13-12-11

Hondentraining: trekken aan de riem

 

trekken aan de riem 2.jpgHelp... Mijn hond trekt aan de riem! Waarom trekken die honden toch aan de riem? Om ons te pesten? Omdat ze het leuk vinden? Het enige juiste antwoord luidt: omdat wij het ze geleerd hebben... Immers, je pup mocht toch al op hele jonge leeftijd zelf bepalen waar hij snuffelde, naartoe liep, op af denderde etc.


Leerproces hond
Als we nu eens het trekken aan de riem vanuit de hond bekijken, dan ziet het er leerproces er als volgt uit:


1. Pup loopt buiten aan de riem en wil niet meelopen. Pup gaat zitten....
2. Baas doet leuk, springt, gilt, kirt, fluit, zingt etc. Heeft ie geleerd op cursus...
3. Pup wordt enthousiast en begint te dribbelen, baas blij...
4. Pup ziet ander hondje, pup wil onderzoeken en dribbelt op hond af...
5. Baas is blij, pupje is sociaal...
6. Nu ziet pup ook blaadje, kindje, steentje, karretje, takje, mannetje...
7. .Nu gaat pupje op alles en iedereen af, baas nog blijer...
8. In zijn ontdekkingsdrift vergeet pupje dat er nog een baas achter hangt...
9.Baas denkt; "ach, pupje moet nog veel leren"...doet vervolgens niets...
10. Pupje weet nu; als ik ergens zijn wil, gewoon de spanning in mijn nek opzoeken...

Bovenstaand leerproces mag je natuurlijk best met een 'vette' knipoog nemen, maar in de praktijk klopt dit echter aardig. De spanning in de nek bij stap 10 ontstaat natuurlijk doordat de riem wordt strakgetrokken.

Trekt je hond nog steeds aan de riem?
De meest gehoorde kreet van gefrustreerde hondeneigenaren: tja, ik heb echt alles al geprobeerd om het af te leren"en zelfs straffen werkt niet meer bij deze hond. Waarom zijn deze hondeneigenaren niet succesvol?

Dit komt door (een combinatie van) drie factoren:

1. Een correctie aan de riem wordt door de meeste honden juist als een ondersteuning ervaren. Immers, het trekken aan de riem gaat al gepaard met een hoop spanning aan de riem, dus die extra ruk hoort volgens deze honden bij het normale repertoire.

2. Doordat de meeste hondeneigenaren een therapietrouwheid (=hoe lang wordt een bepaalde therapie volgehouden) kennen van gemiddeld een dag of twee, wordt al snel geswitchd tussen verschillende methoden. Niet in de laatste plaats zorgt dit voor onduidelijkheid bij de hond, maar natuurlijk zeker bij de "baas".

3. De meeste hondeneigenaren focussen zich op het probleemgedrag waardoor ander (gewenst) gedrag niet of nauwelijks aan bod komt. In de praktijk blijkt dan ook dat deze trekkende honden vooral (negatieve) aandacht krijgen van de baas als ze aan het trekken zijn.

Oplossing trekken aan de riem
Eigenlijk is het heel simpel. Ben jij dat getrek aan die riem beu? Wil jij normaal over straat kunnen wandelen zonder de kans te lopen op een schouderblessure, verlengde arm of ander letsel? Dan volgen hier de 2 gouden regels die jou helpen om je hond ander gedrag aan te leren:

1. Voorkom dat de hond in het vervolg succes heeft met trekken aan de riem. Iedere meter die je hond al trekkend en hijgend aan de riem aflegt is voor hem weer een bevestiging van zijn succes dat hij heeft met trekken aan de riem. Het probleemgedrag blijft dus een gewoonte!

2. Beloon ander (vervangend) gedrag. Door ander gedrag succesvoller te maken dan trekken aan de riem, kun je als eigenaar snel resultaat creëren.

Dus, zijn jij en je hond toe aan een nieuwe manier van wandelen? Dan volgt nu het stappenplan. Doe net als stoppen met roken, plan een datum waarop jij de nieuwe regels introduceert. Vanaf dat moment kun je dus niet meer terug! Het is net als stoppen met roken; na een vermeende stoppoging weer beginnen met roken desillusioneert en maakt een eventuele volgende stoppoging nog moeilijker.

