27-12-11

tips voor honden en vuurwerk


hond en vuurwerk.jpgHet einde van het jaar is weer in zicht. Er worden weer massa's vuurwerk gekocht om het nieuwe jaar in te luiden.  Prachtige spektakels van kleuren zullen zich weer in de lucht afspelen.Maar we staan er niet bij stil hoe onze hond zich voelt bij al dit gekletter, luide knallen en lichtflitsen.Meer honden lopen bij het horen van vuurwerk weg. Dan op andere dagen. Hier heb ik enkele tips voor het veilig te houden voor je hond.

 

1 Maak een lange wandeling voor het vuurwerk. Als je normaal met je hond voor 30 minuten wandelt, trek er nu eens 2 uur voor uit! Je moet je hond compleet moe maken. Op die manier zal hij zo moe zijn dat hij zich niet meer kan concentreren op het vuurwerk.

2 Gebruik hondvriendelijke oordopjes. Het is een natuurlijk gedrag voor honden dat ze bang zijn voor luide geluiden. We krijgen een nerveuze, bange, onzekere of schuwe hond. Wegrennen van de geluiden is een overlevingsmechanisme. Als je de geluiden kan dempen, kan je het vluchten tegen gaan.

3 Leid de hond af. Eens het vuurwerk begint, doe je met hem enkele gehoorzaamheids oefeningen, Of speel met hem. Dit helpt hem als hij afgeleidt wordt van de geluiden.

4 Betrek je hond z’n reukzin erbij. Geuren zoals lavendel en dennenappel bemoedigen je hond.

5 Blijf kalm en zelfbewust. Voel je niet ellendig of gefrustreerd. Geef niet de schuld aan de mensen of het vuurwerk. Deze negatieve emoties voeden juist de ongerustheid van je hond, het helpt je niet in deze situatie.

6 Hou je hond aan de leiband. Dit geeft je meer controle en helpt je preventief tegen het weglopen.

7 Zorg dat je hond een naamplaatje heeft. Als je hond ontsnapt kan een naamplaatje en een microchip hem helpen te identificeren. Zodat hij veilig terug bij je gebracht kan worden.

8 Wees actief. Als je ziet dat je hond nerveus is bij vuurwerk, begin je dan nu al voor te bereiden voor volgend jaar. Ik raad aan om in comfortabele omstandigheden te trainen. Begin minstens 3 maand vooraf met deze geluiden te wennen. Wacht niet tot de laatste dag om je hond te wennen aan de luide knallen. Download het geluid van vuurwerk, pistolen, donder en andere geluiden. Laat deze op een laag volume aan je hond horen. Terwijl hij eet, slaapt, met je speelt en tv met je kijkt. Zet geleidelijk het volume iedere dag iets hoger zodat hij zich rustig bij voelt. Het is een simpel proces maar vraagt veel tijd. Wacht niet tot de laatste minuut doe er iets aan voor het volgend jaar, zodat jij ook kan genieten van het vuurwerk.

9 Een thundershirt. Laat je hond een thundershirt dragen. Dit shirt geeft een zachte, costante druk, om het zenuwstelsel van uw hond te kalmeren.

 

09:38 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

dank voor info

vreselijke d t fouten wel

Gepost door: kristin | 28-12-11

Reageren op dit commentaar

Goede tips zitten er in

Gepost door: Vuurwerk Den Haag | 22-12-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.