28-05-13

Verzorging van de langharige hondenvacht

Weelderige, lange vachten zijn mooi en werken isole­rend tegen kou en hitte. Maar als baas ben je er wel druk mee. Je moet er namelijk wel wat aan doen.

Rassen met zijdeachtige vachten zoals de Yorkshire Terrier missen de wollige ondervacht. Daarom moet erop worden gelet dat tij­dens kammen en borstelen de huid niet wordt be­schadigd. Langharige Collies en Shet­land Sheepdogs hebben wel een dichte, wollige onder­vacht. Dit vachttype ver­vuilt gemakkelijk als de juiste verzorging achter­wege blijft.

Verzorging van de zijdevacht
Gebruik een borstel met metalen weerhaakjes om de vacht voorzichtig los te borstelen. Trek niet aan de haren en breek ze niet. Borstel de vacht, maar nu ivoor de glans; gebruik een haren borstel. Je mag geen weerstand voelen. Maak een scheiding op de rug en kam aan iedere kant recht naar beneden door. Eventuele onge­lijke uiteinden kunnen voorzichtig worden bijgeknipt.Knip het haar van voeten en oren bij. Knip ook de nagels. Lange haren boven de ogen kunnen worden bijgeknipt.

Verzorging van de langhaarvacht
Ontwar eventuele klitten en knopen voorzichtig met een klittenborsteltje. Trek geen haren uit en doe de hond geen pijn door te hard te borstelen. Borstel de vacht, maar nu met een stalen borstel. Je mag bij het borstelen geen klitten meer tegenkomen. Kam de vacht met een grove kam door tot op de huid. Schenk bijzondere aandacht aan de bevedering van staart en benen. Knip het haar van de voeten bij, vooral tussen de tenen, waar zich vuil en vreemde voorwerpen verzamelen; hiermee voorkom je irritaties en ontstekingen. Knip met een scherpe schaar de lange haren rond de sprongen bij, zodat deze niet klitten en ér vuil in blijft hangen. 

13:30 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.