Trainen in stappen
Benodigdheden:
-Trainingstasje met (kleine) beloninkjes
-Een zachte, lichte nylonriem van circa 100-130 centimeter lang

Je hond goed belonen
Wie effectief wil trainen om een hond ander gedrag aan te leren beloont! Niet zomaar lukraak en ongecontroleerd natuurlijk... Goed belonen is helemaal niet zo gemakkelijk:

Timing; beloon op het moment dat jouw hond het gewenste gedrag vertoont, niet eerder en ook niet later.Motivatie; je hond moet de beloning wel als een beloning ervaren. Het heeft niet veel zin om te belonen met een brokje wanneer je hond geen honger heeft of de brokjes niet echt spannend vindt. Neem vooral kleine, geurige blokjes of reepjes.Niet lokken; je hond lokken met een brokje heeft niets met trainen of belonen te maken. Lokken is lokken, belonen is belonen. Het brokje komt dus pas te voorschijn wanneer jouw hond het gewenste gedrag vertoont.

Stap 1
Laat je hond zitten, doe zijn halsband om en beloon hem voor het feit dat netjes blijft zitten en aandacht voor jou heeft. Herhaal dit een aantal maal. Kijk kritisch naar je eigen gedrag, ben jij rustig en kalm? Wanneer je hond dit een (korte) periode weet vol te houden doe je hem zijn riem af en zeg je "vrij". Dit is voor je hond het teken dat de training over is en dat hij dingen voor zichzelf mag gaan doen (tot het moment dat jij hem weer bij je roept!).

Bij deze stap gaat het erom dat je rust creëert en je hond leert om aandacht te hebben voor jou. Dus beloon hem met een brokje wanneer hij je aankijkt. Door duidelijk aan te geven wanneer de training start en eindigt ("Vrij") toon je leiderschap en zal je hond begrijpen dat er bepaalde zaken zullen veranderen.

Stap 2
Ga recht voor je hond staan zodat jullie oogcontact met elkaar maken. Jij staat en je hond zit. Zet nu een paar passen achteruit, en combineer dit met een uitnodigende lichaamshouding. Wanneer je hond nu met je meeloopt beloon je hem. Breng hem vervolgens ook weer in een "Zit". Geef hem weer "Vrij" na een aantal succesvolle pogingen.

Bij deze stap gaat het erom dat je hond leert dat jij bepaalt wanneer de wandeling begint. Doordat de hond vanuit een rustpositie begint en oogcontact maakt kan hier geen misverstand over ontstaan.

Stap 3
Deze belangrijke eerste stappen zijn essentieel. Het voelt waarschijnlijk een beetje onwennig en onhandig. Immers, jij loopt achteruit en je hond loopt een beetje doelloos achter je aan te sjokken. Toch wordt zo een fundamenteel begin gemaakt aan een nieuwe manier van wandelen. Nu begint je hond namelijk door te krijgen dat het hem veel oplevert om met jouw bezig te zijn tijdens het wandelen. Wanneer je hond een paar seconden oogcontact kan blijven houden, draai dan je lichaam zodoende, dat je hond naast je uitkomt.

Bij deze stap gaat het erom dat je de overgang maakt naar de 'normale' vorm van wandelen. Dus als het goed is wandel je aan het einde van stap 3 niet meer achteruit en staat je hond naast je.

Stap 4
Probeer nu de aandacht van je hond vast te houden wanneer hij naast je wandelt. Begin heel rustig met deze oefening in een prikkelarme omgeving, bijvoorbeeld in je tuin. Laat je hond eerst zitten als in stap 3, nodig hem op een duidelijke manier uit om mee te wandelen en zodra je aandacht hebt van je hond draai jij je lichaam zodat de hond naast je loopt. Houd oogcontact! Beloon de hond met een brokje na de eerste meter die hij netjes naast je aflegt. Hiermee voorkom je dat de hond direct in zijn oude gedrag terugvalt en train je nieuw gedrag, twee vliegen in één klap dus! Wees in het begin zeker niet te zuinig met je beloning. Immers, je hond is gewend om jouw over straat te sleuren. Ander gedrag aanleren is een tijdrovende bezigheid.

Bij deze stap gaat het erom dat je de eerste paar meter in een prikkelarme omgeving aflegt. Voorkom dat de hond direct terugvalt en beloon de hond voor ander gedrag.

Stap 5
Train dit een aantal maal per dag. Train niet langer dan een minuutje of stop wanneer het ontzettend goed gaat. Gedurende de eerste paar dagen zul je je hond niet normaal uit kunnen laten. Hij zal immers direct zijn oude gedrag weer uit de kast trekken. Neem je hond met de auto of de fiets mee naar een uitlaatveldje om hem uit te laten.

