27-09-11

Vachtverzorging bij de hond

Het is verstandig om je hond als hij 3 of 4 maanden is, voor een 'puppytrim' naar de trimsalon te brengen. Vaak hoeft een trimster dan nog niet veel aan de vacht van je pup te doen, maar zo kan hij wel wennen aan een trimbeurt. Dan is het veel minder spannend als hij straks voor een 'echte' trimbeurt naar de trimsalon moet!

 
Wat is trimmen?
Voor veel honden is een regelmatig bezoek aan een trimsalon noodzakelijk. Maar in de zomer hebben vrijwel alle honden wat extra hulp nodig om hun vacht te onderhouden. Onder trimmen verstaan we niet alleen het knippen of scheren van de vacht, maar ook het ontklitten en verwijderen van de ondervacht/wol.

De ondervacht/wol is het pluizige haar wat je (vaak in plukjes) in de vacht van je hond ziet zitten of wat je in je huis tegenkomt. Als een hond zijn ondervacht/wol niet goed kwijt kan, kan hij last krijgen van jeuk en huidproblemen. Daarom is het belangrijk om een hond met een ondervacht/wol regelmatig te kammen met een speciale kam.

Heb je hier zelf geen tijd voor of is je hond erg lastig te kammen? Breng je hond dan regelmatig naar de trimsalon. Zo voorkom je problemen bij je hond (en kom je minder haren tegen in huis!).

Welke verschillende vachtsoorten zijn er bij honden?
.        Langharige honden, zoals de Schotse Collie bijvoorbeeld, moeten regelmatig goed gekamd en soms zelfs geknipt of geschoren worden. Zelf je hond knippen of scheren raden we af, omdat je de huid van je hond ernstig kan beschadigen als je de techniek van het knippen of scheren niet beheerst.

·         Halflangharige honden, zoals de Golden Retriever, hebben in grote lijnen dezelfde vachtverzorging als langharige honden.

·         Een krulvacht, zoals je ziet bij de poedel, wordt door de trimster in een model geschoren. Welk model het wordt, is afhankelijk van wat het baasje wil.

·         Er bestaan ook hondenrassen waarbij de vacht geplukt moet worden. Deze vachtsoort noemen we ruwharig. Plukken houdt in dat de losliggende vachtlaag eruit wordt getrokken. Dit klinkt gemeen, maar omdat die vachtlaag los ligt, zal je hond weinig last van het plukken hebben.

·         Kortharige honden, zoals de Labrador, hebben een iets minder intensieve vachtverzorging. Vaak hebben deze honden wel veel ondervacht/wol, wat regelmatig borstelen en kammen noodzakelijk maakt.

.         Kortharige honden met weinig ondervacht/wol, zoals een Dalmatiër, hebben weinig vachtverzorging nodig. Af en toe borstelen met een zachte borstel is vaak genoeg.

·         Naakthonden, zoals de Mexicaanse naakthond, hebben in tegenstelling tot wat je verwacht, hele korte haren. Deze haren zie je bijna niet. Deze honden hebben geen vachtverzorging nodig, maar hebben wel een erg kwetsbare huid. Zo hebben ze veel meer kans op verbranding door de zon en wondjes veroorzaakt door spelen en vechten.

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?
Je mag je hond best wassen, maar was hem dan wel met een speciale hondenshampoo. De pH-waarde van de huid van je hond is heel anders dan die van ons mensen. Als je een mensenshampoo gebruikt (zelfs een babyshampoo) zal je hond last krijgen van zijn huid.

Hoe vaak moet mijn hond naar de trimsalon?
Hoe vaak je hond naar de trimsalon moet, verschilt heel erg per vachtsoort en per hond.

Een richtlijn is:

·         Poedels: 4-8 keer per jaar
·         Langharige honden: 4-8 keer per jaar
·         Ruwharige honden: 2-4 keer per jaar
·         Halflangharige honden: 4-6 keer per jaar
·         Honden met veel onderwol: 2-4 keer per jaar
·         Kortharige honden: 2-4 keer per jaar

Wat zijn de gevolgen van sterilisatie/castratie op de vacht van mijn hond?
Bij sommige hondenrassen verandert de vacht behoorlijk na een sterilisatie.

Vachtveranderingen die je kan merken zijn:

·         De vacht wordt pluiziger
·         De vacht gaat meer krullen
·         De vacht verliest zijn glans
·         De vacht blijft langer nat

Deze vachtveranderingen zie je met name bij spaniëls (zoals de cockerspaniël) en Newfoundlanders.

Wat kan ik zelf aan vachtverzorging doen?
Uiteraard kan je thuis ook al aan vachtverzorging doen:

·         Regelmatig kammen en/of borstelen: de Pets Place-winkelier of je trimster kan je vertellen welke borstel en/of kam bij de vacht van jouw hond past
·         Begin ook met het kammen en/of borstelen als je hond nog jong is. Dan leert hij dat het erbij hoort

17:46 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Duidelijke informatie. Ook goed weergegeven hoe er met de vacht van de hond moet worden omgegaan. Complimenten!

Gepost door: bart @ macrovet | 24-01-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.