14-01-12

pijn bij honden

hond5.jpgAan mensen kan je vragen als ze pijn hebben, ze kunnen er alles over vertellen: Hoe ze zich voelen, waar ze pijn hebben. Maar aan onze honden kan je het niet vragen, we moeten hem bekijken en interpreteren van zijn gedrag. Maar hoe kun je nu zien of honden pijn hebben?  Het is belangrijk,om het passende gedrag te herkennen.

1 Gedragsverandering.  Het zijn de veranderingen in de hond zijn gedrag die de pijn verraden. Dingen die hij eerst fijn vond, lijkt hij nu niet meer prettig te vinden. Zo kan hij bij een nekhernia of een slecht en pijnlijk gebit angstig gaan kijken als u hem benaderd, terug deinzen of grommen als u hem wilt aaien. Veelal  valt het op dat hij rustiger en minder enthousiast is. Zeker wanneer hij pijn heeft bij het bewegen, hij is niet meer haantje de voorste. Maar sommige aandoeningen maken hem juist onrustig, zoals buikkrampen. Deze honden hebben tijdens een pijn aanval een opgebolde rug en strekken hun buik door een spelboog houding aan te nemen.

2 Grommen.  Als honden pijn hebben kunnen ze allerlei geluiden maken, zoals piepen, janken of grommen. Ze kunnen dit constant doen of alleen bij aanraking of gedwongen bewegingen. Pijn bij honden is niet altijd met geluiden gepaard. Mijn hond piept of jankt niet dus hij zal wel geen pijn hebben. Dat is niet waar. Honden kunnen angstig en zelfs agressief worden van de pijn. Met grommen, lip optrekken of bijten, wilt u trouwe viervoeter u duidelijk maken dat hij zich niet goed voelt en met rust gelaten worden. Helaas gebeurt het wel eens dat de agressie blijft als ze genezen zijn. Zo kan een hond met een ernstige oorontsteking hebben gemerkt dat kinderen schrokken van zijn gegrom. Hij kan als de pijn over is blijven grommen, puur om hen op een afstand te houden. Zelfs voor de honden die een hekel hebben aan borstelen, sinds hij klitten had.

3 moeilijk bewegen.  De honden worden wat strammer bij het opstaan zodra ze ouder worden. Maar ook jonge honden kunnen al problemen hebben met bv. De heupen en de ellebogen, vooral de grote rassen zijn gevoelig aan gewrichtsproblemen. Als deze honden artrose krijgen in hun gewrichten staan ze moeilijker op. Vooral na een flinke wandeling of een speelpartij kunnen ze veel pijn hebben. Na enkele stappen gedaan te hebben (startpijnlijkheden) lijkt er niets meer aan de hand deze honden dribbelen vaak voor ze gaan liggen. Omdat  deze beweging pijnlijk is of omdat ze mogelijk angstig zijn om later weer op te staan. Het zijn deze honden die u vanwege hun pijnlijke artrose niet meer automatisch begroeten, maar van in hun mand liggen te kwispelen. Ook het enthousiasme neemt weg om te gaan wandelen.

4 Likken en bijten.   Ook het veelvuldig likken en/of bijten aan een bepaalde plek kan op pijn of jeuk wijzen. Als een hond een lichtgekleurde vacht heeft, verraadt deze bijt of likplekken doordat de haren terplekke een oranje bruine kleur krijgt. Een hond kan door likken en bijten zogeheten endorfine aanmaken, lichaams opiaten die de pijn verzachten. Net als bij opium zijn deze endofines verslavend.  Mogelijk dus dat de pijn of jeuk die tot het likken en bijten leidde zelfs al niet meer aanwezig is

5 Weigeren.   Als een hond pijn heeft kan hij minder gehoorzaam zijn en trainbaar zijn. Een hond die zich niet meer van de bank laat sturen, geen trappen meer op of af wil lopen, kan dit weigeren omdat hij pijn heeft. Dit kan zich laten uiten op het trainingsveld,  niet over de schutting gaan, minder goed worden in de vangen van de bal of frisbee.

10:34 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.