26-03-13

Het belang van hondentraining.

Gelukkig kunnen we in België op veel plaatsen terecht om met onze hond te trainen. Want trainen met je hond is belangrijk.

Waarom hondentraining?
We leven in dit land met veel mensen en honden op een relatief klein oppervlak. Daarbij wonen we ook nog eens dicht op elkaar. Dit alles brengt met zich mee dat we een zogenaamd maatschappelijk aanvaardbaar gedrag van onze honden willen zien.

Trekken aan de lijn, blaffen of janken als je hond alleen thuis is, grommen naar een andere hond, of zelfs uitvallen naar honden of mensen. Het zijn allemaal gedragingen die we niet willen of die zelfs niet aanvaardbaar zijn. Door je hond goed op te voeden en te trainen kun je ongewenst gedrag vóór zijn. Het trainen van je hond kan daarom niet vroeg genoeg beginnen.

Hondentraining vanaf acht weken
Pups vanaf acht weken zijn van harte welkom op de puppycursus. Als je een pup in huis haalt, geef hem dan een weekje rust en start vervolgens met de training. Naast het feit dat je je hondje geleidelijk aan leert wat gewenst gedrag is, maak je met een puppytraining optimaal gebruik van de gevoelige periode van de pup. Een periode waarin een jonge hond razendsnel leert. Tevens is training een goede bijdrage aan de socialisatie.

Het opvoeden van een pup levert altijd vragen op. Door een wekelijks bezoek aan je hondenschool ben je onder begeleiding van een instructeur. Hierdoor ben je veel in de gelegenheid je vragen aan een deskundige voor leggen.

Ook met asielhond naar hondentraining
Kies je voor een hond uit een asiel, of neem je een hond van iemand over, ga dan ook een training met de hond volgen. Ook als hij best gehoorzaam is. Een training is er niet alleen om je hond te leren gehoorzamen. Ook de binding met jou als baas neemt door een training toe.

Door samen te werken ontstaat er een band tussen jou en je hond. Samen met je hond iets ondernemen betekent ook dat je je hond beter leert kennen. En als hij dan ook nog wat gehoorzamer wordt, is dat mooi meegenomen.

Een goede hondenschool geeft ook theorieles. Hierdoor leer je niet alleen je hond goed kennen, maar leer je ook over lichaamstaal en het gedrag van honden in het algemeen. Naast dat het trainen met de hond erg leuk is, is het op die manier ook nog eens erg leerzaam.

22:50 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-13

Socialisatie puppy: Samen op stap.

Het is belangrijk dat je hond net zo geniet van 'samen erop uit' als jij! Door je puppy al vroeg mee te nemen naar uitgaansgelegenheden - en ook direct voorwaarden te stellen aan zijn gedrag en zijn vrijheid soms te beperken - leer je de hond onder welke voorwaarden hij gezellig met jou op stap kan. Een actief leven voor je hond voorkomt veel probleemgedrag!

1.   Zoek een rustige lunchroom op waar honden zijn toegestaan (zorg ervoor dat de pup heerlijk uitgeraasd is waardoor hij lekker moe is).
2.   Zoek een plek waar mensen niet over je hond kunnen struikelen.
3.   Houd de lijn kort zodat de pup andere bezoekers niet tot last is (en dat hij niet leert om te bedelen), geef de pup een kluifje om zichzelf bezig te houden. Let wel goed op je pup.

Als je je hond vaker mee wilt nemen naar uitgaansgelegenheden (honden zijn gelukkig steeds vaker welkom), dan is het belangrijk dat de pup vanaf de eerste keer dat je hem meeneemt naar een restaurant, koffieshop of café leert om zich rustig te houden. Bied restrictie! Zet de hond naast je op de grond en zet bijvoorbeeld je voet op zijn riem. Zorg er wel voor dat je pup comfortabel kan liggen (zonder spanning op de riem) en dat hij niet kan opstaan en weglopen (als de riem strak staat dan lukt dat niet). Op deze manier kan de pup geen dingen doen waar je spijt van kunt krijgen. 

15:54 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-03-13

De eerste nachten van je pup

De eerste nacht bij je thuis kan voor je pup ingrijpende ervaring zijn. Voor het eerst zonder de warme aanwezigheid van z'n moeder en nestgenootjes, moet hij in een vreemde omgeving de nacht doorkomen. Slapen kan dan lastig zijn, zowel voor de pup als voor jou.

Eerste nacht pup
Hoewel het niet voor iedere hond opgaat, blijken de eerste nachten voor veel pups een flink obstakel. Emotioneel gezien is een pup ook nog niet klaar om helemaal alleen te zijn in een vreemde omgeving.

Het beste kun je de pup de eerste tijd een plekje in de slaapkamer geven. Dit kan bijvoorbeeld in een kamerkennel of doos. Het is onzin dat je hiermee je hond zou 'verwennen', of dat hij dan niet meer kan leren alleen te slapen. Integendeel: je kunt hiermee niet alleen vele onrustige nachten voorkomen, maar ook de kans op latere problemen met het alleen thuis zijn maak je veel kleiner.

Laat pup in slaapkamer slapen
Door je hond de eerste tijd bij je in de slaapkamer te nemen voorzie je in een aantal belangrijke zaken. Jouw aanwezigheid zorgt voor een veilig gevoel, wat de nachtrust bevordert. Het zindelijk worden verloopt voorspoediger, want je merkt het wanneer hij iets moet doen. Tot slot krijgt je hond niet het gevoel dat je hem zomaar alleen kunt laten.

De dag dat je de pup in huis krijgt, is voor het beestje een hele spannende dag. Daardoor kan hij behoorlijk moe zijn, maar ook kunnen alle nieuwe ervaringen en indrukken hem onrustig maken. Een warme kruik in een oude trui gewikkeld helpt hem in slaap te vallen.

Door zijn slaapplaats naast je bed te hebben, kun je als hij onrustig wordt even met je hand contact maken en kort geruststellend tegen hem praten. Haal hem echter niet uit z'n doos of kamerkennel en ga niet met hem spelen om te voorkomen dat hij leert dat zijn aandachttrekkerij leuke dingen oplevert.

Vlak voordat je naar bed gaat laat je de pup nog even uit. Geef hem na zes of zeven uur 's avonds geen eten meer en laat hem daarna ook niet al te veel meer drinken. Dit voorkomt dat hij 's nachts veel moet doen.

Reken er echter op dat je er toch regelmatig uit zal moeten om hem te laten plassen of poepen. Als hij onrustig wakker wordt, laat je hem kort uit. Geef hem daarbij zo weinig mogelijk aandacht, praat niet tegen hem en speel niet. Na het doen van zijn behoefte, ga je weer terug naar bed.

Slaapplek verplaatsen
Zodra de pup gewend is geraakt en zijn nieuwe thuis en 's nachts rustig doorslaapt, kun je de slaapplek van je hond verplaatsen naar bijvoorbeeld de benedenverdieping. Je zult merken dat je op deze wijze met je pup al weer snel van een ongestoorde nachtrust kunt genieten!

14:07 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |