01-02-12

Maak je tuin veilig voor de hond

hond in put.jpgAlhoewel de winter nog maar begonen is, met temperaturen tot -8°, denken we hier al aan de lente. Planten worden weggegooid en nieuwe aangeplant, om de tuin veilig te maken voor onze viervoeters. Zodat zij ook van de tuin kunnen genieten in de zomer.Voor zovelen onder ons is de tuin een plaats om te relaxen en te ontstressen tijdens de zomermanden. Het is ook een plaats waar we ons veilig en geborgen zouden moeten voelen. Dit zou ook zo moeten zijn voor onze honden. Ze moeten ook van de tuin kunnen genieten na de lange donkere, koude winterdagen.  Het is misschien een verassing dat sommige planten die we dagelijks zien in onze tuin giftig kunnen zijn voor honden. In sommige extreme gevallen kan dit zelfs dodelijk zijn. We zorgen dat onze kinderen zich veilig voelen in onze tuin, maar op een of andere manier vergeten we onze viervoeters terwijl ze dezelfde   risico's oplopen als ze door onze tuin rond rennen en spelen. Het is een kleine moeite om eens door de tuin te lopen en naar je planten te kijken en zo je tuin een veiliger plaats te maken voor je hond.

Probleem planten   Ik heb een korte lijst gemaakt met planten die in de tuinen voorkomt, die kunnen irritatie geven en in sommige gevallen de dood. We weten allemaal dat tuinieren  een dure hobby is , maar het niet  vervangen van deze planten zal u meer dan alleen maar geld kosten. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als uw huisdier ongewone symptomen vertoont  nadat hij in de tuin is geweest. Door goed te kijken welke planten er veilig zijn voor je huisdier en welke niet, kunt u ook een tuin hebben die er hondvriendelijk is en er ook goed uitziet.

Planten die fataal kunnen zijn. 

Amaryllis ( de bol ),    Caladium soorten,   Abrikoos ( pitten ),   Avocado ( vrucht en pit),   Azalea ( alle delen van de plant ) Indien in grote hoeveelheden gegeten,   Wonderboom ( bladeren en zaad ),   Narcisen ( de bollen ),   Dieffenbachia,   Schoenlappersplant,   Doornappel,  Ridderspoor ( jonge planten en zaad),   Maretak ( Bessen ),    Nachtschaduwachtigen,   Oleander,    Uien,  Gevlekte scheerling ( lijkt op kervel ),  Kruiskruid,  Rhododendron,   Rabarber ( de bladeren ),     Cycaspalm,   Wilde kersen boom ( twijgen en bladeren ),  Taxus

Planten die schadelijk zijn. 

Gypsophila,  Clematis,   Crocus,  Cyclamen, Delphinium,  Vingerhoedskruid ( blad en zaad ),    Geranium,   Hortensia,   Iris ( wortels ),   Goudenregen,   Lelie ( verschillende variëteiten ),    Lupine ( blad en zaad ), Pioenroos,   klaproos ( zaaddoos ),   Wolfsmelk,  siererwt,   Tulp

Veilige planten 

Bamboo,  Lavendel,  Cotoniaster,  Vuurpijl,  Tabaksplant

 

Het is bijna onmogelijk om alle giftige planten hier op de blog te plaatsen. We zijn bezig met een lijst op te stellen met deze giftige planten waaronder deze vermeld zal worden in nederlandse- en latijnse benaming en indien mogelijk ook de details in welke ze gevaarlijk zijn voor onze dieren.

 

 

21:37 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Wat een super idee!
Wij zijn bezig onze tuin hondproof te maken nadat onze jonge reu zich tegoed gedaan had aan de bessen van de laurierstruik.
Gelukkig hebben we het zien gebeuren en de dierenarts heeft zeer goed gehandeld door hem te laten spugen.
De pit is namelijk zeer giftig.
Nu zijn wij op zoek naar planten die we dus wel veilig kunnen planten.
Weet u zeker dat Lavendell niet gfiftig is, geen van de soorten?
En heide planten? zijn deze wel of niet giftig?

Pootjes van sky

Gepost door: sky | 26-03-12

Reageren op dit commentaar

Voor een voledige lijst met giftige planten kan je kijken op de engelse site www.dogstrust.co.uk > ga naar zoek opdracht en geeft safe plnats in en daar krijg je een link naar poisonous substance and food danger. Deze geven een voledig overzicht van de giftige planten. Zowel de engelse naam als de latijnse benaming staat er bij en indien gekend de giftigheid. Ook kan je de nederlandse site bekijken www.hondenplaza.nl. Ik kan niet met zekerheid zeggen als alle soorten van lavendel niet giftig zijn. Heide planten worden weer onder verdeeld in Erica soorten en Caluna soorten. Deze soorten worden niet op de giftige lijst vermeld, maar zou toch niet voor 100% kunnen zegen als deze giftig zijn. In ieder geval staan ze nergens vermeld.

Met vriendelijke groeten Petetr

Gepost door: Peter | 27-03-12

De commentaren zijn gesloten.