17-07-13

Hond en vlooien

Vlooien zijn vervelende beestjes die je hond erg dwars kunnen zitten. Wat kun je als hondenbaasje eigenlijk doen om te voorkomen dat jouw hond last krijgt van een irritante vlooienbesmetting? 

Waar zitten vlooien?
Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Dit betekent dus dat vlooien zich verstoppen in struiken, op grassen maar ook op minder beschutte plaatsen. Wachtend op een gewillig slachtoffer om zich te voeden met het bloed van hun gastheer. Want zo noemen we het slachtoffer van deze parasiet. Circa 95% van de vlooien eindigt op de rug, lies of oksel van een zoogdier. Het is dus niet verwonderlijk dat met name katten die veel buiten komen relatief vaak vlooien hebben. Vlooien zijn echter ook dol op honden, met het grootste gemak springt een vlo van de ene hond naar de andere. Wist je dat een vlo maar liefst een meter ver kan springen? 

Hoe voorkom je een vlooienplaag bij je hond?
Vraag aan een willekeurige hondeneigenaar of zijn/haar hond vlooien heeft. Als door een wesp gestoken zal de gemiddelde hondeneigenaar hevig ontkennen… Toch is één vlo al voldoende om een heuse plaag te veroorzaken.

Dit gaat als volgt: Je hond krijgt bezoek van een vlo. Deze vreet haar buik rond met vers bloed van jouw hond. Dit heeft de vlo ook nodig, want zonder bloed leeft zij maar enkele dagen. Na haar buik vol te hebben gevreten wordt het tijd om eitjes te leggen, zo’n 50 per dag! Deze kleine, witte en ronde eitjes vallen van je hond af. Na enkele dagen komen de eitjes uit, we spreken ook wel van larven. Deze verstoppen zich in kieren en naden en voeden zich met huidschilfers en vlooienpoep. De larven spinnen een cocon om zich heen met als bedoeling om zich te ontpoppen tot een heuse vlo. In deze cocon kan de vlo-in-wording wel een half jaar overleven. Echter, in de meeste gevallen komen deze cocons al na 15 dagen uit om zich te goed te doen aan het bloed van jouw hond!

Tenminste, als je hond in de buurt is. Is je hond een aantal dagen afwezig, bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiode of wanneer hij gezellig bij je schoonmoeder aan het logeren is, dan twijfelt de zojuist uitgekomen en hongerige vlo geen moment en stort hij zich op jouw (behaarde) benen. En ik spreek uit ervaring…dat is geen pretje! Een vlooienplaag voorkom je door een vlooienmiddel te gebruiken. Er bestaan vlooienbanden, pillen, poeders, vloeistoffen. Er bestaat zelfs een anticonceptiemiddel voor vlooien. Het laatstgenoemde middel zorgt ervoor dat een volwassen vlo zich niet kan voortplanten. Hiermee voorkom je dus een heuse plaag. 

Vlooiencheck bij je hond
Om vast te kunnen stellen of jouw hond vlooien heeft, ga je op zoek naar kleine, zwarte korreltjes. Deze bevinden zich vaak in de lies- of schouderstreek van je hond. Deze kleine, zwarte korreltjes zijn vlooienpoepjes. Gebruik een vlooienkam om deze korreltjes uit de vacht te kammen. Deze korreltjes leg je op een stuk, met water doordrenkt, keukenpapier. Wanneer de korreltjes een rode kleur afgeven kun je ervan uitgaan dat het om vlooienpoepjes gaat. De rode kleur wordt namelijk veroorzaakt door (onverteerde) bloeddeeltjes.

Meestal zie je tijdens het onderzoek naar vlooien wel één of meerdere vlooien wegspringen. Je kunt ze proberen te vangen. Dooddrukken gaat bijna niet want de vlo heeft een sterk pantser. Je kunt gevangen vlooien verdrinken in water. En nee…dat is niet zielig! 

Wat als je hond vlooien heeft?
Het is verstandig om altijd de volgende producten in huis te hebben (omdat je een vlo meestal pas ziet wanneer de dierenspeciaalzaak gesloten is…):

Een middel om de omgeving van de hond te behandelen
Dit middel zorgt ervoor dat eitjes en larven die zich in je huis begeven snel en effectief gedood worden. Vergeet niet om ook de bovenverdieping te behandelen. Vlooienpoppen zijn namelijk kleverig en je neemt ze hierdoor gemakkelijk mee naar boven onder je schoenen. Behandel alle plekken waar de hond regelmatig ligt, denk ook aan de auto. Was de hondendeken op minimaal 60 graden.

Een middel om de hond te ontwormen
Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar! De vlo is een tussengastheer van de worm. Dit betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Wanneer de vlo uitkomt heeft de worm zich in hem genesteld. Vervolgens springt de vlo op jouw hond om zich te voeden. Maar jouw hond is niet gek…hij probeert zich te ontdoen van die irritante vlo door te krabben en te bijten. Hierdoor verdwijnen verschillende vlooien in het maag-darmkanaal van jouw hond. De vlo overleeft dit niet, maar de worm die in de vlo zit wel. 

