07-07-11

hond en vakantie, tips van de dierenarts

De zomervakantie nadert snel. Even lekker er tussenuit naar een warm, zonnig land. De boel de boel laten en genieten van de rust. Heerlijk! En Fikkie, die mag mee.

In dit artikel de punten waar je op moet letten, als je je hond mee wilt nemen op vakantie naar het buitenland. Want net als wij zo de auto in stappen, dat kan helaas niet! Er is het een en ander aan voorbereiding nodig…

Allereerst de reis naar de plaats van bestemming. Zorg voor een goede transportkooi (verplicht in trein of vliegtuig) of voor voldoende (veilige) ruimte in de auto. Neem tijdens de reis regelmatig pauze, niet alleen voor jezelf, maar ook om de hond uit te laten en wat te laten eten en drinken. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de auto. Honden kunnen niet zweten zoals mensen om hun warmte kwijt te raken en kunnen snel oververhit raken, soms met dodelijke afloop. Laat je hond daarom nooit alleen achter in de auto!

Mocht je hond last hebben van reisziekte, vraag dan bij je dierenarts om tabletjes hiertegen.

Daarnaast zijn er in het buitenland allerlei beestjes en ziektes, die hier in België misschien niet voorkomen, maar waarvan je de gevolgen wel pas bij thuiskomst kunt merken als je er niet tegen beschermt. Hieronder staan de belangrijkste opgenoemd:

1. Rabiës (hondsdolheid): in sommige landen komt het nog voor en helpt de vaccinatie om er tegen te beschermen. Andere landen zijn vrij van hondsdolheid, willen dat graag zo houden en eisen daarom de vaccinatie. Hoe dan ook, zorg dat je hond goed gevaccineerd is hiertegen.

Voor een aantal landen, bv Zweden en Groot-Brittannië, is zelfs een bloedtest verplicht om aan te tonen dat je huisdier voldoende antistoffen heeft tegen rabiës.

2. Hartworm: dit komt in grote delen van Europa voor, met name rond het Middellandse Zee gebied. Infectie vindt plaats via steken van besmette muggen. Zo komen er hele kleine larfjes in de bloedbaan, die in het hart en de longslagaders uitgroeien tot volwassen wormen. Er moet dus voorkomen worden, dat de larfjes volwassen worden. Bij de dierenarts zijn middelen verkrijgbaar die beschermen tegen hartworm.

3. Leishmaniose: dit wordt overgebracht door zandvliegjes, vooral rond de Middellandse Zee. Het kan maanden tot zelfs jaren duren voor er verschijnselen optreden. De ziekte is niet te genezen, maar kan vaak wel lang onder controle gehouden worden. Vaccinatie ertegen is helaas niet mogelijk, dus het is belangrijk om besmetting te voorkomen. Dit kan met behulp van een tekenband of speciale sprays die bij de dierenarts te krijgen zijn. Daarnaast is het verstandig om je hond rond zonsondergang zo veel mogelijk binnen te houden. Dat is namelijk het moment waarop de vliegjes te voorschijn komen.

4. Babesiose: deze ziekte wordt overgebracht door teken, die in bijna heel Europa voorkomen. De Babesia parasiet maakt rode bloedcellen kapot. Hiervan kan je hond erg ziek worden en uiteindelijk overlijden. Er zijn drie dingen die je kunt doen om besmetting te voorkomen:

- Tekenbestrijding: bij de dierenarts zijn goede anti-teken middelen te krijgen.

- Verwijderen: haal een teek weg zodra je hem ziet. Controleer je hond ook regelmatig op deze beestjes. Neem dus een tekentang mee op vakantie.

- Vaccinatie: er bestaat een vaccin tegen Babesiose. Het biedt geen 100% bescherming, maar de dieren zullen wel minder ziek worden. De eerste enting mag gegeven worden vanaf een half jaar leeftijd.

5. Ziekte van Lyme: ook deze ziekte wordt overgedragen door teken, die in heel Europa voorkomen. Behandeling van de ziekte is goed mogelijk als deze in een vroeg stadium ontdekt wordt. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter. Net als bij Babesiose zijn daarom tekenbestrijding en teken verwijderen erg belangrijk. Vaccineren is niet mogelijk.

6. Mijten: in Nederland komt schurft veroorzaakt door mijten niet veel meer voor bij honden, maar in de meeste vakantielanden wel. Honden kunnen besmet raken door direct contact. Een infectie met schurftmijt veroorzaakt heftige jeuk, maar is goed te behandelen. Om te voorkomen dat de hond schurft oploopt, zijn bij de dierenarts middelen tegen mijten verkrijgbaar.

7. Vlooien: net als in Nederland kan je hond in het buitenland vlooien oplopen. Zorg ervoor dat je ook hiertegen bescherming hebt gegeven. Vlooien kunnen namelijk niet alleen veel jeuk veroorzaken, maar ook lintworm overdragen.

8. Spoelworm en lintworm: hiervoor geldt hetzelfde als voor vlooien, zorg ervoor dat je je dier hiertegen beschermt (ook thuis in Nederland).

Middelen tegen vlooien en wormen zijn bij de dierenarts te krijgen.

9. Standaard vaccinaties: zorg dat de ‘normale’ vaccinaties (hondenziekte, leverziekte, parvo, weil, para-influenza) van je hond nog geldig zijn, dus niet langer dan een jaar geleden gegeven. Als je het niet zeker weet, check dit dan even bij je dierenarts.

Al met al een hele lijst om op te letten voor een vakantiereis. Gelukkig geven veel middelen tegen parasieten bescherming tegen meerdere soorten beestjes en hoef je dus niet voor alles een apart middel te hebben. Je dierenarts kan hier meer informatie over geven en heeft al deze producten in huis.

Let er ook op dat je huisdier de juiste documenten bij zich heeft. Dat betekent in ieder geval een Europees dierenpaspoort met daarin aangetekend de vaccinaties (inclusief rabiës). Voor sommige landen moeten daarnaast extra verklaringen (rabiës) of vergunningen geregeld worden. Dit kan soms erg lang duren, dus begin er op tijd mee! Ook hiervoor kun je het beste bij je dierenarts informeren naar de meest actuele stand van zaken voor het land waar je naartoe gaat. Bovendien moet je dier gechipt zijn en het chipnummer in het paspoort vermeld.

Mocht je na het lezen van het bovenstaande stuk besluiten om Fikkie toch thuis te laten, dan zijn er veel verschillende mogelijkheden om te zorgen dat je dier de vakantie goed doorkomt. Bijvoorbeeld een oppas aan huis, logeren bij vrienden of familie, of in een pension. Regel ook dit op tijd en let op de verplichtingen die het pension stelt wat betreft vaccinaties, ontwormen, ontvlooien en identificatie.

Samengevat:
Voor je op vakantie gaat met je hond, denk aan de volgende dingen:

- Geldige documenten
- Vaccinaties
- Bescherming tegen parasieten
- Middel tegen reisziekte
- Goede transportkooi
- Anders: een goede oppasIk wens jou en je huisdier alvast een fijne vakantie!

11:14 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.