05-03-12

Hond en schrokgedrag

 

hond-eet-hondenbrokken.pngEr zijn honden die alles wat eetbaar is altijd onmiddellijk naar binnen schrokken. Al is hun voederbak nog zo vol, hij is zo weer leeg. Al hebben ze een kwartiertje geleden nog een volledige maal­tijd gehad, als er weer een bak vol wordt neergezet veror­beren ze de inhoud alsof ze in geen week hebben gegeten.

Meestal zijn dit soort honden te dik, want voor de baas is het moeilijk het gewicht van hun dier onder controle te houden.

Een logische reactie lijkt de hond steeds minder te geven. We weten immers allemaal dat te dikke honden in de regel ongezon­de honden zijn en dat willen we als goed baasje graag voorkomen. Maar meestal verergert dat het probleem juist alleen maar! De hond gaat steeds sneller schrokken, vaak zelfs zo erg dat hij er bijna in stikt!

Oorzaak schrokgedrag hond
- prikkelarme omgeving.
- verveling thuis.
- rasgebonden. (Labradors staan erom bekend dat ze veelvraten zijn die nooit genoeg lijken te hebben.)

Voorkomen schrokgedrag hond
- genoeg afleiding.

Oplossen schrokgedrag hond
- meer afleiding.
- dagelijkse routine.
- laten zoeken naar voer.
- zelf voer laten uitpakken.
- met voerbal of -kubus laten werken.
- hondensport.
- voer in water aanbieden.
- dieetvoer geven.

Begeleiding schrokgedrag hond
Vaak zijn het honden die een saai leven hadden doordat ze bijvoorbeeld lang in een asiel moesten verblijven, óf in een kennel zonder enige afleiding zitten. Honden die steeds met voer bezig zijn moeten meer afwisseling en uitdagingen krijgen, maar wel in vaste patro­nen. Duidelijkheid in zijn leven is heel belangrijk.
- Zorg ervoor dat hij eigenlijk altijd weet waar hij aan toe is. Op vaste tijden uit, op vaste tijden spelen, op vaste tijden eten. Een dagelijkse routine en ritme in het leven verminderen bij dergelijke honden het probleem aanzienlijk
-kleine opdrachtjes hoeven niet veel tijd te kosten, maar verzetten wel even zijn zinnen. Laat hem de krant halen, verstop een speeltje, laat een balletje apporteren. leuke dingen doen, zoals wandelingen in een steeds andere omgeving zodat het span­nend blijft.
- hondensport, hoewel dat soms nogal wat doorzettingsvermogen vergt. Hun neiging om gefixeerd te zijn op lekkers kan deze honden juist onzorgvuldig maken. Ze voeren opdrachten te snel of slordig uit. Vaak moeten ze nog leren dat dingen ondernemen met een baasje leuk kan zijn. Ook missen ze meestal de normale sociale vaardigheden wat ze beperkt in hun mogelijkheden. Een basistrai­ning is dan een must.
- men kan een gedeelte van de maaltijd door het hele huis of in de tuin verstoppen. Men kan zijn voer over het grasveld in de tuin of over de keukenvloer strooien. Hij moet dan zijn neus gebruiken en omdat hij daarmee een beroep doet op een van zijn belangrijkste zintuigen voelt hij zich zeer gestimuleerd. En voldaan.
- men kan de hond ingepakt eten geven, bijvoorbeeld een met voer gevuld toiletrolletje dat nog eens met papier en touw is omwikkeld. Of de voerkubus.
- een hond die echt zo erg schrokt dat hij zich vaak verslikt, kun je zijn droge brokjes in een bak met water geven. Hij kan dan niet alles in een keer achterover slaan, maar moet de brokjes uit het water vissen.
- er bestaan dieetvoeders voor ieder type hond, dus ook voor te dikke honden. Daarmee hoeft de hond niet op rantsoen gesteld waardoor hij nog meer belust zou worden. Dit zorgt er alleen maar voor dat de hond afvalt en daarna niet weer te dik wordt. Aan de obsessie voor eten doet het natuurlijk niets.

Dus:
Honden met te weinig prikkels kunnen een obsessie voor eten ontwikkelen. Zij moeten uitdagende bezigheden krijgen om hun aandacht te verleggen. Zelf hun voer bij elkaar sprokkelen maakt ze moe en voldaan en voorkomt schrokken en overeten. Informeer bij je dierenspecaalzaak  naar  anti-schrokbakken.SSC_4450.JPG

15:45 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.