14-02-12

Socialisatie van de puberhond

 

De belangrijkste periode van socialisatie, het kennismaken met de wereld, vindt plaats in de eerste zestien weken van het leven van de hond. Er is echter tijdens de puberteit nogmaals een periode waarin deze ervaringen als het ware bevestigd moeten worden.

Hondengedrag zes tot veertien maanden
Deze tweede periode waarin angst sterk inwerkt, ligt zo tussen de zes tot veertien maanden. Er kunnen zich zelfs een paar kortere periodes van grotere gevoeligheid voor angstige ervaringen voordoen, verspreid door de periode heen. Tijdens deze weken is de hond vooral gevoelig voor nieuwe situaties, zijn gedrag kan ineens veranderen. Hij kan bijvoorbeeld plotseling terughoudendheid vertonen naar mensen die hij wel kent of niet meer onderzoekend reageren op nieuwe mensen.

Kalmeer je hond op juiste manier
Het is heel belangrijk dat je deze periode onderkent en op de juiste manier reageert. Kalmeer de hond niet door geruststellende woordjes of aanraking, want daardoor beloon je zijn angstige gedrag, maar dwing hem ook niet tot moedig gedrag. Vermijd de beangstigende situaties niet, maar moedig de hond rustig en vriendelijk aan om uit te vinden dat er ander gedrag dan angst mogelijk is. Een vrolijk gezicht en aanmoedigende stem helpt hem om zich ervan te overtuigen dat er niets aan de hand was.

Je kunt ook het voorwerp van zijn angst naderen of aanraken en laten zien dat er echt niets gebeurt. Je geeft hem positieve aandacht als hij onderzoekend zijn neus uitsteekt om te snuffelen naar wat hem zo deed schrikken. Je moedigt hem aan en beloont hem als hij iets lekkers van een vreemde persoon aanneemt. Zo leert de hond dat ander gedrag waarvoor hij zelf kiest hem meer opbrengt. Daarmee neemt zijn zelfvertrouwen toe, hij heeft zijn wereld immers in de hand.

Hondenschool
Juist gedurende deze angstperiode gaan veel honden naar de hondenschool en je zult begrijpen dat het nu echt belangrijk is dat zijn ervaringen positief zijn. Als je jonge hond schrikt als hij een grote groep honden bij elkaar ziet, kan hij in de toekomst alle omstandigheden waar meer honden zijn eng gaan vinden. Dat heet generaliseren, de ervaring wordt overgezet naar andere omstandigheden. Vindt de hond het echter leuk in het gehoorzaamheidsklasje, dan heb je grote kans dat hij ontspannen is tussen een groep honden en ook andere leersituaties zoals bijvoorbeeld behendigheid leuk vindt.

Het mag duidelijk zijn dat het verstandig is om met een hond te gaan trainen als hij nog jong is. Begin je pas laat met een training, dan moet je heel selectief zijn met het uitzoeken van de hondenschool. Heeft men daar geen aangepaste begeleiding die erop gericht is de negatieve stress zo veel mogelijk te voorkomen of op te vangen, ga dan op zoek naar een andere hondenschool.

 

17:07 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.