11-05-13

Hoe wen je een kat en een pup aan elkaar?

hond-en-kat.jpgEen pup is voor een kat iets totaal anders dan een volwassen hond. Vaak bezorg je je katten de schrik van hun leven door opeens een drukke pup in huis te halen.

Toch is de kans dat het allemaal goed komt juist bij deze combinatie het grootst. Een goed op katten gesocialiseerde pup, die in een huis komt wonen waar de katten al de scepter zwaaien.

Het enige wat nodig is is geduld. Plus de juiste begeleiding om vervelende ervaringen met elkaar zoveel mogelijk te voorkomen. En natuurlijk wat trainingsoefeningen voor zowel de pup als de katten, zodat ze positieve associaties met elkaar krijgen.

Hoe wen je je kat aan de pup?
- Zorg dat de pup niet achter de katten aan kan rennen in een onbewaakt ogenblik. Zet hem desnoods in een bench of neem hem mee. Achter katten en andere dieren aanrennen is iets wat een hond van nature snel doet en de beloning is het andere dier dat vlucht. Heeft de pup hier op dit moment succes mee, dan zal deze dit later nog maar heel moeilijk af kunnen leren.

- Zorg dat er voldoende hoge punten (krabpaaltjes, kastjes, tafels e.d.) zijn. Zet desnoods tijdelijk wat extra dingen in de kamer, waar de katten op kunnen en mogen springen als de hond nadert. Als er maar voldoende mogelijkheid is om meteen naar boven te springen, voorkom je vluchten. Je voorkomt ook dat de kat in het nauw gedreven wordt. Veel katten zullen dan uit zichzelf al geneigd zijn om deze hoge punten meer te gaan gebruiken. Zo kunnen ze de pup rustig observeren.

- Dat de kat blaast betekent dat hij bang is. Straf de kat hier dus vooral niet voor, maar geef ook geen andere aandacht aan dit gedrag. Negeer de kat dus als deze blaast. Zodra de kat blaast haal je de hond rustig weg bij de kat, zonder de kat aandacht te geven. Nog beter is het blazen voorkomen natuurlijk door ze nog niet te dicht bij elkaar te laten.

- Beloon zowel de pup als de kat voor gewenst gedrag. Is de pup lief en rustig met de katten? Prijs hem de hemel in en geef hem wat lekkers. Blijven de katten rustig zitten of liggen of laten ze zich besnuffelen, beloon ze hier ook ruimschoots voor met aandacht, een aai of wat voor de kat maar een beloning is.

- Probeer deze oefening eens: een persoon uit het huishouden gaat met de pup spelen op de grond. Hierna geeft een andere persoon in huis de katten op een afstandje of een hogere veilige plaats iets heel lekkers. De katten leren dan pup (zelfs als ie druk is) = leuk. Omgekeerd kun je met de katten gaan spelen, terwijl iemand aan de andere kant van de kamer de pup (aangelijnd!) bezighoudt met wat lekkers. Laat hem wel af en toe naar de katten kijken, maar voorkom dat hij reageert richting katten. De pup leert dan aan minder gevoelig te reageren op de prikkel die bewegende katten waarschijnlijk op dit moment nog voor hem zijn.

10:14 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.