22-06-13

Hond en voordeurcomplex

Als de bel gaat, gaan veel honden helemaal uit hun dak. Een deurbel betekent in eerste instantie helemaal niets voor een hond, daar is een leerproces voor nodig. 

Je huisdier moet het verband tussen een bel en bezoek eerst gaan leggen. En dat kan pas nadat een hond een paar keer achter elkaar heeft ervaren dat na het gaan van de bel zijn baas actief wordt en de voordeur opent, waarna - meestal - onbekende mensen binnenkomen.

Waarschuwend karakter deurbel
Het actief worden van zijn baasje betekent voor de hond dat deze onrustig wordt. Blijkbaar heeft de deurbel een waarschuwend karakter. Dat er zomaar mensen binnenkomen betekent voor de ene viervoeter een andere emotie dan voor de andere. Dat is afhankelijk van de levenservaring en het karakter.

Maar vrijwel iedere hond is opgewonden: de allemansvriend omdat hij blij is dat er nog zo'n leuk mens bij komt, de argwanende hond omdat hij daar nu net helemaal niet op zat te wachten.

Doordat het gedrag van de hond niet in gewenste banen wordt geleid door zijn baasjes, ontwikkelt hij ongewenst gedrag dat ook wel eens voordeurbelcomplex wordt genoemd. Het geluid van de bel is uiteindelijk zo fantastisch geconditioneerd dat we zouden wensen dat onze commando's net zo fabelachtig werden uitgevoerd. Wist je dat je bel zo'n sterk geconditioneerd signaal is dat je hond er zelfs op reageert als je zelf heel gewoon buiten staat en bij je eigen huis aanbelt?

Therapie voordeurbelcomplex
Honden met een voordeurbelcomplex zijn met een consequent toegepaste therapie vaak best van hun slechte gewoonte af te brengen. Een hondenschool of gedragstherapeut, afhankelijk van de ernst van het probleem, kan je hierbij helpen.

09:12 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.