07-12-12

Honden en Sneeuw...

 Een groot plezier waarvoor u enkele voorzorgsmaatregelen moet nemen!

Wandelingen in de sneeuw vinden honden vaak erg leuk en plezierig. Het is een nieuw element waar ze helemaal opgewonden van raken.
De hond leeft zich volledig uit door overal heen te lopen, rolt vaak in de sneeuw en loopt zo niet het risico om het koud te krijgen.
Om mogelijke problemen te voorkomen, kan het echter wel nuttig zijn om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen...
 
Sneeuw eten
Honden eten vaak sneeuw, maar u moet dan wel waakzaam blijven, want ook al is dit natuurlijk gedrag, toch kan het op termijn spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Veel sneeuw eten kan mogelijk leiden tot ernstige gastritis (sneeuwgastritis), dus u moet erop letten dat uw hond zeker niet te veel sneeuw eet.
Sneeuw eten kan bij honden ook diarree veroorzaken.
 
Strooizout
Strooizout kan de poten irriteren (vooral tussen de tenen en de kussentjes). Uw hond zal zich dan vaak likken en het letsel zo verergeren.
Na een wandeling is het dus aan de bevelen om de poten van uw hond met schoon water af te spoelen, vooral als er net gestrooid is.
Als uw hond strooizout opeet, riskeert hij vergiftiging, met als voornaamste symptomen braken, diarree en buikkrampen. Hij zal dan ook veel drinken.
Aarzel in dat geval niet en ga snel op consultatie bij uw dierenarts!
 
Sneeuw en de vacht
Het contact met de sneeuw stelt uw hond niet alleen bloot aan koude, maar ook aan vocht. Denk er dus aan om hem droog te wrijven als hij bij thuiskomst van een wandeling heel nat is.
Droog vooral de poten af, en dan met name het gebied tussen de kussentjes.
Het is ook belangrijk om brokken ijs te verwijderen die samenklitten aan de haren tussen de kussentjes. Zo voorkomt u kloven, vrieswonden of ander letsel bij uw hond.
 

Nu de winter voor de deur staat kunt u alweer beginnen uitkijken naar verkwikkende en versterkende wandelingen. Dat hoeft geen probleem te vormen en door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen kan ook uw trouwe viervoeter volop van dit mooie seizoen genieten!

19:36 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.