23-05-13

Je hond het commando af leren

Sommige honden hebben moeite met de oefening af. De valkuilen bij de oefening zit gelden ook voor deze oefening. We zullen je een aantal alternatieven geven om je hond te leren liggen.

Geef pup een dekentje
Sommige kortharige rassen hebben zo weinig beharing op hun buik dat zij niet graag op een koude vloer gaan liggen. Gebruik voor deze pups een dekentje waarop je de pup leert om te gaan liggen. Vergeet niet om te variëren van ondergrond wanneer de hond de oefening begrijpt. Zo voorkom je dat je pup alleen nog maar op zijn geliefde dekentje 'Af' wil gaan.

Geduld met je pup
Doe je pup aan de riem om ervoor te zorgen dat hij niet van je wegwandelt wanneer je met hem aan het trainen bent. Ga op de trap zitten, zet de etensbak van de pup achter je neer en ga op de tweede of derde trede zitten. Leg je hand (opengespreid) op de vloer met een brokje eronder. Laat de pup maar zijn best doen om het brokje te pakken te krijgen. Op het moment dat de pup met zijn lichaam naar beneden neigt te gaan, haal je plotseling je hand weg zodat hij het brokje kan pakken. Zo oefen je een aantal keer. Verhoog je norm wel met kleine stapjes. Vraag steeds meer gedrag voor dezelfde beloning. Bouw het verstoppen van het brokje onder je handpalm snel af, anders gaat het tegen je werken. Leg je hand op een gegeven moment plat op de vloer zonder brokje eronder, en geef zijn beloning rechtstreeks uit zijn voedingsbak. Wanneer de pup de truc begrijpt (wat soms veel geduld vraagt) kun je het woordje 'Af' toevoegen, zoals je gewend bent.

Onder de benen door
Gebruik voor dit alternatief zijn favoriete speeltje. Ga op de grond zitten met je benen opgetrokken. Begin te spelen met je pup. Verstop het speeltje achter je rug zodat de pup op zoek gaat. Maak hem opgewonden! Houd op een gegeven moment het speeltje onder je benen en lok de hond onder je benen door. Begin gemakkelijk met je knieën hoog genoeg, zodat je pup er gemakkelijk onder door kan. Geef de pup zijn speeltje wanneer hij onder je knieën doorgaat. Maak de oefening spannender door je knieën steeds verder omlaag te doen, zodat de pup zijn lichaam steeds lager moet brengen om zijn speeltje te pakken. Spelenderwijs leer je de pup af te gaan. De achterliggende gedachte bij deze oefening is dat de hond voordeel haalt uit het af gaan.

14:20 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.