27-04-12

Honden en dieren

kaya 068.jpgHonden die als pup gesocialiseerd werden met andere dieren toleren hen. Wees wel voorzichtig met kleinere dieren. Honden hebben een sterke jachtdrift.

Andere dieren ontmoeten.

Volwassen honden zullen proberen vriendelijk te zijn met andere diersoorten, die ze tijdens hun kritische socialisatie periode ontmoet hebben. Dit is voor ze 12 weken oud zijn. Op latere leeftijd zullen ze minder geneigd zijn sociale aanleg te tonen naar andere diersoorten, die ze dan niet tijdens de puppie periode ontmoet hebben. Als een puppy sammen gaat leven of in contact zal komen met andere dieren, is het belangrijk dat hij deze zo vroeg mogelijk ontmoet. Vooral als het een vereiste is dat hij er ontspannen, rustig en gelukkig is in hun buurt en niet gestrest. Het is belangrijk dat de pup op zo'n aangename manier de andere dieren ontmoet. Als een dier een agresief dier ontmoet heb je de kans dat je pup snel angstig zal worden of mischien agresief naar het dier toe.

Jacht instinkt.

Ook een goed gesocialiseerde hond heeft voortdurend toezicht nodig in aanwezigheid van kleinere huisdieren. Zodat in de opwinding niet zijn jacht instinkt word aangewakkerd. Honden zijn afstammelingn van de wolf en hebben veel van die eigenschappen behouden, die ze tijdens de jacht nodig hebben. Sommige rassen zijn iets moeilijker te socialiseren met andere diersoorten. Vooral rechtstreekse afstammelingen die werden gefokt voor het doden van ongedierte ( de terriërs), degene die gefokt werden om te volgen ( herdershonden) en alle andere met een sterk jacht instinkt. Wees altijd voorzichtig mat kleine huisdieren zoals hamsters, cavia's, konijnen en vogels. Je zou verast zijn hoe snel een hond kan veranderen van een kalme, rustige hond tot een opgewekte jager, wanneer kleine wezentjes plots rond hem kruipen of rond vliegen. Hun instinkt is sterk en zou niet onderschat mogen worden, vooral als ze in de buurt van kleine kwestbare dieren.

Achtervolgen.

Sommige honden houden er meer van om een ander dier te achtervolgen, dan het te doden. Maar dit gedrag kan de hond en de eigenaar aardig in de problemen brengen. Bvb: Paarden, als deze onbekend zijn met honden is dit een grote uitdaging voor beiden en de hond kan ze door zijn over enthousiasme wegjagen. Alle soorten vee zijn een potentieel jachtdoel voor een onervaren, ongetrainde hond. De waarschijnlijkheid van een verkeersongeval, schade aan eigendom en potentiële schade aan andere dieren even als voor honden is groot wanner honden ongekontroleerd jagen. Daarom zouden hondeneigenaren er alles aan moeten doen om dit gedrag te voorkomen. Dit kan best gebeuren door je pup zo vroeg mogelijk te laten wennen aan boerderij dieren, paarden, katten en andere kleine huisdieren. Ga met hem op een plaats zitten waar ze gekontroleerd ervaringen en kennis kunnen opdoen met deze dieren. Leer de pup zich te ontspannen en zich goed te gedragen in de toekomst, beloon het gewenste gedrag. Bij volwassen honden kan dit proces langer duren. Maar uiteindelijk zullen ze ook leren deze dieren te accepteren. Als je er voldoende tijd voor neemt om hen te trainen. Laat je niet ontmoedigen als het niet zo vlot gaat zoals je in gedachten had. Wees tevreden met een kleine vooruitgang, dan een grote sprong die je maakt. Hier heb je dan ook meer kans dat de hond hervalt en terug opnieuw moet beginnen. Sluit een sessie altijd positief af.

18:00 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Honden letten erg op de signalen die omstanders aangeven. Denk aan gezichtsuitdrukkingen en gedrag die een baasje geeft als hij op zijn plaats gewezen wordt. Of de snauw die een packleider geeft.

Gepost door: hondengedachten | 03-06-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.