Nabehandeling
Het is belangrijk om de hele behandeling tegen vlooien maandelijks te herhalen. Immers, na deze periode komen de poppen uit die jouw eerdere verwoede verdelgingspoging overleefd hebben. 

Samengevat: zie jij jouw hond regelmatig krabben, sleetje rijden of constateer je vlooien of vlooienpoepjes? Dan zijn dit tekenen dat jouw hond last heeft van vlooien. Voorkom vlooien door het gebruik van de juiste producten. In het geval van een vlooienplaag dien je grondig te werk te gaan. Ieder seizoen ontwormen en ontvlooien kan een hoop narigheid besparen. 

15:18 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-07-13

Veilig contact leggen met een hond

Wat doe je als je een hond tegenkomt die je niet kent? Hier wat regels om op een veilige manier contact te leggen met een hond:

Regel 1: Kijk de hond niet strak aan. Door vlak boven of naast zijn ogen te kij­ken kun je heel goed zien wat hij doet zonder dat hij zich bedreigd hoeft te voe­len.

Regel 2: Buig je niet over de hond heen maar blijf op enige afstand van hem staan. Honden meten elkaars krachten door over elkaar heen te hangen en daar­om is deze benadering niet zeer welkom.

Regel 3: Noem de hond bij zijn naam en praat rustig tegen hem.

Regel 4: Let op zijn lichaamstaal, kwispelt hij wijd met zijn staart, staan zijn oren rechtop, houdt hij zijn lijf niet strak maar ontspannen, en heeft hij de mond open (een gesloten mond kan op spanning duiden en al helemaal als de hond af en toe een klein puntje van zijn tong naar buiten steekt), dan is de kans groot dat de hond genoeg vertrouwen heeft in onbekenden om zich toch te laten aanhalen.

Regel 5: Laat het initiatief tot lichamelijk contact van de hond uitgaan. Blijf rustig staan en wacht af of hij naar je toe komt. Alleen als hij zelf contact zoekt is het veilig om hem aaien!

Regel 6: Aai de hond niet over de nek, maar rustig over de borst waarbij je de hand verticaal en de vingers ontspan­nen en daardoor iets gebogen houdt. Kriebel zachtjes met de achterkant van je gebogen vingers over zijn borst, ter­wijl je rustig blijft praten met een vriendelijke lichte stem. (Reden van deze handhouding is dat mocht een hond bijten, hij veel meer vat heeft op een horizontaal gehouden hand omdat de totale vingerbreedte veel groter is dan die in verticale positie). Blijft de hond ontspannen, dan kan heel rustig over de kop geaaid worden.  

Pas op, een loslopende hond
Wat staat je te doen als er een onbekende hond aankomt die losloopt? In zo'n geval gelden heel andere regels, namelijk heel rustig verder lopen en de hond negeren. Kijk naar de lucht of naast de hond als je zeker wilt weten waar hij uithangt, maar kijk hem nooit recht aan. Door dat te doen wordt hij op je attent gemaakt. Maak geen drukke bewegingen, want die vallen hem beslist op, steek liever je handen heel rustig in je zak. En ga vooral niet rennen. Honden zijn inge­steld om attent te zijn op dieren die zich over de grond voortbewegen. De meeste honden zullen niet of nauwelijks aandacht hebben voor dingen in de lucht zoals overvliegende vogels. Het is immers veel makkelijker voor ze om een prooi op de grond te verschalken en zij nemen dan ook de kleinste beweging onmiddellijk waar.  

Aangezien een prooi zal vluch­ten als het daartoe de kans krijgt, reageren honden onmiddellijk op zo'n beweging. Hoe harder iets wegloopt, hoe sneller een hond erachteraan zal gaan. Iets wat voor je vlucht is immers niet bedreigend, dat in tegenstelling tot iets wat stil blijft staan en jou in de gaten houdt. Een vluchtend dier is een prooi en zal bejaagd worden, iets wat stilstaat trekt min­der aandacht, terwijl iets wat op je afkomt bedreigend is. In het laatste geval kun je heel makkelijk zelf de prooi zijn.

Wanneer een hond zich op zeer bekend terrein bevindt kan ook nog een stukje territorium­drift meespelen. Honden zijn feller in een bekend bos dan in een bos waar ze voor het eerst komen. In het laatste geval hebben ze het nog te druk met zich te oriënteren en alle nieuwe luchtjes en weggetjes in het groen te ontdekken.

