23-06-12

Hoe leer je je pup netjes aan de riem te lopen?

8808859336734.jpgWil je dat je pup netjes aan de riem loopt? Pas op dat je niet in de volgende valkuilen stapt:


Valkuil 1 lopen aan de riem
Door je hond te blijven lokken met je stem (door bijv. zijn naam te roepen of gekke geluidjes te maken) wanneer hij geen aandacht voor je heeft, stimuleer je het verkeerde gedrag. Je houdt de pup blijkbaar beter in de gaten dan hij jou. Je maakt het hem wel heel gemakkelijk op deze manier! Dit los je op door achteruit te wandelen met een uitnodigende houding.

Zodra de hond met je meeloopt, draai je je lichaam een kwartslag zodat de pup naast je uitkomt. Vanaf dat moment kun je je beloningsschema weer inzetten. Gebruik je stem om te belonen vanaf het moment dat het dier aandacht voor je heeft.

Valkuil 2 lopen aan de riem
Je zult merken dat je pup steeds kieskeuriger wordt voor wat betreft de plek om te ontlasten. Sommige honden weten al snuffelend hun eigenaar over het hele uitlaatveldje te slepen op zoek naar de beste plek om te ontlasten. Buiten het feit dat de pup leert trekken omdat de eigenaar er toch aan toe­geeft ('de pup moet toch poepen?'), leert de pup dat hij de beste (meestal de hoogste) plek kan innemen om zijn luchtje te verspreiden. Je moet dit niet toestaan. Als je een hond hebt die irritant lang op zoek is naar het 'beste' plekje, moet je gewoon stil blijven staan. Jij bepaalt voor je hond zelfs waar hij mag ontlasten. Je zult merken dat dit werkt.

Valkuil 3 lopen aan de riem
Blijf consequent stilstaan als je pup een aanzet maakt tot trekken aan de riem. Doe dit ook als hij een andere hond ziet, als iemand heel schattig jouw hond roept of als hij achter een vogel aan wil jagen. Leer de hond dat er geen uitzonderingen zijn op jouw regels.

Valkuil 4 lopen aan de riem
Door de beloning continue in je hand te houden (zichtbaar voor je pup), leer je om de hand met de beloning te volgen. Dit betekent dat, als je geen (zichtbare) beloning in je hand hebt, de pup direct geen aandacht meer voor je heeft. Dit los je op door de beloning voor je pup in een jas- of broekzak te stoppen waar je gemakkelijk bij kunt. Pak tijdens het wande­len de beloning uit je zak. Doe dit alleen als de pup naast je loopt en aandacht voor je heeft.

Valkuil 5 lopen aan de riem
Veel hondeneigenaren willen teveel in te korte tijd. Het is goed om de lat hoger te leggen. Dit moet echter niet ten koste gaan van de lol die je samen hebt. Gehoorzaamheid dient spelenderwijs aangeleerd te worden. Als je je alleen concentreert op het eindresultaat, mis je een hoop lol.

Extra tips om je hond netjes aan de riem te laten lopen
Zonder aandacht van je puppy heb je geen contact met hem. Netjes aan de riem lopen zegt veel over de verhou­ding baas/hond. Indien je ervoor kunt zorgen dat de pup niet trekt aan de riem, toon je leiderschap tijdens de wandeling.

Weet je overigens dat honden die niet trekken aan de riem veel minder kans hebben om uit te vallen naar andere honden?

Praat met je pup
Als je puppy naast je loopt, praat dan gezellig tegen hem. Als de pup het contact met jou verbreekt door zich met andere zaken bezig te houden, stop je met praten. Als de pup weer aandacht voor je heeft, babbel je gezellig verder. Blijf consequent belonen. Wissel snoepjes af met zijn favoriete speeltje. Haal ze tevoorschijn terwijl de hond netjes naast je loopt.

06:59 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.