17-07-13

Hond en vlooien

Vlooien zijn vervelende beestjes die je hond erg dwars kunnen zitten. Wat kun je als hondenbaasje eigenlijk doen om te voorkomen dat jouw hond last krijgt van een irritante vlooienbesmetting? 

Waar zitten vlooien?
Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Dit betekent dus dat vlooien zich verstoppen in struiken, op grassen maar ook op minder beschutte plaatsen. Wachtend op een gewillig slachtoffer om zich te voeden met het bloed van hun gastheer. Want zo noemen we het slachtoffer van deze parasiet. Circa 95% van de vlooien eindigt op de rug, lies of oksel van een zoogdier. Het is dus niet verwonderlijk dat met name katten die veel buiten komen relatief vaak vlooien hebben. Vlooien zijn echter ook dol op honden, met het grootste gemak springt een vlo van de ene hond naar de andere. Wist je dat een vlo maar liefst een meter ver kan springen? 

Hoe voorkom je een vlooienplaag bij je hond?
Vraag aan een willekeurige hondeneigenaar of zijn/haar hond vlooien heeft. Als door een wesp gestoken zal de gemiddelde hondeneigenaar hevig ontkennen… Toch is één vlo al voldoende om een heuse plaag te veroorzaken.

Dit gaat als volgt: Je hond krijgt bezoek van een vlo. Deze vreet haar buik rond met vers bloed van jouw hond. Dit heeft de vlo ook nodig, want zonder bloed leeft zij maar enkele dagen. Na haar buik vol te hebben gevreten wordt het tijd om eitjes te leggen, zo’n 50 per dag! Deze kleine, witte en ronde eitjes vallen van je hond af. Na enkele dagen komen de eitjes uit, we spreken ook wel van larven. Deze verstoppen zich in kieren en naden en voeden zich met huidschilfers en vlooienpoep. De larven spinnen een cocon om zich heen met als bedoeling om zich te ontpoppen tot een heuse vlo. In deze cocon kan de vlo-in-wording wel een half jaar overleven. Echter, in de meeste gevallen komen deze cocons al na 15 dagen uit om zich te goed te doen aan het bloed van jouw hond!

Tenminste, als je hond in de buurt is. Is je hond een aantal dagen afwezig, bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiode of wanneer hij gezellig bij je schoonmoeder aan het logeren is, dan twijfelt de zojuist uitgekomen en hongerige vlo geen moment en stort hij zich op jouw (behaarde) benen. En ik spreek uit ervaring…dat is geen pretje! Een vlooienplaag voorkom je door een vlooienmiddel te gebruiken. Er bestaan vlooienbanden, pillen, poeders, vloeistoffen. Er bestaat zelfs een anticonceptiemiddel voor vlooien. Het laatstgenoemde middel zorgt ervoor dat een volwassen vlo zich niet kan voortplanten. Hiermee voorkom je dus een heuse plaag. 

Vlooiencheck bij je hond
Om vast te kunnen stellen of jouw hond vlooien heeft, ga je op zoek naar kleine, zwarte korreltjes. Deze bevinden zich vaak in de lies- of schouderstreek van je hond. Deze kleine, zwarte korreltjes zijn vlooienpoepjes. Gebruik een vlooienkam om deze korreltjes uit de vacht te kammen. Deze korreltjes leg je op een stuk, met water doordrenkt, keukenpapier. Wanneer de korreltjes een rode kleur afgeven kun je ervan uitgaan dat het om vlooienpoepjes gaat. De rode kleur wordt namelijk veroorzaakt door (onverteerde) bloeddeeltjes.

Meestal zie je tijdens het onderzoek naar vlooien wel één of meerdere vlooien wegspringen. Je kunt ze proberen te vangen. Dooddrukken gaat bijna niet want de vlo heeft een sterk pantser. Je kunt gevangen vlooien verdrinken in water. En nee…dat is niet zielig! 

Wat als je hond vlooien heeft?
Het is verstandig om altijd de volgende producten in huis te hebben (omdat je een vlo meestal pas ziet wanneer de dierenspeciaalzaak gesloten is…):

Een middel om de omgeving van de hond te behandelen
Dit middel zorgt ervoor dat eitjes en larven die zich in je huis begeven snel en effectief gedood worden. Vergeet niet om ook de bovenverdieping te behandelen. Vlooienpoppen zijn namelijk kleverig en je neemt ze hierdoor gemakkelijk mee naar boven onder je schoenen. Behandel alle plekken waar de hond regelmatig ligt, denk ook aan de auto. Was de hondendeken op minimaal 60 graden.

Een middel om de hond te ontwormen
Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar! De vlo is een tussengastheer van de worm. Dit betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Wanneer de vlo uitkomt heeft de worm zich in hem genesteld. Vervolgens springt de vlo op jouw hond om zich te voeden. Maar jouw hond is niet gek…hij probeert zich te ontdoen van die irritante vlo door te krabben en te bijten. Hierdoor verdwijnen verschillende vlooien in het maag-darmkanaal van jouw hond. De vlo overleeft dit niet, maar de worm die in de vlo zit wel. 

Nabehandeling
Het is belangrijk om de hele behandeling tegen vlooien maandelijks te herhalen. Immers, na deze periode komen de poppen uit die jouw eerdere verwoede verdelgingspoging overleefd hebben. 

Samengevat: zie jij jouw hond regelmatig krabben, sleetje rijden of constateer je vlooien of vlooienpoepjes? Dan zijn dit tekenen dat jouw hond last heeft van vlooien. Voorkom vlooien door het gebruik van de juiste producten. In het geval van een vlooienplaag dien je grondig te werk te gaan. Ieder seizoen ontwormen en ontvlooien kan een hoop narigheid besparen. 

15:18 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.