27-09-12

Wat als je hond niet wil eten

De meeste honden zijn dol op eten. Toch zijn er viervoeters die hun kostje regelmatig laten staan. Slechte eters dus. Hoe zorg je dat je hond weer graag zijn bak leeg eet?

Hond en eetlust
De eetlust van de ene hond verschilt van die van de andere. De ene hond eet liever ver­spreid over de hele dag, af en toe een paar brokjes verorberend. De andere hond is een echte schrokker en eet zijn maaltijden alsof de duivel hem op de hielen zit.

Waarom wil mijn hond niet eten?
Honden kunnen om verschillende redenen tijdelijk geen trek hebben. Misschien zijn ze even de kluts kwijt, omdat ze wegens vakantie bij kennissen zijn ondergebracht en daarmee hun vertrouwde omgeving kwijt zijn.

Misschien is er plotseling iets veranderd in hun dagelijkse routine, bijvoorbeeld door een eigenaar die – na een periode van thuisblijven door ziekte of gebrek aan werk – ineens weer de deur uitgaat en dagelijks van huis is. Of door bijvoor­beeld een andere hond erbij. Of een baby.

Als een hond niet eet in dergelijke situaties, maakt dat niet veel uit. Meestal herstelt de viervoeter wel weer van zijn stress en gaat hij na enige tijd over tot de orde van de dag.

Een hond is een van de weinige diersoorten die langdurig zonder maaltijden kan zonder dat de stofwisseling stil komt te liggen. Als honden maar wel drinken kan er wei­nig gebeuren. Maar... wij houden er niet van als onze hond een maaltijd overslaat. Of te weinig eet naar onze mening. Niet eten is voor ons een signaal van ziekte. Het maakt ons onrustig. En daarmee begint nu juist zo vaak de misère.

Slechte eetlust hond wordt voedselweigering
Als een hond slecht eet, komen we in actie. Natuurlijk laten we hem onderzoeken door de dierenarts of hij niet echt ziek is of iets onder de leden heeft. Is dat niet het geval, dan maakt ons die uitslag echter niet vrolijker. We blijven ongerust. En gaan ons met de maaltijden van de hond bemoeien. Soms helpt het de hond ander, smakelijker voer te geven. Dan is het probleem snel opgelost, totdat hij rijp is voor een nieuwe variatie.

Soms gaan we met grote ogen naar de hond zitten kijken: 'eet ie of eet ie niet?' Of we houden de bak voor zijn neus, alsof er iets aan zijn reukvermogen zou mankeren (honden ruiken nota bene honderden keren beter dan wij, hun neusoppervlak is 14 keer zo groot als dat van ons, en er zijn naar schatting 40 keer zoveel hersencellen bij het sturen van het reukpro­ces). Of we voeren hem met de hand, waarbij we het 'lekkers' zowat in zijn mond proppen.

Maar zouden we dat nou zelf leuk vinden als we geen trek in eten hadden? Beter is het als baasjes zich helemaal niet bemoeien met het eten van hun viervoeter. Heb je zo'n hond die af en toe met lange tanden eet? Zet zijn eten dan neer en kijk er niet meer naar om. Geef je vers vlees of blik – wat natuurlijk kan bederven of uitdrogen – haal het dan na vijf minuten weg, zonder iets te zeggen en zonder naar de hond te kijken. Mopper niet, praat niet overredend, doe alsof er niets aan de hand is! En bied het later – weer zonder iets te zeggen of naar de hond te kijken – opnieuw aan.

Aandachteisend hondengedrag
Wanneer een hond weinig tot geen aandacht krijgt, kan het gebeuren dat hij het weigeren van voedsel gebruikt om aandacht af te dwingen. Niet meer reageren kan het doorbreken.

Mijn hond wil niet eten. Wat kan de oorzaak zijn?
- verwennen.
- aandacht vragen en krijgen.
- overvoeren.
- voer opdringen.
- bang om te eten.

Voorkomen van lastig eetgedrag bij je hond
- voer altijd na vijf minuten weghalen als de hond niet eet.
- geen aandacht schenken aan niet opgegeten voer.
- nooit opdringen.
- zelfde soort eten later opnieuw aanbieden.

Oplossing als je hond niet wil eten
- eten op nieuwe plek in andere bak aanbieden.
- andere hond erbij.
- hond naar andere omgeving brengen.
- geen aandacht schenken aan niet eten.
- te weinig eten aanbieden zodat hij honger houdt als hij gegeten heeft.
- dag overslaan met eten geven.

Begeleiding slecht etende hond
- veel gedrag is geconditioneerd en daardoor plaatsgebonden. Soms helpt het de hond op een totaal andere plek eten te geven en dan ook nog in een bak die niet lijkt op de 'oude'
- speculeer op de wedijver van honden onder elkaar. Soms helpt het echt wanneer er een andere hond wordt bijgehaald, de hond van je vrienden of een bekend speelmakkertje. Omdat de hond nu ineens in een concurrentiepositie komt doordat er kapers op de kust zijn, kan hij plotseling besluiten dat het eten in zijn voederbak helemaal zo slecht nog niet is. Uiteraard moet je er wel zeker van zijn dat de onderlinge wedijver niet ontaardt in een heuse vechtpartij. Vaak is het echter zo dat honden rustig naast elkaar de eigen bak leegeten zonder zich op de ander te storten, maar zich wel genoeg van elkaars aanwezigheid bewust zijn om dat sneller of met meer overtuiging te doen.
- het kan helpen de hond naar iemand anders toe te brengen of naar een kennel. Veel van het voedselweigergedrag is ook plaatsgebonden en aan jou gekoppeld. Een nieuwe onbekende omgeving kan het gedrag doorbreken. Een kennel met andere honden die een concurrent kunnen blijken kan een goede keuze zijn, ook al heeft de hond in eerste instantie wat stress.
- geef de hond wat minder dan hij nodig heeft, dan heb je meer kans de gewoonte 'bak leeg eten' te bereiken. Is de bak na vijf minuten niet leeg, maar is de hond gestopt met eten, haal het voer dan weer weg en geef pas weer wat als het daar de normale tijd voor is.

Let op: Er zijn ook honden die zo onderdanig zijn dat ze totaal niet durven eten als de eigenaar erbij is. Liever eten ze niets, dan ook maar enigszins de indruk te wekken te overmoedig te zijn en de hoger geplaatste zijn voer te betwisten. Zo'n timide typetje kan beter op een afgelegen plekje te eten krijgen. Dan kan hij in alle rust en zonder zich zorgen te maken zijn buik vullen.

14:41 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.