze Floor (een jachthond met bijbehorende "blikken" stem) van op onze oprit tot aan de haven van Harlingen aan één stuk blafte. De enige die er even stilte in kon krijgen, was onze andere hond die zich er zo aan stoorde dat ze haar zus een uppercut verkocht waar die volle 2 minuten van zweeg... :-)

Gepost door: affodil | 05-12-13

Reageren op dit commentaar

Erg vervelend, zijn er geen speciale cursussen voor?

Gepost door: Rijschool Gouda | 19-09-14

Reageren op dit commentaar

Misschien helpt een muilkorf

Gepost door: Rijschool Zoetermeer | 25-09-14

Reageren op dit commentaar

Ja tuurlijk zijn er speciale cursussen?

Gepost door: rijschool leiden | 03-02-15

Reageren op dit commentaar

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: electricien paris | 21-02-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.