07-08-12

frisbee voor de honden

fotos-joekeldag-99.jpgDogfrisbee is een enorm leuk spel om samen met je hond te spelen. Lees wel eerst even de spelregels voor je aan het sporten gaat. Want als je zo maar in het wilde weg met een schijf gaat gooien, is de kans groot dat je hond een nare blessure oploopt.

Natuurlijk ga je eerst op zoek naar een veilige, goede frisbee.

Twintig handige dogfrisbeetips:
1. Dogfrisbee is een intensieve sport. Pas daarom op dat je hond niet oververmoeid raakt. Hij raakt van het vangen sneller moe dan je denkt. Vijf tot tien minuten spelen is vaak al meer dan genoeg.

2. Begin pas met het echte ren-, spring- en vangwerk als de hond minimaal een tot anderhalf jaar oud en helemaal uitgegroeid is.

3. Speel geen dogfrisbee als het te warm is. Honden kunnen door deze sport namelijk snel oververhit raken!

4. Investeer in een goede, veilige schijf die zo flexibel is dat hij niet breekt als je hem dubbelvouwt en niet kapotgaat als je er op stampt.

5. Voordat je de hond een schijf kunt leren vangen, moet je eerst zelf goed kunnen gooien. Speel eerst overgooispelletjes met andere mensen om de schijf op de juiste hoogte in een rechte lijn te leren werpen. Als je slecht gooit, moet de hond allerlei gevaarlijke capriolen uithalen.

6. Leer je hond eerst hoe hij de dogfrisbee moet aannemen door hem de schijf in eerste instantie alleen uit je hand te laten pakken.

7. Bouw het vangwerk langzaam op. Maak de afstand waarover je de schijf gooit geleidelijk aan steeds iets groter, zodat de hond leert zijn snelheid en sprongen te berekenen.

8. Begin altijd met een warming-up. Warm de spieren van je hond op door met je handen over zijn lijf te wrijven en laat hem eerst even warmlopen door wat schijven voor hem uit over de grond te laten rollen.

9. De dogfrisbee is géén voorwerp om op te kauwen of aan te trekken. Spelen met de schijf gebeurt alleen samen met de baas!

10. Leer de hond de schijf netjes af te geven, zo blijven de discs heel. Wil de hond de disc niet loslaten? Probeer de schijf dan te ruilen voor iets lekkers.

11. Gooi de schijf pas als de hond de disc netjes heeft teruggebracht. Gaat het dier met de schijf aan de haal? Stop dan met spelen. Hij zal snel door krijgen dat het niet terugbrengen van de disc het einde van de pret betekent!

12. Speel geen dogfrisbee als het hard waait. Door een windvlaag kan de disc rare bewegingen maken, waardoor de hond zich in gevaarlijke bochten moet wringen om hem te pakken.

13. Gooi geen disc als er andere honden in de buurt rondlopen. De dieren kunnen dan ruzie om de schijf krijgen of tegen elkaar opbotsen.

14. Speel alleen op een veilige ondergrond. Dat kan bijvoorbeeld een grasveld of het strand zijn. Let op dat de ondergrond niet te nat of glad is en er geen kuilen zijn of scherpe dingen liggen waarin de hond kan trappen.

15. Gooi de schijf altijd van de hond af. Nooit naar de hond toe, anders moet de hond een rare bocht met nek en rug maken als de disc langs hem heen komt.

16. Speel geen dogfrisbee als het vriest. De hond komt dan met een te grote klap neer op de harde, bevroren ondergrond.

17. Speel geen dogfrisbee als de hond net heeft gegeten of gedronken. Met een volle maag is het gevaarlijk sporten.

18. Speel niet met kapotte schijven. De kans is groot dat de hond door een gaatje of scheur in de disc zijn bek beschadigt.

19. Gebruik alleen schone, goed onderhouden discs. Spoel de schijven na gebruik af onder de kraan om zand en slijm te verwijderen.

20. Een spelletje dogfrisbee hoort altijd te eindigen met een cooling down. Laat de hond daartoe een minuut of tien rustig uitlopen aan de riem.

Let op: Kies de juiste frisbee
Niet alle discs die als hondenfrisbee worden verkocht zijn veilig! Ze kunnen te hard zijn of snel breken, waardoor de bek van je hond beschadigingen kan oplopen.

08:47 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.