26-12-12

De juiste riem en halsband kiezen voor je hond

manpullingdog.gifEen halsband en riem zijn niet alleen bedoeld om te voorkomen dat je hond er plotseling vandoor gaat. Het oog wil ook wat. Welk type halsband bij jou en je hond past is een kwestie van smaak en bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Wel zijn er een paar zaken waar je rekening mee kunt houden.

Welke maat heb je nodig voor een halsband?
Een halsband dient vooral comfortabel te zitten. Nylon en leer zijn populaire materialen die bovendien erg comfortabel zitten om de hondennek. De halsband die je aanschaft moet voldoende speling hebben rondom de nek van je hond. Denk hierbij aan één tot anderhalve centimeter (of twee vingers naast elkaar).

Breedte van de halsband
Zorg er ook voor dat de halsband breed genoeg is om te voorkomen dat deze ‘snijdt’ in de nek van je hond.

Lange of korte hondenriem
De breedte van de lijn is minder belangrijk. Houd er rekening mee dat een gewone looplijn niet te lang, maar ook zeker niet te kort moet zijn. Een te lange lijn is onhandig, raakt verstrikt tussen de poten van de hond en rond lijnen van andere honden en nodigt bovendien uit tot trekken aan de riem.

Een te korte riem loopt niet fijn voor zowel de hond als voor de eigenaar. Daarnaast dan voortdurende spanning op de lijn en halsband ervoor zorgen dat de hond gevoeliger wordt voor prikkels uit de omgeving. Houd tussen de 130 en 150 centimeter lengte aan als je een lijn uitzoekt.
 
Materialen halsband en lijnen
Er zijn drie soorten veel voorkomende materialen:
·  LEER; een natuurlijk materiaal dat lang meegaat. Een lederen halsband ziet er robuust en chique uit, maar is over het algemeen ook duurder. Regelmatig insmeren met ledervet houdt het materiaal soepel en verlengt de levensduur aanzienlijk.
·  NYLON; lichtgewicht, stevig en goedkoop in aanschaf. Geen wonder dat de nylon halsband en lijn ontzettend populair zijn bij hondeneigenaren en bovendien zeer geschikt voor de training van je pup, puberende- of volwassen hond.
·  METAAL; halsbanden en lijnen van metaal zijn duurzaam, maar ook wat minder comfortabel voor zowel hond als eigenaar. Door het gewicht en stugheid van het materiaal is dit type halsband en lijn minder geschikt om je pup of hond te trainen. Om je hond te trainen is een zachte lichtgewicht halsband en lijn geschikter dan een metalen halsband en lijn.
 
Halsband en lijn als trainingsmiddel
Wist je dat de halsband en looplijn een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen van je hond? Een goede hantering van de riem stelt je in staat om te communiceren met je hond. De meest geschikte halsband voor een pup is een dunne (0,5 cm.) halsband en riem. Deze combinatie is licht van gewicht en zorgt ervoor dat je de pup zachtjes kunt sturen.

Om je pup te leren ‘hier’ te komen kun je gebruik maken van een 5 meter lange veldlijn of flexi rollijn om te voorkomen dat je pup er vandoor rent.
 
Tuigje of harnas
Sommige hondeneigenaren vinden een standaard halsband maar saai. Een tuigje of een harnas ‘kleedt’ de hond wat aan. Tuigjes zijn oorspronkelijk bedoeld voor speurwerk en andere vormen van hondensport. Maar toegegeven, ze misstaan niet op de gemiddelde huishond.

Koop geen tuigje of harnas voor een hond die trekt aan de riem, want hiermee kan de hond nog meer kracht zetten.

Door de enorme diversiteit onder honden is een goed passend tuigje niet gemakkelijk te vinden. Het loont dan ook de moeite om diverse modellen te passen in de winkel.
 
Honden die trekken aan de lijn
Trekken aan de lijn is aangeleerd gedrag. Doordat honden (meestal van jongs af aan) iedere keer al trekkend aan de lijn voorop (mogen) lopen en zichzelf het ‘haantje-de-voorste-gevoel’ geven, wordt dit heel snel een gewoonte.

Deze gewoonte is niet zomaar te doorbreken door een andere halsband of lijn aan te schaffen. De hond is immers op zoek naar de spanning in de nek welke veroorzaakt wordt doordat de hond krachtig naar voren loopt en de lijn en halsband strak getrokken worden.

Om trekken aan de lijn af te leren, zal er getraind moeten worden. Een Gentle leader is in dat geval een handig (trainings)hulpmiddel. Gebruik dit neushalster niet zonder professionele hulp in te schakelen.
 
Let op: het is belangrijk dat je de juiste maat halsband of tuig uitzoekt.

10:45 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.