01-08-12

EHBO bij de hond

ehbo hond.jpgVoordat een gewonde hond in de handen van een dierenarts komt, gaat vaak kostbare tijd verloren. Snelle hulp en de juiste spoedver­zorging kunnen het leven van je hond red­den. Welke handelingen moet je kunnen als een hond gewond raakt?

Wat doe je als je hond wordt aangereden?
Even niet opletten en het is al gebeurd: je hond loopt de straat op en wordt aangereden. Vorm je, nadat je de plaats van het ongeval hebt afgezet, een beeld van de situatie: is de hond bewusteloos? Heeft hij zichtbare ver­wondingen? Bloedt hij erg? Reageert hij op je als je dicht bij hem komt?

Is de hond bij bewustzijn?
Blijf zo rustig mogelijk en kalmeer de hond met zachte stem. Een hond die pijn heeft of in shock is, kan per ongeluk ook zijn eigenaar bijten. Doe hem een provisori­sche muilkorf om voordat je hem aanraakt. Geschikt hiervoor zijn shawl, halsdoek of een zwachtel: knoop in midden van doek leggen, de knoop onder de onderkaak plaatsen en lus om de snuit leggen, doek onder de snuit krui­sen en achter de kop vastknopen. De muilkorf mag niet worden aangelegd bij een bewuste­loze hond of bij borstkasletsel.

Heeft de hond een bloeding?
Bloedingen aan de poot: bo­ven de wond zo mogelijk met een elastisch verband (kous, doek) afbinden. Een sterk bloedende wond aan de poot eerst schoonmaken, dan met papieren zakdoekje of celstof doekje bedekken en met een verband omwikkelen. Met zo'n kompres kunnen verwondingen aan oren en ogen worden verzorgd.

Heeft de hond iets gebroken?
Plaats van de breuk zo mogelijk aanraken, de breuk mag niet meer verschuiven. Gebroken poot met doek afdekken en met zwachtels bekleden. Dan daar overheen een beenspalk van twijgen of stokken leggen en met verbandmateriaal vastmaken.

Is de hond buiten bewustzijn?
Maak de luchtwegen vrij (vreemde voorwerpen, braaksel) en leg de tong opzij tussen de tanden.

Is de hond in shock?
Snelle ademhaling, bleke slijmvlie­zen, verhoogde pols, bewusteloosheid of apa­thisch gedrag zijn typische tekenen van een shock. Leg de hond op zijn zij, zorg voor een vrije ademhaling en bescherm hem met een deken tegen onderkoeling.

Hoe vervoer je een gewonde hond naar de dierenarts?
In alle noodgevallen moet de gewonde hond zo snel en voorzichtig mogelijk naar de die­renarts of dierenkliniek worden gebracht. Bel indien mogelijk eerst op om er zeker van te zijn dat er iemand is. Je kunt ook de dierenambulance bellen.

Voor het vervoer is een stevige deken geschikt, bij grote honden zijn voor het tillen twee personen nodig. Bij ver­moeden van letsel aan de wervelkolom moet de hond op een stabiele onderlaag liggen.

12:49 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.