16-06-12

Hond en hitte vervolg

zwemmen.jpgVoor honden is de zomer zeker niet altijd de mooiste tijd van het jaar. Een hond heeft het snel te warm, vooral honden met een zwarte vacht.

Hond en zweten
Net als mensen transpireren honden als hun lichaam te warm wordt. Maar waar wij ons hele lijf ter beschikking hebben om het teveel aan warmte kwijt te raken, kan een hond slechts zweten via de voetzooltjes en de tong. Wij mensen kunnen bovendien onze kleding aanpassen aan de temperatuur van het jaar, terwijl een hond natuurlijk niet zomaar even zijn jasje uittrekt.

Een hond loopt dus sneller het risico oververhit te raken, iets wat je kunt herkennen aan signalen als overmatig hijgen, kwijlen en sloom worden. Oververhitting kan voor honden desastreus zijn: de eiwitten in het bloed van de hond stollen, waardoor er te weinig bloed naar de hersenen wordt vervoerd. Door dit gebrek aan zuurstof raakt de hond in een shock, om vervolgens een bijzonder nare dood te sterven.

Vooral kortharige honden met een donkergekleurde vacht hebben het gauw te warm. Langharige honden hebben het geluk van de dubbele isolerende werking van hun vacht: in de winter houdt deze hen warm en in de zomer houdt de vacht hen langer koel.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat langharige en lichtgekleurde honden helemaal geen risico van oververhitting hebben. Ook bij deze honden is het belangrijk goed op de uiterlijke signalen te letten, om zodoende accuraat te kunnen reageren.

Hond in warme auto
Haast iedereen weet het wel, maar toch gebeurt het ieder jaar weer te vaak: honden die in de auto achterblijven en sterven door oververhitting. Wanneer het buiten warmer wordt en de hond moet in de auto wachten, zetten mensen vaak een raampje open om voor frisse lucht te zorgen.

De verhalen over in de auto gestikte honden zijn immers bekend, en men denkt dit zo te kunnen voorkomen. Het gevaar voor de achtergebleven hond schuilt echter niet in een gebrek aan frisse lucht, maar in de temperatuur in de auto. In de zon werkt de auto in feite als broeikas en binnen een paar minuten kan de temperatuur oplopen tot zo'n 40 graden Celsius!

Bij zulke temperaturen stollen de eiwitten in het bloed van de hond, waardoor hij niet voldoende zuurstof in de hersenen krijgt en dus in een shock raakt. Dit proces kan zich voltrekken binnen enkele minuten en al zet je alle raampjes van de auto wagenwijd open, het helpt daar niets tegen!

Ook de auto in de schaduw zetten kan gevaarlijk zijn, want de zon draait en voor je het weet staat de auto weer in de brandende zon. Haal de hond 's zomers dus altijd uit de auto, zelfs als je slechts een hele kleine boodschap hoeft te doen. Het is gewoon een veel te groot risico.

Ook oppassen in tent of caravan
Overigens loopt je hond in tent of caravan hetzelfde gevaar. Tenzij je echt een heel mooi plekje hebt gevonden waar de zon gegarandeerd de hele dag geen schijn van kans heeft, geldt dus: jij op stap, je hond mee op stap.

Oververhitting bij je hond voorkomen
Voorkom dat je hond oververhit raakt. Denk om de volgende zaken:

- Het is belangrijk dat je niet al te lange wandelingen in de brandende zon maakt. Je doet hem er zeker geen plezier mee. Een beetje rustig aan doen op een schaduwrijke plaats bevalt het dier beter.

- Speel in de zon niet al te vaak en te lang intensieve spelletjes met je hond. Apporteren op het strand lijkt leuk, maar honden die echt knettergek zijn van dit soort spelletjes blijven net zo lang doorgaan tot ze er letterlijk dood bij neervallen. Ze stoppen pas als ze echt niet meer kunnen, maar dan is het helaas vaak te laat.

- Naar het strand gaan met de hond is alleen verstandig als het dier ook het water in durft. Zelfs onder een parasol is het voor een hond op het strand al gauw te heet: de warmte komt immers niet alleen van boven, maar ook via het vaak gloeiend hete zand.

Pas op voor uitdroging bij je hond
Met name heel jonge en oudere honden kunnen last krijgen van uitdroging: zorg daarom dat je altijd voldoende drinkwater bij de hand hebt, zodat je hond zijn dorst kan lessen zodra hij daaraan behoefte heeft.

Overigens is het beter als dit water niet ijskoud is. Koud water omzetten in lichaamstemperatuur kost je hond meer energie dan gewoon lauw of licht gekoeld water. Laat de hond niet gelijk een hele bak water leegdrinken. Af en toe een beetje kan het lichaam gemakkelijker verwerken.

Wat als je hond oververhit raakt?
Is je hond duidelijk oververhit, dan is het zaak om er onmiddellijk voor te zorgen dat hij afkoelt. Het allerbelangrijkste is dat je zorgt dat zijn voetzooltjes afkoelen. Laat de hond in water lopen als dat in de buurt is (gooi hem desnoods in de eerste de beste sloot!), of doe de pootjes om de beurt in een bak met koud water.

Actief koelen van het lijf is ook heel belangrijk: zet je hond onder de douche als je die bij de hand hebt of gooi bakken met water over hem heen. Gebruik natte handdoeken. Alles is goed, als je maar zorgt dat de lichaamstemperatuur van de hond onmiddellijk daalt naar het normale niveau van ongeveer 38,5 graden Celsius. Laat je hond drinken, maar alweer: liever af en toe kleine beetjes lauw water dan hele bakken ijskoud water achter elkaar!

En als laatste, maar zeker niet als onbelangrijkste: zoek onmiddellijk een schaduwrijke plaats voor je hond op.

15:51 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.