01-03-13

Je pup opvoeden zonder straf

Pups leren de hele dag door. Dat moet ook wel, want ze moeten hun hele omgeving nog ontdekken. Alles is nieuw voor ze! Pups weten dan ook niet vanzelf welk gedrag onze goedkeuring heeft en wat niet. Ook dat moeten ze stap voor stap leren.

Al het gedrag dat een pup aanleert verankert zich in de hersenen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om dat gedrag later weer te veranderen. Het is dus belangrijk om je pup vanaf het begin meteen het goede gedrag aan te leren en het aanleren van ongewenst gedrag te voorkomen. De pup is voor wat betreft zijn gedrag nog een onbeschreven blad, en heeft geen besef van goed en fout. Jij zult hem dat duidelijk moeten maken.

Het is volstrekt onredelijk om een pup te straffen voor iets wat hij nog niet begrijpt of beheerst. Toch krijgen pups vaak op hun kop als ze iets niet kunnen of iets doen wat niet mag. De eigenaar is teleurgesteld, moppert en straft. Onder dreiging van straf leert hij zijn hondje te 'gehoorzamen'.

Straf leidt echter tot illusie. De relatie met jou wordt er niet leuker op, het zelfvertrouwen van de pup wordt aangetast en hij kan zich angstig of gedrukt gaan gedragen. Zijn leervermogen neem af.

Er is een veel betere manier om je hond te leren echt te gehoorzamen. Belonen voor gewenste gedrag, in plaats van straffen voor ongewenst gedrag! Hierbij vindt de hond het zelfs leuk om te leren en met jou samen te werken. Want als hij weet dat zijn gedrag beloond zal worden met aandacht, spel of iets lekkers, dan zal hij graag doen wat je van hem vraagt.

Bij de begeleiding van een pup gelden de volgende omgangsregels:
- Neem als uitgangspunt het stimuleren van gewenst gedrag, in plaats van ongewenst gedrag te corrigeren.
- Geef op enthousiaste wijze aandacht aan gewenst gedrag.
- Maak tijd om de pup op positieve wijze te leren wat je van hem wilt, door gewenst gedrag te belonen met aandacht, spel of iets lekkers.
- Kijk niet, lach niet en praat niet tegen de pup als hij iets doet wat je niet goed vindt. Hoe stout, grappig of ondeugend hij op dat moment ook is. Ingaan op ongewenst gedrag betekent aandacht voor de hond. Aandacht, ook al is het negatieve aandacht, werkt belonend. Je hond heeft immers toch je aandacht. Jij beloont dan onbedoeld het ongewenste gedrag.
- Als de pup iets doet wat je niet wilt, leid hem dan af en schenk geen aandacht aan het ongewenste gedrag.

Veel plezier samen!

13:45 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.