08-09-11

De pup zijn eerste nacht

 

De eerste nacht.

De eerste nacht bij je thuis kan voor een pup een ingrijpende ervaring zijn. Voor het aller eerst zonder de warmte en aanwezigheid van zijn nestgenootjes en zijn moeder, komt in een vreemde omgeving terecht om de nacht door te brengen. Slapen kan dan wat lastig zijn, voor zowel de pup als voor jouw. Hoewel dit nu niet voor iedere hond opgaat. Blijken de eerste nachten voor vele pups een obstakel. Emotioneel gezien is je pup ook nog niet klaar om helemaal alleen te zijn in de vreemde omgeving. Wat ik doe is de pup de eerste tijd een plak in de slaapkamer geven. Dit kan bijvoorbeeld in een bench of een doos met een dekentje erin. Let wel op: niet op het bed, want dat is van jullie de roedel leiders. Het is onzin dat je hiermee je hond verwennen zou, of dat hij niet meer kan leren alleen te slapen. Je kan hier niet allen veel onrustige nachten voorkomen, maar ook de kans op latere problemen met het alleen thuis zijn, maak je dan ook veel kleiner.

De pup in de slaapkamer.

Door je hond de eerste tijd bij je in de slaapkamer te nemen, moet je een aantal belangrijke zaken voorzien. Jouw aanwezigheid zorgt voor een veilig gevoel wat de nachtrust bevorderd. Het zindelijk worden zal sneller verlopen, want je merkt het wanneer hij iets moet doen. Zo krijgt je hond niet het gevoel dat je hem zomaar alleen kunt laten. De dag dat de pup naar huis komt is het voor het beestje een spanende dag. Hij kan er behoorlijk moe van zijn, maar ook kunnen al deze nieuwe ervaringen en indrukken, hem onrustig maken. Hierbij kan een warme kruik. Of pitkussen in een oude trui gewikkeld hem helpen in slaap te vallen. Dit geeft hem het gevoel van de moeder en de nestgenootjes. Door de slaapplaats naast je bed te hebben, kun je als hij onrustig wordt even met je hand contact maken en kort maar geruststellend tegen hem praten. Zeker niet bemoederend. Haal hem dan in geen geval uit zijn doos of bench en er zeker niet me spelen. Zo voorkom je dat aandacht trekken leuke dingen oplevert.  Net voordat je naar bed gaat laat je de pup nog even buiten om zijn behoefte te doen. Als hij onrustig wakker wordt, laat je hem even kort uit. Geef hem daarbij zo weinig mogelijk aandacht en praat niet er tegen, speel niet. Na het doen van zijn behoefte, ga je terug naar bed.

Slaapplek verplaatsen. 

Zodra je pup aan zijn nieuwe thuis gewend is geraakt en s ’nachts rustig door kunt slapen, kan je de slaapplek van de hond verplaatsen, naar bijvoorbeeld de gang of een andere kamer. Je zal merken dat op deze wijze met je pup weer snel van een ongestoorde  nachtrust kunt genieten.

 

18:07 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.