04-10-11

Hond en contact met andere honden

honden 002.jpg

 

Een hond is van nature een sociaal dier. Sociale vaardigheid is echter iets dat vanaf zeer jonge leeftijd ontwikkeld moet worden.

Vroeger werd ons geleerd om contact met andere honden niet toe te staan. De hond moest zich eerst op de baas richten. Wanneer de hond een halfjaar of zelfs een jaar oud was, en geleerd had dat de baas het belangrijkste in zijn leven was, mocht de hond pas contact met andere honden hebben. Als de contacten met andere honden dan niet goed verliepen, werd dit gezien als bevestiging van het belang de hond zich eerst volledig op de baas te laten richten.

Socialisatiefase hond
Gelukkig heeft de tijd niet stilgestaan. Inmiddels weten we veel meer over het gedrag van een hond en hoe dat gedrag zich ontwikkelt. Nu we meer weten, weten we ook dat het belangrijk is voor een hond dat hij op jonge leeftijd contact maakt met alles wat hij op latere leeftijd tegen kan komen. De periode waarin een hond leert omgaan met zijn omgeving noemen we de socialisatiefase. Het socialisatieproces begint al in het nest en loopt door tot een leeftijd van ongeveer 16 weken.

Eerste contact met andere honden
In deze periode moet je hond dan ook uitgebreid kennis kunnen maken met andere honden in alle soorten en maten. Door een brede indruk op te doen van allerlei soorten honden, leert de pup dat verschillen in uiterlijk heel gewoon zijn.

Breng hond in contact met andere honden
Het is zeer nadelig voor zijn ontwikkeling als je hond pas na de socialisatiefase contact mag hebben met andere honden. De socialisatiefase is dan niet benut om sociaal gedrag in het contact met andere honden te ontwikkelen. De hond heeft dan niet alleen een achterstand, hij heeft ook een onherstelbaar gat in zijn ontwikkeling. De socialisatie kun je namelijk niet overdoen of inhalen. Wanneer een hond pas op latere leeftijd in contact komt met andere honden, is het eigenlijk heel begrijpelijk dat hij zich niet goed weet te gedragen. Angst en agressie kunnen dan het gevolg zijn.

Geef je pup van jongs af aan de gelegenheid contact te hebben met andere honden. Met vallen en opstaan leert een hond zich te gedragen. Jonge honden leren van elkaar waar de grenzen liggen en dat een correctie voor ontoelaatbaar gedrag geen aankondiging voor een gevecht is. De hond leert sociaalvaardig te zijn.

16:47 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.