24-08-11

Wat is beste leeftijd om een pup in huis te nemen?

 

tjoep 019.JPGDe ideale leeftijd om een pup in huis te nemen is 7 à 8 weken. Op die leeftijd begint voor de pup een zeer belangrijke periode waarin hij gevoelig is voor bepaalde leerprocessen. Op de leeftijd van zeven weken is de pup klaar om het nest te verlaten en naar zijn nieuwe huis te gaan. Hij is instaat te leren hoe hij hond moet zijn tussen de mensen. Daarom is het belangrijk dat hij deze periode met jouw moet door brengen. In de periode van 8 tot 12 weken leert je pup hoe hij zich moet gedragen in onze drukke en ingewikkelde wereld. Nu staan de sociale vaardigheden en de kennismaking met onze leefwereld en soortgenoten voorop. Ze hebben ook de juiste leeftijd om zindelijk gemaakt te worden.

Socialisatie. 

De kennismaking met onze wereld noemen we socialisatie. Door onze pup herhaaldelijk en verschillende ervaringen op te doen, leg je de basis voor een open en stressbestendige hond. Onze pup moet wennen aan geluiden in huis maar ook aan verkeer, aan spelende kinderen, aan manen en vrouwen, krijsende baby’s, kleuters…. Enzovoort. Hij moet wennen aan grote en kleine honden, andere dieren….. enzovoort.

De pup ervaring laten opdoen.  

Als een pup in de vrije natuur de leeftijd van zo’n een 7 weken heeft bereikt, gaat hij verder weg van zijn nest en beweegt zich op onbekend terrein. De oudere roedeldieren hebben gezorgd dat de omgeving van het nest veilig was. Daar kon de pup onbezorgd op onderzoek uitgaan. Nu hij ouder is en het veilige nest verder durft te verlaten, moet hij zelf opletten. Er kan van alle kanten gevaar dreigen.  Daardoor schrikt hij nu eerder en neemt zijn vluchtgedrag toe.

Hier moet jij als nieuwe eigenaar rekening mee houden: Je pup moet zoveel mogelijk ervaring opdoen, maar tegelijk moeten traumatische ervaringen worden voorkomen. Juist in deze periode kan zo’n traumatische ervaring diepe sporen nalaten en een oorzaak zijn van angstgedrag. Je zult begrijpen dat de juiste leeftijd voor het uit het nest halen van een pup heel belangrijk is.

 

15:29 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik dacht dat ongeveer een 3 maanden wel een goede leeftijd is.

Gepost door: Dakdekker Eindhoven | 19-09-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.