11-11-11

Hondentraining: commando hier

 

Heeft je hond moeite met het commando hierkomen? Hier leer ik  je hond stap voor stap bij je te komen wanneer jij dat wilt.

Vraag aan ieder willekeurig uitgekozen hondenbaas wat zijn of haar grootste hondenfrustratie is en je hoort in 80% van alle gevallen: “dat mijn hond niet komt wanneer ik hem roep”… En dat is best opvallend. Immers, de meeste honden aarzelen namelijk geen moment om te komen wanneer je hem roept terwijl je in de keuken zijn eten aan het klaarmaken bent.


Het eerder genoemde voorbeeld klinkt wellicht een beetje flauw, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Immers, honden leren plaats- en persoonsgebonden. Een hond weet donders goed welk geluid geproduceerd wordt door zijn zak met brokken of door de la waarin zijn botjes of koekjes liggen. Met andere woorden: de hond snapt wat er gaat komen wanneer hij een voor hem bekend signaal hoort. En de uitkomst? Die is voor de hond zeer positief!... hij krijgt immers iets lekkers. En dat is precies hoe honden tegen onze gehoorzaamheid aankijken. Bij ieder commando dat jij van je hond vraagt, zal hij jouw beantwoorden met de ‘waarom’- vraag.

Generaliseren
In het geval van een hond die niet komt wanneer hij geroepen wordt, zou je best kunnen stellen dat het merendeel van de hondenbazen ‘vergeet’ om hun hond te leren hierkomen. Ook komt het veelvuldig voor dat het hierkomen niet voldoende getraind wordt. Leren is immers een optelsom van (vele) ervaringen. Dit betekent ook nog eens dat het hierkomen op verschillende plaatsen geoefend dient te worden. We noemen dit generaliseren.

Sommige honden hebben zoveel vrijheid van hun baas gekregen dat ze de hele dag lekker zelf bepalen welk gedrag hen het best uitkomt. Hierkomen maakt daar natuurlijk geen onderdeel van uit…De hond hoefde immers geen ‘circushondje’ te worden…

Er zijn ook honden die hun omgeving veel interessanter vinden dan hun baas. Een andere hond kun je namelijk nog eens lekker uitgebreid besnuffelen of gezellig mee spelen.

Inleveren van verworven vrijheden
Hoe het ook zij, voor de meeste honden betekent het commando ‘hier’ dat ze hun verworven vrijheden weer moeten inleveren. Het is niet geheel toevallig dat de meeste honden pas geroepen worden wanneer de wandeling wordt beëindigd, de hond moet worden aangelijnd, het spelletje met de andere hond moet stoppen etc. Daarbij opgeteld heeft een hond die niet komt nadat hij ‘hier’ werd geroepen altijd succes. Immers, de hond behoudt zijn vrijheid wanneer hij niet komt en met een beetje geluk komt de ‘baas’ zelfs achter je aan…een leuker spel bestaat er natuurlijk niet voor een hond.

Hond straffen en (niet) hierkomen
Een hond die niet komt wanneer hij geroepen wordt, mist de juiste motivatie om wel te komen. Sommige hondenbazen snappen dit niet en vinden dat hun hond ‘het maar moet en nemen hiermee het woord ‘baas’ wel erg serieus. Deze hondenbazen trappen soms in de valkuil van het straffen. Deze straf wordt pas gegeven wanneer de hond (toevalligerwijs) in de buurt van de baas is. Hierdoor leert de hond natuurlijk dat ‘bij de baas komen’ een pak ellende kan opleveren. En met die wijsheid in pacht zal een hond niet snel meer bij de baas willen komen.

Commando hier trainen in stappen

Benodigdheden

  • Trainingstasje met (kleine) beloninkjes
  • Een zachte nylonriem van circa 5 meter lang

Je hond goed belonen
Wie effectief wil trainen om een hond ander gedrag aan te leren beloont! Niet zomaar lukraak en ongecontroleerd natuurlijk…Goed belonen is helemaal niet zo gemakkelijk:

  • Timing; beloon op het moment dat jouw hond het gewenste gedrag vertoont, niet eerder en ook niet later.
  • Motivatie; je hond moet de beloning wel als een beloning ervaren. Het heeft niet veel zin om te belonen met een brokje wanneer je hond geen honger heeft of de brokjes niet echt spannend vindt. Neem vooral kleine, geurige blokjes of reepjes.
  • Afwisseling; wissel brokjes af met het spelen van een (bal)spelletje. Door verschillende manieren van belonen gevarieerd te gebruiken, train je niet alleen sneller maar ook effectiever.

Aan de slag met je hond
Doel: de hond leren wat de betekenis is van het woordje ‘hier’ en ervoor zorgen dat het komen bij de baas niet het einde van de pret betekent maar slechts een prettige onderbreking is van zijn favoriete bezigheid.

