28-05-13

Verzorging van de langharige hondenvacht

Weelderige, lange vachten zijn mooi en werken isole­rend tegen kou en hitte. Maar als baas ben je er wel druk mee. Je moet er namelijk wel wat aan doen.

Rassen met zijdeachtige vachten zoals de Yorkshire Terrier missen de wollige ondervacht. Daarom moet erop worden gelet dat tij­dens kammen en borstelen de huid niet wordt be­schadigd. Langharige Collies en Shet­land Sheepdogs hebben wel een dichte, wollige onder­vacht. Dit vachttype ver­vuilt gemakkelijk als de juiste verzorging achter­wege blijft.

Verzorging van de zijdevacht
Gebruik een borstel met metalen weerhaakjes om de vacht voorzichtig los te borstelen. Trek niet aan de haren en breek ze niet. Borstel de vacht, maar nu ivoor de glans; gebruik een haren borstel. Je mag geen weerstand voelen. Maak een scheiding op de rug en kam aan iedere kant recht naar beneden door. Eventuele onge­lijke uiteinden kunnen voorzichtig worden bijgeknipt.Knip het haar van voeten en oren bij. Knip ook de nagels. Lange haren boven de ogen kunnen worden bijgeknipt.

Verzorging van de langhaarvacht
Ontwar eventuele klitten en knopen voorzichtig met een klittenborsteltje. Trek geen haren uit en doe de hond geen pijn door te hard te borstelen. Borstel de vacht, maar nu met een stalen borstel. Je mag bij het borstelen geen klitten meer tegenkomen. Kam de vacht met een grove kam door tot op de huid. Schenk bijzondere aandacht aan de bevedering van staart en benen. Knip het haar van de voeten bij, vooral tussen de tenen, waar zich vuil en vreemde voorwerpen verzamelen; hiermee voorkom je irritaties en ontstekingen. Knip met een scherpe schaar de lange haren rond de sprongen bij, zodat deze niet klitten en ér vuil in blijft hangen. 

13:30 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-05-13

Je hond het commando af leren

Sommige honden hebben moeite met de oefening af. De valkuilen bij de oefening zit gelden ook voor deze oefening. We zullen je een aantal alternatieven geven om je hond te leren liggen.

Geef pup een dekentje
Sommige kortharige rassen hebben zo weinig beharing op hun buik dat zij niet graag op een koude vloer gaan liggen. Gebruik voor deze pups een dekentje waarop je de pup leert om te gaan liggen. Vergeet niet om te variëren van ondergrond wanneer de hond de oefening begrijpt. Zo voorkom je dat je pup alleen nog maar op zijn geliefde dekentje 'Af' wil gaan.

Geduld met je pup
Doe je pup aan de riem om ervoor te zorgen dat hij niet van je wegwandelt wanneer je met hem aan het trainen bent. Ga op de trap zitten, zet de etensbak van de pup achter je neer en ga op de tweede of derde trede zitten. Leg je hand (opengespreid) op de vloer met een brokje eronder. Laat de pup maar zijn best doen om het brokje te pakken te krijgen. Op het moment dat de pup met zijn lichaam naar beneden neigt te gaan, haal je plotseling je hand weg zodat hij het brokje kan pakken. Zo oefen je een aantal keer. Verhoog je norm wel met kleine stapjes. Vraag steeds meer gedrag voor dezelfde beloning. Bouw het verstoppen van het brokje onder je handpalm snel af, anders gaat het tegen je werken. Leg je hand op een gegeven moment plat op de vloer zonder brokje eronder, en geef zijn beloning rechtstreeks uit zijn voedingsbak. Wanneer de pup de truc begrijpt (wat soms veel geduld vraagt) kun je het woordje 'Af' toevoegen, zoals je gewend bent.

