24-07-12

Help, mijn hond is wagenziek

Net als kleine kinderen kunnen honden wagenziek zijn. Zeker wanneer je je hond met de auto mee wilt nemen op vakantie kan dit erg lastig zijn. Misschien breng je de hond om die reden wel naar een pension. Er is echter meer dat je kunt doen.

Symptomen van wagenziekte bij hond
Wagenziekte is eigenlijk een soort verzamelnaam voor allerlei onprettige gedragingen tijdens een autorit. Honden kunnen braken, overmatig piepen of hijgen, nerveus worden, janken, slopen, enzovoort. Of dit ook allemaal echt wagenziekte is, is maar de vraag. Stress of zelfs angst kunnen tot dezelfde symptomen leiden als wagenziekte. Een goede aanpak en oplossing van het probleem vraagt dus om een juiste diagnose van het gedrag en je hond.

Wanneer we naar de praktijk kijken, blijkt dat er eerder sprake is van stress en/of angst, dan van werkelijke wagenziekte. Ook komt het wel voor dat een hond alleen als pup wagenziek wordt van het autorijden. Eigenlijk is dat hetzelfde verschijnsel als dat we bij kleine kinderen zien. Wanneer kinderen jong zijn kunnen ze wagenziek van een autorit worden. Wanneer ze wat ouder worden groeien ze daar meestal overheen.

Ondanks dat wagenziekte van een hond vergelijkbaar kan zijn met dat van een jong kind, ligt de zaak bij een hond toch iets anders. Doordat ze als pup wagenziek werden hebben ze negatieve ervaringen opgedaan met het autorijden. Hierdoor is er een weerstand ontstaan tegen het meegaan met de auto. Die weerstand leidt tot stress en/of angst wanneer zij toch met de auto mee moeten. De stress op zijn beurt leidt weer tot dezelfde symptomen als de wagenziekte waardoor het dus lijkt alsof de hond fysiek nog steeds niet bestand is tegen een autorit.

Middelen tegen wagenziekte bij hond
Tegenwoordig zijn er diverse middelen tegen wagenziekte verkrijgbaar. Reisfit van Beaphar bijvoorbeeld. Informeer bij je dierenspeciaalzaak welk middel je het beste kunt nemen.

In verreweg de meeste gevallen is een goede, bij de hond passende training/therapie de beste oplossing tegen 'wagenziekte'. Uiteraard dient er wel eerst een goede diagnose gesteld te zijn. Eventueel kan de training in bepaalde gevallen worden ondersteund met een medicatie via de dierenarts.

Heeft je hond een hekel aan autorijden, neem dan contact op met een kynologisch gedragstherapeut bij je in de buurt. Want tegen wagenziekte is vaak wat te doen!

23:14 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.