19-01-12

Misverstanden over rangorde bij de hond

 

rangorde honden.jpgOver de rangorde bij honden bestaan nog veel misverstanden. Er wordt vaak gedacht dat de oudste hond in huis automatisch de baas is en dat een kind nooit roedelleider kan zijn. Of dat een reu superieur is aan een teef. Maar is dat wel zo?

Niets is minder waar. Aan de volgorde van de rangorde zijn geen vaste regels gebonden. De rangorde kan ook veranderen. Honden kiezen een leider. De persoon in huis die hen het meest leiderschap geeft, zullen zij snel als ranghoogste en dus als roedelleider zien. Ze hebben ontzag voor deze persoon. Als iemand het van nature in zich heeft om goed met dieren om te gaan, kan deze persoon een natuurlijk leiderschap over de honden hebben. Ook als het een kind betreft.

Mens bovenaan rangordeladder
Het is wel noodzakelijk dat je als mens boven aan de rangordeladder staat. Ook al klinkt dit vanzelfsprekend, het is helaas niet altijd het geval. Om gedragsproblemen te voorkomen dien je de hond lager op de rangordeladder te staan dan jezelf, je partner en eventuele kinderen of huisgenoten.

Met betrekking tot honden onderling is het ook niet zo dat de oudste hond, of de hond die al het langst in huis is, automatisch de baas is over een jongere hond of over een hond die er later bijgekomen is. Ook heeft de hoogste rangordepositie niets te maken met het formaat van de hond. Ook niet met of het een reu of een teef is. Alles is mogelijk.

Honden bepalen onderling wie ranghoogste is
Honden bepalen onderling wie van hen de ranghoogste is. Dit is een proces dat gepaard gaat met aftasten en rangordespel. Soms vallen er ook 'woorden' en ontstaat er een kleine schermutseling. Schrik daar niet van, het is een onderdeel van het proces. Als eigenaar kun je je niet in het proces mengen.

Doe je dat wel, omdat je het voor een bepaalde hond wilt opnemen, dan zul je het proces alleen maar verstoren. Hiermee houd je een eventuele rangordestrijd juist in stand en zal de zaak misschien nooit beslecht worden. Laat het dus aan de honden zelf over en respecteer datgene wat de honden 'overeenkomen' door de ranghoogste te bevestigen in zijn rol.


10:59 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.