Onder de benen door
Gebruik voor dit alternatief zijn favoriete speeltje. Ga op de grond zitten met je benen opgetrokken. Begin te spelen met je pup. Verstop het speeltje achter je rug zodat de pup op zoek gaat. Maak hem opgewonden! Houd op een gegeven moment het speeltje onder je benen en lok de hond onder je benen door. Begin gemakkelijk met je knieën hoog genoeg, zodat je pup er gemakkelijk onder door kan. Geef de pup zijn speeltje wanneer hij onder je knieën doorgaat. Maak de oefening spannender door je knieën steeds verder omlaag te doen, zodat de pup zijn lichaam steeds lager moet brengen om zijn speeltje te pakken. Spelenderwijs leer je de pup af te gaan. De achterliggende gedachte bij deze oefening is dat de hond voordeel haalt uit het af gaan.

14:20 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-13

Hoe wen je een kat en een pup aan elkaar?

hond-en-kat.jpgEen pup is voor een kat iets totaal anders dan een volwassen hond. Vaak bezorg je je katten de schrik van hun leven door opeens een drukke pup in huis te halen.

Toch is de kans dat het allemaal goed komt juist bij deze combinatie het grootst. Een goed op katten gesocialiseerde pup, die in een huis komt wonen waar de katten al de scepter zwaaien.

Het enige wat nodig is is geduld. Plus de juiste begeleiding om vervelende ervaringen met elkaar zoveel mogelijk te voorkomen. En natuurlijk wat trainingsoefeningen voor zowel de pup als de katten, zodat ze positieve associaties met elkaar krijgen.

Hoe wen je je kat aan de pup?
- Zorg dat de pup niet achter de katten aan kan rennen in een onbewaakt ogenblik. Zet hem desnoods in een bench of neem hem mee. Achter katten en andere dieren aanrennen is iets wat een hond van nature snel doet en de beloning is het andere dier dat vlucht. Heeft de pup hier op dit moment succes mee, dan zal deze dit later nog maar heel moeilijk af kunnen leren.

- Zorg dat er voldoende hoge punten (krabpaaltjes, kastjes, tafels e.d.) zijn. Zet desnoods tijdelijk wat extra dingen in de kamer, waar de katten op kunnen en mogen springen als de hond nadert. Als er maar voldoende mogelijkheid is om meteen naar boven te springen, voorkom je vluchten. Je voorkomt ook dat de kat in het nauw gedreven wordt. Veel katten zullen dan uit zichzelf al geneigd zijn om deze hoge punten meer te gaan gebruiken. Zo kunnen ze de pup rustig observeren.

- Dat de kat blaast betekent dat hij bang is. Straf de kat hier dus vooral niet voor, maar geef ook geen andere aandacht aan dit gedrag. Negeer de kat dus als deze blaast. Zodra de kat blaast haal je de hond rustig weg bij de kat, zonder de kat aandacht te geven. Nog beter is het blazen voorkomen natuurlijk door ze nog niet te dicht bij elkaar te laten.

- Beloon zowel de pup als de kat voor gewenst gedrag. Is de pup lief en rustig met de katten? Prijs hem de hemel in en geef hem wat lekkers. Blijven de katten rustig zitten of liggen of laten ze zich besnuffelen, beloon ze hier ook ruimschoots voor met aandacht, een aai of wat voor de kat maar een beloning is.

- Probeer deze oefening eens: een persoon uit het huishouden gaat met de pup spelen op de grond. Hierna geeft een andere persoon in huis de katten op een afstandje of een hogere veilige plaats iets heel lekkers. De katten leren dan pup (zelfs als ie druk is) = leuk. Omgekeerd kun je met de katten gaan spelen, terwijl iemand aan de andere kant van de kamer de pup (aangelijnd!) bezighoudt met wat lekkers. Laat hem wel af en toe naar de katten kijken, maar voorkom dat hij reageert richting katten. De pup leert dan aan minder gevoelig te reageren op de prikkel die bewegende katten waarschijnlijk op dit moment nog voor hem zijn.

10:14 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |