11-09-12

Fietsen met je hond: zo train je je hond naast de fiets te lopen.

hond en fietsen.pngFietsen is een leuke activiteit om samen met je hond te ondernemen. Je viervoeter blijft lekker in vorm en samen inspannende activiteiten doen verstevigt de band tussen jou en je hond.

Hulpmiddelen als je gaat fietsen met de hond
Sommige hondeneigenaren twijfelen of het wel verstandig is om hun hond naast de fiets te laten lopen. Ze vinden het vaak zelf een beetje eng omdat ze soms onvoldoende controle over het gedrag van hun hond kunnen uitoefenen tijdens het wandelen.

Het goede nieuws is dat de grootste ‘trekhonden’ als een mak lammetje langs de fiets kunnen lopen. Dit komt doordat je op de fiets gemakkelijker een snelheid kunt maken die beter past bij het bewegingsapparaat van de hond. En om het nog gemakkelijker te maken bestaan er diverse soorten hulpmiddelen die aan de fiets bevestigd kunnen worden. Een fietsstang of –veer zijn hier goede voorbeelden van. Een goed passend borsttuig vergroot het draagcomfort voor de hond en minimaliseert de kans op inwendig letsel bij plotselinge bewegingen.

Je hond leren netjes naast de fiets te lopen
Het is relatief gemakkelijk om je hond te leren om netjes naast te fiets te lopen. Begin te wandelen met de fiets links en je hond rechts van je. Beloon je hond met een lekkere snack als hij netjes naast je loopt en geen opgewonden, onzeker of angstig gedrag vertoont.
Maak verschillende bochtjes naar rechts om je hond te leren dat er bewegende onderdelen aan de fiets zitten die zijdelingse (stuur)bewegingen maken.

Extra tip:
Mocht je hond toch wat terughoudend reageren op de fiets en/of de bewegende onderdelen van de fiets? Laat je hond dan eerst een paar dagen wennen aan een stilstaande fiets en vergeet niet om te belonen met iets lekkers als je hond ontspannen is.

Vervolgens loop je met de fiets aan je rechterkant en de hond rechts naast je fiets. Beloon je hond op dezelfde manier zoals je dit bij de vorige stap deed. Het belangrijkste is dat de hond niet trekt aan de riem en geen angstig gedrag vertoont. Zodra dit goed gaat kun je beginnen aan fietsen met je hond.

Conditie van de hond opbouwen
Een sportieve hond heb je niet van de ene op de andere dag. Gun de hond tijd om zijn conditie stapsgewijs te vergroten. Dit betekent dat het lichaam (denk aan het hart, de longen, spieren en gewrichten tot aan het eelt op de voetzooltjes) kan wennen aan deze repeterende manier van bewegen.

Bouw het lopen langs de fiets dagelijks in stappen op. Begin met een paar blokjes rond het huis en vergroot de afstand geleidelijk.

Let op het tempo van je hond
Voorkom dat je hond op een te hoog tempo loopt. Pas je fietssnelheid aan totdat je hond een vloeiende pasbeweging maakt waarbij de rug op ongeveer dezelfde hoogte blijft. Honden passen hun gang (of pas) namelijk aan op de snelheid die ze maken. Welke snelheid nodig is om je hond in een vloeiende gang te krijgen is afhankelijk van de grootte en de bouw van je hond.

Hond en warm weer
Het is niet verstandig om je hond op warme dagen naast de fiets te laten lopen. Zodra de temperatuur (in de schaduw) boven de 23C – 25C komt, is een gewone wandeling een betere optie. Vergeet niet om een flesje water mee te nemen voor onderweg. Honden koelen hun lichaam door te hijgen. De warmte wordt afgevoerd door vocht te verdampen via de tong en de slijmvliezen in de bek. Regelmatig een slokje water zorgt voor extra verkoeling en zorgt ervoor dat je hond voldoende vocht binnenkrijgt om te kunnen verdampen. Lees ook Hond en warmweer.

Wanneer is een hond niet geschikt om naast de fiets te lopen?
Niet iedere hond is geschikt om naast de fiets te laten lopen. Rassen met korte snuiten (bulldoggen etc.) en/of korte pootjes zijn niet geschikt voor deze inspannende activiteit. Uiteraard zal de gezondheid van je hond toereikend moeten zijn om een repeterende en fysieke inspanning te leveren.

Honden met (een beetje) overgewicht hebben relatief meer last van slijtage van hun gewrichten. Het is daarom niet verstandig om te fietsen met een (te) zware hond. Om die reden is lopen naast de fiets ongeschikt om je hond af te laten vallen. Kies liever voor dieetvoeding.

 

16:11 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Helaas is het in Belgie verboden om met een hond te fietsen! Ik fiets altijd met mijn Mechelaar, maar ben een tijdje geleden aagehouden door de politie en kon mijn weg stappend vervolgen (alleen die keer). Ik blijf fietsen aangezien dit de beste manier is voor mijn hond om zijn energie kwijt te raken.

Gepost door: tineke | 26-09-12

Reageren op dit commentaar

Hallo Tineke,

Jammer genoeg is dit in ons Kleine Belgenlandje verboden. Zelf doe ik het ook met mijn honden en die van de klanten, zelfs skeeleren. Gelukkig beschikken we hier over een verhard jaagpad van ongeveer 2 a 3 km. Waar weinig problemen zijn met politie. Zelf heb ik er hopen discusies met de politie over gehad, ze gaan er van uit dat je je laat voortrekken door je hond, ook al is dat niet zo. Meestal laten ze het zo bij ons omdat ik kan voorleggen dat ik een gediplomeerd therapeut ben en dit doe om het welzijn van de hond. Samen met een neef die laatst in de politiek is gestapt gaan we nu de strijd aan om de achterhaalde wetgeveing te veranderen.

Gepost door: Peter | 27-09-12

Fiesten met je hond in Belgie moet ook mogelijk worden, waarom zo bekrompen doen?

Gepost door: Frans | 30-12-12

Reageren op dit commentaar

Omze Vizsla Bram vind het geweldig om mee te lopen aan de fiets, ik moet er wel op letten dat ik niet te lang door ga, onze hond loopt gewoon door en kan er vervolgens de volgende dag last van hebben.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Gepost door: Bart | 18-05-13

Reageren op dit commentaar

Men kan natuurlijk altijd gaan steppen met de hond : :http://www.stepbond.be/category/steppen-met-hond/

Gepost door: Vlaamse Stepbond | 14-03-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.