Wanneer het naast lopen aan een slappe riem in de tuin goed gaat en je hond heeft vooral veel aandacht voor jou, dan wordt het de hoogste tijd om zijn nieuw verworven vaardigheden in de praktijk toe te passen. Ga dus de straat op met je hond. Let op! Je hond is gewend om op straat te trekken aan de riem. Begin dus buiten weer face-to-face, doe eerst een paar passen achteruit en wanneer je hond besluit om mee te wandelen draai jij je lichaam zodat hij naast je uitkomt. Beloon direct.

Bij deze stap gaat het erom dat je hond leert dat de nieuwe 'regels' ook buiten op straat van toepassing zijn.

Stap 6
Er komt een moment dat je hond besluit om toch weer terug te vallen in zijn oude gedrag. Dit is heel normaal, je hond was tot een paar dagen terug niet anders gewend! Jouw eerste reactie is heel belangrijk. Zodra je hond van je vandaan wandelt (om uiteindelijk voorop te wandelen) stop je resoluut. Je geeft verder geen kick! Je zegt niets, je kijkt hem niet aan...helemaal niets! Wanneer hij zich omdraait om te kijken hoe de vork in de steel zit neem je weer je uitnodigende houding aan en zet je een paar stappen achteruit om hem vervolgens weer naast je te krijgen door je lichaam te draaien. Beloon weer op tijd, voordat je hond weer besluit om de leiding over de wandeling te nemen door voorop te gaan lopen.

Bij deze stap gaat het erom dat je hond leert dat zijn getrek geen enkele zin meer heeft en dat het jou echt menens is. Hij zal op zoek moeten gaan naar een meer succesvolle manier van wandelen en jij wijst hem natuurlijk de weg.

Stap 7
Laat je nu niet verleiden tot het plotseling maken van een grote wandeling aan de riem! Je hond zal meerdere malen proberen om toch weer te gaan trekken. Het zit nu eenmaal in zijn systeem. De komende dagen staan helemaal in het teken van trainen, trainen en nog eens trainen. Nieuw gedrag aanleren gaat in kleine stapjes. Wanneer de eerste paar meters goed gaan, wordt het tijd om aan de afstand te gaan werken. Dit werkt als volgt: Wanneer je begint met wandelen en je hond kiest ervoor om naast je te wandelen zonder dat je hem lokt met snoepjes of je stem, dan kun je toewerken naar zijn beloning. Dit doe je door met een zachte stem 'goed zo' te zeggen en de intensiteit op te bouwen.

Dus: 'goed zo'... 'goed zo'... 'goed zo'...'goed zo' en je geeft hem direct zijn beloning. De 'Goed zo' werkt nu als een bruggetje en het geeft je hond terugkoppeling dat zijn gedrag uiteindelijk leidt tot zijn beloning. Op deze manier kun je steeds meer meters maken voordat hij met een brokje beloond wordt.

Deze stap zorgt ervoor dat je steeds meer meters af kunt leggen voor dezelfde beloning. Wees echter wel kritisch, leg je normering hoog. Laat je hond werken voor zijn beloning!

Stap 8
De komende periode kenmerkt zich door de volgende term: "volhouden"!... Laat je aandacht niet verslappen, geef je hond geen succes door hem weer te laten trekken aan de riem. Sommige honden pikken deze training snel op en andere honden hebben meer tijd nodig. Één ding is zeker, de aanhouder wint...altijd!

Extra tip: laat met je lichaamstaal duidelijk zien dat jij de baas bent. Dit doe je door op een zelfverzekerde, krachtige manier te lopen. Rechtop met je schouders naar achteren. Twijfel niet aan jouw positie ten opzichte van je hond. Zodoende hoeft hij ook niet te twijfelen aan jouw positie...

Beloning voor je hond afbouwen
Gaandeweg kun je de hoeveelheid brokjes waarmee je beloont afbouwen. Besluit niet van de ene op de andere dag om helemaal te stoppen met belonen, want dan raakt je hond waarschijnlijk gefrustreerd. En gefrustreerde honden vertonen over het algemeen gedrag waarmee ze in de voorgaande jaren succes mee hebben gehad.

In veel gevallen is het verstandig om je te laten coachen door een ervaren hondentrainer of een gedragstherapeut. Vooral de laatstgenoemde zal zich kritisch opstellen t.o.v. jouw eigen gedrag. Dit lijkt vreemd, maar honden reageren nu eenmaal sterk op ons gedrag. Zeker in het geval van 'trekken aan de riem' is de eigenaar onlosmakelijk verbonden aan het gedrag.

15:47 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

handig

Gepost door: delphine | 11-04-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.