Stap 1
Begin deze oefening in een prikkelvrije of –arme omgeving. Zorg ervoor dat je hond niet kan vluchten of zich met andere zaken kan bezighouden. Pak een brokje, loop naar je hond toe en laat hem ruiken aan je hand met het brokje. Draai je direct resoluut om en wandel in een stevig tempo een paar meter van hem vandaan. Draai je om, neem een uitnodigende houding aan, ga een beetje door je knieën heen zodat je hond op alle fronten geprikkeld wordt om naar jou toe te gaan. Roep nog niet ‘hier’, dit komt later pas. Wanneer hij niet begrijpt wat je bedoelt begin je even van voren af aan en maak je de afstand tussen jou en je hond kleiner. Maak eventueel afwijkende geluidjes. Wanneer hij naar je toe komt zeg je luid en duidelijk ‘hier’ wanneer hij bijna bij je is gekomen, niet eerder. Beloon je hond met een ander snoepje dan het brokje wat je nog in je hand hebt.

Deze eerste stap zorgt ervoor dat je hond de bedoeling van je training leert te begrijpen. Hij leert tevens dat het hem wat oplevert wanneer hij naar jou toekomt. Weliswaar in een gemanipuleerde omgeving, maar je zult ergens een begin moeten maken.

Stap 2
Vraag de hulp van een vriend of een vriendin. Samen gaan jullie de hond op en neer laten rennen. Precies op dezelfde manier als bij stap 1. Je begint weer in een prikkelvrije of – arme omgeving. De eerste paar uitvoeringen mag nog met het loksnoepje. Wanneer deze oefening met het loksnoepje soepel verloopt zul je deze moeten weglaten. Je hoeft dus ook niet meer eerst even naar je hond toe te lopen. Je blijft dus nog wel gewoon belonen wanneer je hond het gewenste gedrag vertoont. Blijf niet de hele training op dezelfde plek staan maar varieer. Speel ook (bal)spelletjes tussendoor. Zeg het commando ‘hier’ pas wanneer je zeker weet dat de hond jouw richting op komt gerend. Na het geven van de beloning zeg je tevens ‘vrij’. Dit woordje betekent voor de hond dat de oefening voorbij is.

Door op verschillende plekken te trainen met verschillende trainers leert je hond snel wat de bedoeling is. Je houdt controle over het gedrag van de hond doordat jij het commando tot hierkomen geeft alsmede het commando opheft door ‘vrij’ te zeggen. Hierdoor ben je duidelijk naar je hond toe.

Stap 3
Pas wanneer stap 2 soepel en gemakkelijk verloopt, kun je verder gaan met stap 3. Deze stap vindt plaats op een locatie waar meer afleiding en prikkels zijn. Je gaat natuurlijk niet direct op een hondenveld staan waar je struikelt over de andere honden. Neem voldoende afstand van (mogelijk) afleidende prikkels. Maak nu gebruik van de lange lijn om te voorkomen dat je hond er plotseling vandoor rent. Bevestig deze lange lijn aan zijn halsband en voer nu de oefening uit zoals beschreven in stap 1. Begin zeker niet te moeilijk en houd de afstand tussen jou en je hond klein. Ga voor succes!

Tijdens deze stap leert je hond om zijn ‘nieuwe’ vaardigheden op bekend en op minder bekend terrein toe te passen met (licht) afleidende prikkels om jullie heen. De lange lijn is bedoeld als controlemiddel en niet als correctiemiddel.

Stap 4
Nu wordt het een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je kunt de oefening opbouwen door met twee (of meer) trainers te werken. Laat de hond op en neer rennen net als in stap 2. Geef het commando ‘hier’ nu bij de aanzet van het hierkomen. Je dient echter wel zeker te zijn dat je hond komt wanneer je hem dit commando geeft. Wissel de oefening af met het volgende; wanneer de hond eenmaal bij je is gekomen, laat hem dan zitten. Lijn hem aan en beloon je hond nadat je hem hebt aangelijnd. Nadat je hem beloond hebt laat je hem weer los en zeg je ‘vrij’. Wissel af met het spelen van (bal)spelletjes.

Door het aanlijnen na het hierkomen een onderdeel te maken van de oefening voorkom je dat jouw hond het aanlijnen als nadrukkelijk negatief ervaart. Voldoende variatie in je beloningsschema houdt je hond bij de les.

Extra tips

  • Bouw het aantal beloninkjes stapsgewijs af maar blijf goede uitvoeringen van het hierkomen altijd belonen. Eventueel met een balspelletje of iets wat de hond als zeer prettig ervaart.
  • Wanneer je hond niet komt ga dan niet roepen maar loop van hem vandaan. De kans is groot dat hij eieren voor zijn geld kiest en toch achter je aan komt. Ook dan beloon je uiteraard voor zijn verstandig gemaakte keuze.
  • Mocht hij echt niet komen, bijvoorbeeld omdat hij met een andere hond bezig is, loop dan naar hem toe en probeer hem koste wat kost weg te lokken van de andere hond. Net als in stap 1. Het is niet erg als dit in het begin wat gekunsteld overkomt. Je legt de volgende keer natuurlijk wel je lat hoger door geen gebruik meer van een loksnoepje te maken.
  • Pak je hond na iedere oefening beet bij zijn halsband om te voorkomen dat hij direct wegrent nadat hij van jouw zijn beloning heeft ontvangen. Zo voorkom je dat je hond de oefening afbreekt en zelf beslist wanneer hij weer ervandoor kan gaan.

Hulp bij het trainen van commando hier
Het kan zo zijn dat het ‘niet hierkomen’ een onderdeel is van een groter omvattend probleem waarbij tevens gevaar voor de omgeving kan ontstaan. In dat geval is het verstandig om hulp in te roepen van een gedragstherapeut.

18:50 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.