13-07-11

Hond en warmte

mezelf 008.jpgRekening houden met en goede voorzorgsmaatregelen nemen tegen warmte behoren tot de belangrijkste zaken als je met honden op vakantie gaat. In tegenstelling tot mensen kunnen honden niet zweten over hun hele lichaam. Warmte raken ze vooral kwijt via hun voetzolen en hun tong door te hijgen. Honden met een dikke vacht of korte snuit zijn extra gevoelig voor warmte. Ook oudere honden kunnen het met warm weer moeilijker hebben. Dat geldt eveneens voor zwarte honden, vanwege hun warmteabsorberende kleur. Leer je hond in de schaduw te liggen en zelf de schaduw op te zoeken. Niet alle honden doen dat uit zichzelf.

Graadmeter
De tong kan bij warmte een graadmeter zijn: de lengte ervan kan iets zeg­gen over hoe warm een hond het heeft. Een lange tong die niet meer in de bek past en ver of scheef - via de zijkant van de bek - naar buiten hangt, kan wijzen op grote inspanning of verhitting.

Wees wijs!
Zomerse temperaturen kunnen heel verraderlijk zijn, zeker als een hond zich inspant. Pas dus op met sport en spel. Even een balletje gooien is onder de Franse zon misschien al niet eens mogelijk. Fietsen, met de frisbee spelen: doe het liever niet als het kwik boven de 20°C komt. Stel sport en spel uit tot de koelere ochtend- of avon­duren - als die er tenminste zijn. Wist je dat sledehonden al geen stevige trainingen meer krijgen als de temperatuur boven de 15°C stijgt? Het is voor hen dan al veel te warm om te werken.

Gewoon rustig aan doen, luidt het devies bij warmte. Zelf spannen we ons als het heet is immers ook niet al te veel in. Zorg ervoor dat er veel schaduw is en dat er altijd drinkwater klaarstaat en laat de hond indien nodig verplicht rusten. Neem pups en jonge honden tij­dig aan de riem om te voorkomen dat ze zich te druk maken. Ver­geet niet dat je van zwemmen niet alleen kunt afkoelen, maar ook oververhit kunt raken, zeker als er veel springen, rennen en apporte­ren bij komt kijken. Rustig een beetje pootjebaden om zo de voet­zooltjes te koelen, in meertje of rivier of gewoon met behulp van een teiltje met koel water bij de tent, is bij heet weer vaak veel ver­standiger.

Oververhitting
Ieder jaar wordt ervoor gewaarschuwd en ieder jaar gaan er tóch weer honden dood door oververhitting, omdat mensen de kracht van de zon en de snelheid waarmee deze van stand verandert onderschatten. Er is maar één verstandig advies: oppassen met sport en spel en gewoon nooit, nooit, nooit een hond in de auto achterlaten, ook niet voor even. 'Even' boodschappen doen in een supermarkt lukt niet. Je kunt vaak niet snel vinden wat je zoekt en weet bovendien niet hoe lang je in de rij voor de kassa moet staan.

Een hond in een hete auto kan binnen tien minuten dood zijn. Ook als de auto in de schaduw staat kan het te warm worden,óók als het raampje een stukje openstaat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de auto het snelst opwarmt binnen het eerste halfuur en dat het openzetten van een raampje niet helpt om de binnentem­peratuur te verlagen. Veel mensen denken dat honden in warme auto's stikken doordat ze geen zuurstof meer krijgen, maar de hond gaat dood doordat de hoge temperatuur zijn lichaam beschadigt: zijn bloed gaat klonteren en stollen, zijn lichaamscellen springen kapot, zijn nieren begeven het, hij raakt in shock en overlijdt.

Oververhitting is een spoedgeval. Breng de hond naar de schaduw en koel hem af door hem met water af te spoelen of te sponzen. Gebruik wat er voorhanden is: een tuinslang, plantenspuit, vochtige doeken, douche of sloot. Vergeet niet de buik en de binnenzijde van de poten mee te koelen. Koel niet te abrupt en ook niet met ijskoud water. Door te sterk koelen kan de hond juist weer onderkoeld raken. Schakel onmiddellijk medische hulp in om de lichaamsfunc­ties en -temperatuur van de hond in de gaten te kunnen houden.

Symptomen en stadia van oververhitting
Vaker en sneller ademhalen, onrust, snelle pols en ademhaling, kwijlen, extreem hijgen, bleke slijmvliezen door shock, wankelen, niet meer kun­nen of willen staan, extreem hoge lichaamstemperatuur, blauwe of vuur­rode tong, donkergekleurd tandvlees, starende glazige ogen, apathie, let­terlijk omvallen, toevallen, stuiptrekkingen, bewusteloosheid, coma, dood.

Zonnebrand
Ook honden hebben een vel dat in de zon kan verbranden. Vooral de minder gepigmenteerde huid (roze, vaak bij honden met witte of lichtgekleurde vachten) en dunbehaarde delen, zoals het tere velle­tje op de neusrug, zijn gevoelig voor zonnebrand. Je kunt uit voor­zorg een antizonnebrandcrème meenemen. Kies voor je hond een middel met hoge beschermingsfactor dat waterproof en geschikt voor kinderen is. Let erop dat de hond de crème niet kan oplikken.

10:51 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.