Dus: stilstaan en net doen of de hond lucht is. Doordat je de hond niet aankijkt, daag je hem niet uit. Doordat je stilstaat, activeer je niet langer zijn jachtdrift en neemt zijn opge­wondenheid af. Vaak zal na een tijdje zijn aandacht voor je verflauwen en zal hij gewoon weggaan omdat er niets meer gebeurt. Honden hebben niets met stilstaande voorwerpen waarmee geen contact gemaakt wordt. Je staat net zolang stil en kijkt naar de lucht totdat de hond vertrekt. Honden zijn van nature jagers en moeten wel reageren op snel bewegende voorwerpen, al helemaal als die van hen vandaan bewegen. Want dan gedraagt men zich immers als een weg vluchtende prooi. Praat niet tegen de hond en loop niet in zijn richting. Heel simpel gezegd is het het beste te doen alsof hij helemaal niet bestaat, dan heb je de beste kans.  

Vraag het de eigenaar
Een heel goede manier om kinderen op een verantwoorde manier te laten omgaan met honden die aangelijnd zijn of waarvan de eigenaar vlak in de buurt is, is door ze de begeleidende eigenaar te laten vragen of ze de hond mogen aaien. Zegt zo'n eigenaar 'nee' dan weet het kind dat de hond geen kinde­ren gewend is of misschien een beetje bang voor ze is en dat zo'n hond het dan gewoon helemaal niet leuk vindt om geaaid te worden. Zegt zo'n eigenaar 'ja', dan kan men er vanuit gaan dat het aanraken van die hond vertrouwd is. Toch is het ook in zo'n geval niet ver­standig hem dan maar meteen om de nek te gaan hangen. Veel beter is het contact rustig op te bouwen volgens omgangsregels die voor honden heel natuurlijk overkomen.

14:42 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-07-13

Een geschikt dierenpension vinden

wonderlandpark.jpgNeem je je huisdier niet mee op vakantie, zorg dan voor een goede opvang. Heb je geen vrienden of familie die voor je dier kunnen zorgen, dan kan een gekwalificeerd dierenpension- of hotel een prima oplossing zijn. Hier wordt je dier verzorgd door goed opgeleide mensen die weten hoe ze met je dier om moeten gaan.

Boek je dierenpension of dierenhotel op tijd
Houd er rekening mee dat pensions en dierenhotels vaak al maanden van tevoren zijn volgeboekt, zeker in de zomervakantie. Bij sommige pensions moet je zelfs al in januari reserveren voor een plek! Boek dus tijdig om teleurstellingen te voorkomen.

Ook is het verstandig om vooraf eens een kijkje te nemen in wat pensions bij je in de buurt. Op die manier krijg je een indruk hoe de medewerkers met de dieren omgaan en kun je zien of een pension goed voelt.

Waar je op kunt letten als je een dierenpension of dierenhotel zoekt:
-         Kan het pension een bewijs van vakbekwaamheid laten zien?
-         Mocht je een klacht hebben, kun je dat dan aanhangig maken bij de Sichting Geschillencommissie?
-         Hoe zit het met de hygiëne in het pension? Oogt het schoon en fris? Worden de ver­blijven, loopruimte en voerbakken elke dag schoongemaakt?
-         Blijft het geluidsniveau binnen de perken? Honden die voortdurend blaffen, zijn gestrest of vervelen zich.
-         Krijgen de dieren apart te eten?
-         Hoe zien de verblijfsruimten er uit?
-         Hoe gaan de medewerkers met dieren om? Zijn ze vriendelijk tegen de dieren?
-         Hoe worden de dieren precies verzorgd? Eten ze samen of apart?
-         Hebben dieren de ruimte om lekker te bewegen?
-         Welke eisen stelt het pension met betrekking tot inentingen?
-         Welke procedures hanteert het pension als een dier ziek wordt?
-         Krijg je een goed gevoel bij het pension? Je moet er zeker van zijn dat je hier je dier met een gerust hart achter kunt laten. Twijfel je, zoek dan verder.

Vaccinaties voor je huisdier
Honden en katten die in een pension worden opgenomen, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen op het gebied van vaccinaties. Katten moeten in ieder geval de 'standaard vaccinatie' gehad hebben, dus tegen kattenziekte en niesziekte. Afhankelijk van het pension waar ze naartoe gaan moeten ze als eventuele extra entingen nog Bordetella en Chlamydia gehad hebben. Hiervoor kun je het best informeren bij het pension waar je ze naartoe wilt brengen.

Voor honden geldt eigenlijk hetzelfde. Ook zij moeten de 'standaard vaccinatie' oftewel de grote cocktail met hondenziekte, leverziekte, para-influenza, ziekte van weil en parvo recentelijk gehad hebben. Veel pensions vragen daarnaast ook nog de neusenting tegen kennelhoest extra (daarin zit naast para-influenza ook Bordetella). Ook hiervoor kun je het beste even informeren bij het pension waar je ze naartoe wilt brengen.

De vaccinaties moeten dat jaar gegeven zijn en minimaal een week voor ze het pension in gaan (dit kan trouwens per pension wat verschillen!). Daarnaast is het aan te raden om je honden en katten van te voren goed te ontwormen en ontvlooien.

10:54 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |