10-01-13

Puppy en belonen...

Pups proberen met ons te onderhandelen. Ze pro­beren met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. Dit kan in de praktijk betekenen dat je pup minder gemakkelijk gaat zitten op commando, minder snel en gemakkelijk hier komt als je hem roept, langzaam aan steeds verderop voorop gaat lopen als je hem aan de lijn hebt, etc.

Vraag meer van je puppy
Verhoog je normering: vraag meer en beter gedrag voor dezelfde beloning. Een oefening die goed en betrouwbaar verloopt, bijv. zit, hoeft niet iedere keer beloond te worden. Ga over op intervalbeloning. Dit betekent dat je zonder een vast patroon beloont. Beloon de beste uitvoeringen van zijn gedrag!

Vergeet niet je normering aan te passen als je hond in een vreemde omgeving een prestatie moet leveren. Door jouw norm te verhogen stimuleer je je pup om zijn prestatie te verbeteren en je voorkomt dat je ingaat op zijn 'opportunistische' onderhandeling.

Train je puppy op verschillende plekken
Om het niveau van gehoorzaamheid uit te breiden, kun je op verschillende plaatsen gaan trainen. De ene plaats gaat soepeler dan de andere plaats. De prestatie is onder meer afhankelijk van het concentratieniveau van de pup, de gedrevenheid van de pup, de hoeveelheid prikkels in de omgeving en de mate van beheersing van een oefening. Maak het oefenen op gehoorzaamheid een vast onderdeel van de dagindeling. Het is niet de bedoeling dat je langdurig traint. Korte succesvolle uitvoeringen hebben meer impact.

Sommige pups vreten je vingers bijna op wanneer zij hun beloning krijgen. Je dient je pup al vroeg te leren wat de voorwaarde is om een beloning te pakken. Dit gaat als volgt:

1. Leg de beloning in je handpalm
2. Breng de beloning voorzichtig naar de bek van je pup. Wanneer de hond zijn beloning wil wegsnaaien, klap je pardoes je hand dicht en draai je je pols om.
3. Wanneer je pup achteruit beweegt, open je je hand weer. Je herhaalt deze oefening totdat de pup rustig zijn beloning pakt. Zorg ervoor dat de hond niet weer terug­valt in zijn oude gewoonte om zijn beloning hardhandig te pakken.

12:27 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.