04-02-12

Een band opbouwen met je hond

 

showtime 015.JPGAanstaande hondeneigenaars die een volwassen hond adopteren, twijfelen nog wel eens of een (oudere) volwassen hond in staat is om een band op te bouwen met hun nieuwe baasje. Goed nieuws voor mensen die hier hun twijfels over hebben! Want als er één eigenschap is die honden onderscheidt van andere diersoorten, dan is het wel de eigenschap om een sterke band aan te gaan en een relatie op te bouwen met de mensen die deel uitmaken van hun leefomgeving. Net als bij relaties tussen mensen heb je als hondeneigenaar de mogelijkheid om een band met je (nieuwe) hond op te bouwen en die band te vergroten. Hoe je dit doet als eigenaar, lees je in dit artikel.

Het duurt even
Wist je dat het minimaal een jaar kost om een band met je hond op te bouwen. Het maakt hierbij niet eens zoveel uit of het nu om een pupje gaat of om een volwassen hond die door omstandigheden een nieuw thuis zocht. Uiteraard zal het bij de ene hond langer duren voordat je over een 'hechte band' kunt spreken. Dit heeft te maken met o.a.: de zelfstandigheid van het karakter, de mate van socialisatie maar ook het vertrouwen dat de hond heeft in de eigenaar(s), En ja, het is echt zo dat sommige honden een voorkeur hebben voor één specifieke eigenaar.
 
Hoe bouw je een band op met je hond?
 
Spelen
Het is natuurlijk een 'inkoppertje' om spelen met je hond te noemen als activiteit om de band met je hond te versterken. En dit klopt ook zeker voor een groot deel van de honden. Toch is het handiger en effectiever om activiteiten met je hond te ondernemen die aansluiten bij het karakter van je hond en natuurlijk ook aansluiten bij het type hond dat je hebt. Heb je een herdershond? Combineer het spel dan met speurelementen en bied de hond ook echt een uitdaging waarbij je hond mentaal wordt gestimuleerd. Heb je een terriër? Dan helpt het om het spel te combineren met graafoefeningen waarbij de hond kan doen waar hij goed in is; het omwoelen van aarde. Heb je een retriever? Combineer het spel dan met het uitvoeren van apporteren over land en water.
 
Samen op pad
Honden die regelmatig met hun eigenaar mee op pad mogen zijn niet alleen sociaalvaardiger, maar hebben ook een beduidend betere band met hun eigenaar dan honden die bijna niet buiten komen. Afhankelijk van het type hond dat je hebt, kun je de hond meenemen op lange wandelingen, fietstochten (in een fietskar) maar denk ook aan het beoefenen van behendigheidssport.
 
Duidelijke omgang
Honden hebben baat bij een eigenaar die duidelijk met ze omgaat. Een duidelijke omgang met de hond kenmerkt zich door de volgende elementen:
 
• Consequentie. Consequent zijn in je communicatie naar de hond. Dit werkt heel simpel. Wat gisteren mocht, mag vandaag en morgen ook weer. Wat gisteren niet mocht, mag vandaag en morgen ook niet.
 
• Voorspelbaarheid. Honden zijn heel goed in het opbouwen van een beeld over hun omgeving (en daarbij ook hun eigenaar) waarbij de voorspelbaarheid een gevoel van controle geeft. Een hond die weet waar 'ie aan toe is, zal zich eerder verbinden met zijn eigenaar.
 
• Vertrouwen. Dit bouw je op door op een eerlijke manier met je hond om te gaan. Trainen op een beloningsgerichte manier waarbij de hond leert om zelf keuzes te maken, vergroot het vertrouwen dat je hond heeft in zichzelf en in jouw leiderschap.
 
Wat kun je beter niet doen?
Sommige hondeneigenaars zijn bang dat ze hun hond tekort doen als ze niet dag en nacht voor ze klaar staan en alle vrijheid geven die ze mogelijk kunnen bieden. Deze honden staan de hele dag paraat om (met name) zichzelf te vermaken, kunnen gaan en staan waar ze maar willen, liggen op bed en/of op de bank, dwingen aandacht af op hun initiatief en wanneer het hen uit komt en kennen totaal geen grenzen.
 
In de praktijk blijken dit vaak nerveuze honden die nooit goed weten waar ze aan toe zijn en daarom het liefst de hele dag hun omgeving controleren en beïnvloeden. Dit soort honden bepalen liever zelf wat voor band er ontstaat met hun eigenaar.
 
Kort samengevat
Het kost behoorlijk wat tijd en energie om een goede band met je hond op te bouwen. Maar het betaalt zich uit! Honden die een goede band met hun eigenaar hebben, zijn gemakkelijker in de omgang en vertonen minder probleemgedrag. Ook zijn ze over het algemeen actiever, socialer maar bovenal zijn het betrouwbare vrienden!10:48 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Weer de nagel op de kop.

Dit artikel zou men in elk asiel bij een adoptie moeten meegeven.

Zelf heb ik 11 honden van verschillende rassen gehad en op twee uitzonderingen na (ziekte) zijn ze allemaal oud mogen worden. Mijn allereerste ‘eigen’ hond kreeg ik op mijn 5 jaar, een Mechelaar., zij is 13 geworden. Later waren het meestal oudere honden, een zelfs 8 jaar, hij is 12 geworden en een van 7 jaar, ook zij is 12 geworden.

Het waren niet allemaal doetjes, sommige hadden een ‘zwaar’ verleden maar de band die ik met elk van die honden had, was fantastisch. En natuurlijk liep het niet altijd van een leien dakje en sneuvelde er soms wat en natuurlijk heeft dat tijd, veel geduld en liefde gekost. Maar wat je er voor terugkrijgt…
Eerlijk en consequent met je hond omgaan, maakt van je hond inderdaad een gelukkig dier.

Voor het eerst in mijn leven – ik wordt stilaan stokoud - leef ik zonder hond.
Het gemis is enorm.

Gepost door: janin | 04-02-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.