22-07-12

Reisziekte bij honden

hond-in-de-auto-stuur.jpgNet als mensen kunnen ook dieren last hebben van reisziekte. Dat is niet alleen vervelend voor het dier, maar ook voor de eigenaar. Lekker met de hond naar de bossen of gezellig je huisdier meenemen op vakantie wordt een stuk minder leuk als je hond onderweg in de auto spuugt.

Reisziekte, wat is dat?
Circa 1 op de 6 honden heeft wel eens last van reisziekte. Reisziekte wordt veroorzaakt doordat bij bepaalde richtingsveranderingen een verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. De werkelijke beweging wordt geregistreerd in het ‘vestibulair apparaat’ of evenwichtsorgaan, dat vlak bij het gehoororgaan is gelegen. In de zogenaamde halfcirkelvormige kanalen zit een vloeistof die endolymfe heet, en die vooral door draaiende bewegingen in beroering wordt gebracht. Wanneer de signalen uit het evenwichtsorgaan (de werkelijke beweging) niet overeenkomen met die vanuit andere zintuigen zoals de ogen (de waargenomen beweging) dan leidt dit tot desoriëntatie. Bij gevoelige individuen wordt daardoor het braakcentrum geactiveerd, een groep zenuwkernen die gelegen is in het verlengde merg, en van daaruit ontstaan de belangrijkste verschijnselen van reisziekte.

Symptomen van reisziekte bij je hond
De belangrijkste symptomen van reisziekte bij honden zijn:
- Misselijkheid
- Overmatig kwijlen
- Braken
- Rusteloosheid
- Opgewondenheid

Beide laatste symptomen kunnen ook optreden bij honden die niet zozeer last hebben van reisziekte, als wel van reisangst. Bij echte reisangst is in principe geen sprake van braak- of misselijkheidklachten, maar mengvormen komen voor: het is voorstelbaar dat een hond die enkele keren misselijk is geweest tijdens autoritten een bepaalde angst of onrust gaat ontwikkelen, omdat reizen voortaan geassocieerd wordt met een onaangenaam gevoel. Bij mensen doen zich in principe dezelfde verschijnselen voor, maar worden naast misselijkheid en braken ook vaak bleekheid en overmatig zweten waargenomen.

20:30 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.