24-11-12

Hond en vaste gewoontes

 

Vaste gewoontes en een consequente begeleiding zorgen voor houvast in het leven van een hond. Routine en regelmaat geven overzicht. Het geeft rust en voorkomt stress.

Een hond denkt rechtlijnig. Routine en regelmaat sluiten daarop goed aan. Vaste gewoontes zorgen ervoor dat een hond als het ware een overzicht heeft over wat er allemaal gebeurt in zijn leven. Zo zul je merken dat je hond went aan de tijden dat je hem uitlaat, eten geeft of naar bed gaat. Die 'voorspelbaarheid' geeft hem duidelijkheid en rust. Hiermee voorkom je veel onrust en stress in zijn leven.

Hond past zich aan
Als de dagelijkse omgang met je hond een min of meer vast patroon van bezigheden en rustperioden kent, past je hond zich daarop aan. Hij hoeft niet de hele tijd met je bezig te zijn in afwachting of er iets leuks gaat gebeuren. Hiermee voorkom je hinderlijk aandachttrekkend gedrag en onrust. De hond weet waar hij aan toe is.

Wees consequent
Consequent zijn hoort ook bij de vaste gewoontes. Een hond die niet op de bank mag, mag nooit op de bank. Ook niet die ene keer. Honden die bedelen, bedelen alleen omdat ze ervaren hebben dat je heel af en toe toch wat geeft. Hoe minder vaak dat is, hoe meer ze zullen bedelen. Een hond die nooit wat krijgt, ook niet die ene keer, bedelt ook nooit. Een hond kan een uitzondering op de regel niet begrijpen. Hij begrijpt niet dat hij vandaag wel iets krijgt omdat het zijn verjaardag is. Als je slechts zeer zelden toegeeft, zal het voor jou ongewenste gedrag toenemen.

Gebruik duidelijke signalen voor de hond
Met het gebruik van een duidelijk signaal om aan de hond aan te geven dat de tijd van aandacht voor hem voorbij is, voorkom je ook dat je hond de hele dag om je aandacht blijven vragen. Stop het spel, het aanhalen of je aandacht met het woord 'klaar', kijk direct de andere kant op en ga zonodig weg. Als je de hond dan ook daadwerkelijk geen aandacht meer geeft, zal hij snel begrijpen dat 'klaar' ook écht klaar betekent en dat zeuren om aandacht dan geen zin meer heeft. Totdat je aangeeft dat je weer tijd voor hem hebt. Duidelijk toch?

10:45 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.