18-04-12

Hond en voeding: waar moet je op letten?

3837411-american-cocker-spaniel-puppy-honden-eten-gea-soleerd-op-witte-achtergrond.jpgVoor ieder ras gelden sowieso de volgende richtlijnen:
- Geef kant-en-klaarvoedsel van een goed merk
- Zet altijd een bak met fris water klaar
- Geef geen kattenvoedsel, dat bevat te veel eiwitten
- Geef voer dat op kamertemperatuur is
- Gooi overgebleven voer in de bak of uit blik gewoon weg
- Houd de voer- en drinkbakjes schoon
- Let op het gewicht van de hond, laat hem niet te dik worden
- Geef een hond nooit splinterende botten, zoals kippenbotten
- Vraag de dierenarts om advies als de hond langer dan 24 uur weigert te eten

Hoe vaak moet een hond eten?
Voor een volwassen hond is het normaal om een à twee keer per dag eten te krijgen. Vers water moet de hele dag door klaarstaan. Een puppy moet je zo’n vier à vijf keer per dag voeren, ook hier geldt: zet altijd vers water klaar!

Hoeveel moet een hond drinken?
Een hond verliest de hele dag door vocht. Niet alleen via de urine en faeces maar ook door te zweten via zijn voetzolen en door te hijgen. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar heb altijd fris water klaarstaan! Honden zijn afhankelijk van ons wat betreft de wateraanvoer en als een hond meer dan 48 uur niet heeft kunnen drinken, kan hij onherstelbare schade oplopen. Elke dag schoon drinkwater is dus echt een vereiste.

Let ook op hoeveel je hond drinkt. Het is normaal dat de hond meer drinkt wanneer hij droogvoer of brokken eet, maar vermoed je dat de hond veel te veel drinkt, raadpleeg dan een dierenarts. Dit kan een symptoom zijn van een inwendige ziekte.

Hond en vers vlees
Van alleen vlees kan een hond niet leven. Vlees bevat veel fosfor, maar weinig calcium en daarom moet je altijd zorgen dat het vleesmaal aangevuld wordt met plantaardige eiwitten met groenten, pasta, rijst, granen of ander voedsel.

Onthoud dat gehakt veel vet bevat, kip, vis en kalkoen licht verteerbaar zijn (maar let op op de botjes) en hart twee keer zoveel calorieën bevat als andere soorten organen als niertjes. Lever bevat veel vitamine A en B1.

Hieronder even op een rijtje wat er allemaal in vers vlees zit:

Vlees Vocht Eiwitten Vetten Kcal. per 100 g

Pens 88% 9% 3% 63 Kcal.

Nieren 80% 16% 2,6% 86 Kcal.

Kip 74% 20% 4,3% 121 Kcal.

Rund 74% 20% 4,6% 123 Kcal.

Varken 72% 20% 7,1% 147 Kcal.

Lam 70% 20% 8,8% 162 Kcal.

Hart 70% 14% 15,5% 197 Kcal.

Hondensnacks
Altijd goed om als beloning of als verwennerij te geven, maar let erop dat je hond niet te vaak snackt. Hondenkoekjes bevatten namelijk veel vet en koolhydraten en evenveel calorieën als droogvoer. Tel ze altijd mee als je de dagelijkse voedselbehoefte van de hond berekent.

Andere snacks zijn knaagvoorwerpen, die zijn altijd caloriearm en de hond doet er een hele tijd mee. Daarnaast zijn ze goed voor de tanden en het tandvlees en knaagt de hond niet aan andere spullen als hij met zijn botje bezig is. Verder bestaan er nog de kleine snacks zoals leverrondjes, kippenstrips of smikkelringen. Deze kleine snacks bevatten erg veel calorieën zorg er daarom voor dat de hond genoeg beweging krijgt als je met dit soort kleine snacks ter beloning werkt.

19:15 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.