28-02-12

Een hond wassen

 

Honden mogen niet te vaak worden gewassen. Toch is het soms echt nodig dat ze in bad gaan. Als ze in een vieze baggersloot gesprongen zijn bijvoorbeeld!

Wassen is ook goed bij bepaalde huidaandoeningen en als je hond uitwendige parasieten heeft. Heeft je hond een huidziekte, dan zal de dierenarts wassen met speciale shampoo voor­schrijven.

Hond goed naspoelen na wassen
Goed naspoelen is zeer belangrijk, omdat achtergebleven sham­poo huidirritaties kan veroorzaken. De hond kan hier jeuk door krijgen. Honden die niet graag in bad willen kunnen het best hun hals­band dragen, zodat ze enigszins in toom te houden zijn. Voorkom dat hond uit het bad springt. Leg een rubber matje in het bad, zodat je dier houvast heeft. Hij zal de wasbehan­deling dan gemakkelijker verdragen. hond in bad.jpg

Hoe was je je hond?
1. Borstel de hond eerst, stop watjes in zijn oren en laat hem op een matje in het bad staan. Houd hem stevig bij zijn halsband vast en giet handwarm water over zijn vacht.

2. Gebruik honden- of prikvrije shampoo en zeep hem helemaal in, behalve zijn hoofd. Houd de hond zo vast dat hij niet kan uitglijden of uit het bad kan springen. Maak veel schuim, waarbij je de huid tegen richting van de haargrot in masseert; spat geen water of zeep in de ogen.

3. Neem prikvrije shampoo in je hand en was het hoofd tot het lekker schuimt. Masseer de vacht voorzichtig; voorkom dat de zeep in de ogen of mond terechtkomt.

4. Spoel het hoofd van de hond af en droog het, voor je de zeep uit de rest van de vacht spoelt. Hierdoor zal hij minder water in het rond spatten.

5. Spoel de zeep uit zijn vacht met warm water; let op dat alle shampoo wordt verwijderd. Wrijf eventueel een `conditioner' in de vacht en spoel die vervolgens uit.

6. Knijp eerst het meeste water uit de vacht en droog de hond vervolgens met een grote handdoek. Verwijder de oorwatjes en maak de binnenkant van de oren droog.

7. Gebruik een haardroger op de laag­ste stand (nooit op heet, en alleen bij honden met een gezonde huid!) Honden die jeuk heb­ben mogen niet worden geföhnd, omdat de warm­te de jeuk versterkt. Borstel het haar van het lichaam af.

16:21 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.