10-12-11

Beloningen

 

 

beloningsbuidel.gifBeloningen.

Beloningen zijn essentieel voor het succes van positief trainings technieken. Te weten hoe je beloningen  gebruikt en wat uw hond meest lonend vindt,  zal zijn training hem gemakkelijker en leuker voor u beiden zijn.

Type’s van beloningen.

Als u uw hond iets wilt leren moet u hem iedere keer belonen voor het gewenste gedrag of oefening die hij goed  uit voert. De beloning moet iets zijn dat hij echt wil. Wat je kan gebruiken hangt echt van je hond af. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met wat je kan gebruiken van beloning.

Voedsel:  Dit is makkelijk te gebruiken en relatief snel gegeten beloning voor de vereiste actie. Waardoor de hond meer zijn best zal doen om deze beloning te krijgen. Voedsel dat je gebruikt voor de training moet:

·         Smakelijk zijn – Vlees krijgt bij de hond de voorkeur dan iets anders.

·          Geurend zijn  - Honden hebben heel weinig smaakzin, maar een betere ontwikkelde neus. Een hond gaat op zijn neus af.

·         Vochtig zijn – Vochtig voedsel smaakt altijd beter dan droog voedsel. Een stukje worst is dan ook veel lekkerder dan een stukje brood of zijn droge korrel.

·         Zacht zijn – Je moet het makkelijk kunnen breken in kleinere stukjes, zodat de hond het snel kan opeten.

·         Gemakkelijk te geven  zijn- Zodat je niet moet staan wachten tot dat de hond alles opheeft of dat hij de restjes heeft opgegeten van de grond, die jij laten vallen hebt.

·         Het goede formaat zijn – Geef hem kleine stukjes voor kleine hondjes iets de grote van een erwt. Dit is voldoende om te belonen voor een eenvoudig uit te voeren oefening. Gebruik geleidelijk grotere  stukjes voedsel, die een hogere waarde geven voor een moeilijkere uit te voeren oefening.

Spelen:  Dit kan heel handig zijn als je hond heel speels is en een weinig  interesse heeft in voedsel. Vergeleken met het gebruik van voedsel duurt dit langer om hem te belonen. Omdat hij dan eerst moet spelen en dan kan je het speeltje van hem  nemen. Voor sommige honden die graag een spelletje spelen zijn het krachtige motivaters en  ze kunnen worden gebruikt in aanvulling op voedsel als beloning van een hoge waarde voor een zeer moeilijke taak

Sociale aandacht:  In de vorm van een aanraking een aai of lof. Sociaal contact is een er sterke beloning voor sociale dieren, vooral als je een goede band hebt met je hond. Aangezien onze honden meestal niet uitgehongerd zijn  van  dit soort aandacht, heeft dit een limiet bij gebruik. Maar het is een nuttige aanvulling op voedsel en een spel voor je hond. Dit is vooral  wanneer de tijd komt om te de hoeveelheid en de beloningen te verminderen.

De beloning willen.

Zoek uit welke beloning er het beste is voor je hond en waar hij sterkt op reageert. Bied hem dit aan voor een succesvol uitgevoerde oefening. Varieer in beloningen, net zoals u op verschillende tijdstippen van de dag of week hunkert naar verschillende dingen, zo is het ook voor je hond. Zorg er voor dat hij voor de training niet of weinig gegeten heeft, zodat de beloning met voedsel werkt. Als je een spel gebruikt zorg er voor dat de hond actief is. Als je hond niet is geïnteresseerd in de training, probeer dan uit te zoeken wat hem wel interesseert en wat hem motiveert.  Wees tevreden met de kleine stapjes die u maakt, zodat het nog aangenaam blijft voor u beiden.

09:45 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.