16-11-12

Puppy en rangorde

Op een leeftijd van een week of dertien is een puppy al behoorlijk gewend aan de situatie thuis en de omgeving. De pup begint zekerheden te verwerven. Net wanneer je denkt de moeilijke eerste weken achter je te kunnen laten, breekt een nieuwe moeilijke periode aan, namelijk de rangordeperiode.

Wilde honden en wolvenpups gaan rond deze leeftijd machtsspelletjes met elkaar aan. Dat is onderdeel van een natuurlijk proces om de rollen onder­ling te verdelen. In de natuur moeten de rollen verdeeld zijn om als groep te kunnen overleven. Die eigenschap beheerst ook de pup feilloos. Het wordt hem ingegeven vanuit zijn genetica.

Pup en omgerichte agressie
Deze vorm van agressie zien we vaak bij gezin­nen. Doordat ‘de baas’ in huis fysiek controle kan houden over het gedrag van de hond door middel van straffen, heeft de hond vaak stress en frustra­tie. Meestal wordt deze stress en frustratie door de hond afgewenteld op personen die, in de ogen van de hond, beneden ‘de baas’ staan in termen van rangorde. Vaak is dit de partner in huis of zijn het de kinderen.

Deze periode is uiterst geschikt om een basis te leggen voor je leiderschapskwaliteiten. Vaak zijn wij als hondeneigenaren erg inconsequent. Dat is iets waar de meeste pups handig gebruik van weten te maken. Niet vergeten: honden zijn opportunisten. Je geeft ze een vinger en ze nemen je hele hand. De ene hond doet dit overigens sterker dan de andere.

Laat je niet manipuleren door je pup
Je pup kent je zwakke plekken. De pup weet misschien...
- dat je hem zal aaien als hij voor je gaat staan.
- dat je komt kijken of naar hem kijkt als hij blaft.
- dat je hem uit zijn bench haalt als hij zit te piepen.
- dat je boos op hem wordt en 'Foei' zegt als hij tegen je opspringt.
- dat hij niet (direct) hoeft te komen als hij aan het spelen is met honden en je ‘Hier’ roept.

Deze voorbeelden hebben één overeenkomst: je pup bepaalt het gedrag! En dat is niet handig.

In deze periode kun je je pup leren dat hij zijn gedrag bepaalt. Niet op basis van fysieke straf, maar op basis van samenwerken (spelen van spelletjes), duidelijkheid (consequent trainen op gehoorzaamheid) en het bieden van restrictie (af en toe in de bench wanneer jij dat wilt en netjes aan de riem wandelen). Maar je leert het je pup ook door hem te verzorgen (borstelen van zijn vacht, in zijn oren kijken, aan zijn tanden zitten, etc.).

Wat kun je wel doen?
Je hebt alle zaken in handen die belangrijk zijn voor je pup. Je kunt hem aandacht geven, maar ook voedsel, uitjes, spelletjes, etc.

Stel wel duidelijke voorwaarden: Wil je eten? Kom 'Hier' en 'Zit'. Wil je spelen? Kom 'Hier' en 'Zit'. Wil je naar buiten? Kom 'Hier' en 'Zit'. Wil je geaaid worden? Kom 'Hier' en 'Zit'. Enzovoorts.

Doordat je voorwaarden stelt aan je hond, leert hij dat je zijn eerste levensbehoeften bepaalt en reguleert. Door je niet te laten manipuleren door je pup, toon je leiderschap. Je verdient op een natuurlijke wijze het respect van je hond.

22:36 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.