14-09-11

Hond en onderdanig plassen

Deemoedplassen is vrij normaal voor jonge honden. Het is een gebaar van onderdanigheid.  Het mag nooit worden gestraft omdat straf de drang tot het tonen van onderdanigheid juist laat toenemen.

Onderdanige positie pup
Voor pups is het vrij normaal om hun onderdanige positie aan te geven door een klein plasje te doen. Dat gebeurt soms wanneer ze een volwassen hond ontmoeten die misschien een wat dominante uitstraling heeft. Ook kan het voorkomen als de eigenaar thuis komt en zijn hondje vrolijk begroet. Naarmate zo'n pup ouder wordt en wat meer zelfvertrouwen krijgt, vermindert het té onderdanige gedrag en doet de hond geen deemoedplasjes meer.

Tenminste, als alles loopt zoals het hoort. Want misverstanden over het deemoedsgedrag, of een zeer onderdanige aanleg, kunnen het gedrag in stand houden. Dat dat behoorlijk frustrerend kan zijn laat zich raden.

Deemoesplasjes bestraffen
Soms denkt een eigenaar dat het onderdanige plasgedrag een uiting is van onzindelijkheid en treedt dan op door het hondje te straffen of boos toe te spreken. De bedoeling van zo'n actie is het plassen te laten ophouden, maar helaas verergert het corrigeren juist het gedrag.

Omgaan met onderwerpinggedrag
Veel onderwerpinggedrag zien we vooral als de baas thuiskomt. Het beste kun je op zulke momenten de hond negeren. Kijk hem niet aan, praat niet of heel rustig tegen hem en loop gewoon door. Pas wanneer de grootste blijdschap over de terugkeer voorbij is, kun je je hond kort en rustig aanhalen. Maar dan dus wel met de nodige voorzichtigheid en niet te nadrukkelijk: kijk hem dus niet aan en aai hem niet in de nek, maar kriebel hem slechts heel eventjes licht op de borst. Maak het vooral niet te lang om de behoefte tot het doen van een deemoedplasje te voorkomen.

Zeg ook tegen bezoek de hond te negeren en dat geldt dan ook voor kinderen. Juist die laatste geven door hun luidruchtige begroeting en gretige handjes reden om te plassen, waarna hun verontwaardigde uitroep het gedrag nog verder in stand houdt.

Wanneer het negeren bij thuiskomst niet voldoende resultaat heeft, kan het helpen om meteen bij binnenkomst een speeltje of iets lekkers weg te gooien. Doordat de hond daar dan achter aangaat, wordt een begroeting voorkomen en daarmee het deemoedplassen. Als je dat drie tot vier weken volhoudt, heb je een zeer grote kans dat het té onderdanige gedrag, en daarmee het deemoedplassen, is doorbroken.

21:34 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.