06-04-12

Zoek spelletjes, leuk voor baas en hond

Een zoekspelletje, het lijkt zo eenvoudig, maar voor je hond kan het een enorme uitdaging zijn. Een zoekspelletje betekent voor de hond niet alleen nadenken en eventueel z'n neus gebruiken, het betekent ook bezig zijn met jou!

Samen met de baas iets doen vinden veel honden erg leuk. Gebruik deze eigenschap om de band met je hond te versterken en tegelijkertijd de hond op een goede manier bezig te houden. Honden zijn sociale dieren. Ze zijn mensgericht en vinden het fantastisch om samen met de baas iets te doen.

Tegenwoordig zijn de meeste honden gewoon huishonden en hoeven zij niet meer de taak te verrichten waarvoor ze oorspronkelijk werden ingezet en waarvoor hun ras is ontstaan. Ondanks dat hebben veel honden nog steeds de eigenschap om goed onder appel te werken. Honden worden uit hobby nog steeds ingezet om op wedstrijden hun kunnen te vertonen. Veel honden hebben nog de eigenschap om samen met de mens een taak te kunnen verrichten. Wanneer je samen met je hond een 'taak' gaat verrichten haal je iets in je hond boven dat niet alleen voor de hond leuk is, maar ook voor jou als hondenliefhebber.

Een zoekspelletje is een goede vervanger van de vele oorspronkelijk taken van de diverse hondenrassen. Het is een spel dat hij samen met jou uitvoert. Zoeken is zeker niet alleen geschikt voor honden met een goede neus. Bij het zoeken kan je hond ook z'n geheugen gebruiken, hij kan een bepaald patroon afwerken waarbij hij geen gebruik hoeft te maken van zijn neus. Bovendien, wanneer je een zoekspelletje binnenshuis doet, valt er voor de hond door het gebrek aan verwaaiing van de geur weinig met zijn neus te doen. Zoeken is een combinatie van nadenken, concentratie, herinnering en ruiken. Binnen of buiten, het maakt voor je hond niet uit. Zoeken is leuk!

Geef de hond de gelegenheid te leren begrijpen wat de bedoeling is. Bouw het spel geleidelijk aan op. Ga er niet vanuit dat je hond alles wat je verstopt wel zal vinden. Ook niet wanneer je hond goed kan ruiken. Hij moet gaan begrijpen van wat de bedoeling van het spel is.

11:51 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.