18-06-11

hondse campingspelletjes

Tijdens de vakantie is er alle tijd voor ontspanning. Je kent het vast wel: plok-plok, plok-plok, hele families die op campings fanatiek badmintonnen. Vergeet niet ook wat speelgoed mee te nemen voor de hond, bijvoorbeeld iets om te apporteren of om op te kau­wen. Maar nog leuker is het om je hond onderdeel van een spel te maken. Je hebt nu immers lekker alle tijd om met hem op te trekken.

Honds dobbelen
Nodig: dobbelsteen.
Bedenk zes kunstjes voor je hond, zoals zitten, poot geven, dood­liggen, rondje om zijn as draaien, met zijn neus je hand aanraken, iets vangen of blaffen op commando. Nummer de kunstjes van één tot en met zes. Gooi dan met een dobbelsteen; het aantal ogen dat je gooit, staat voor het nummer van het kunstje dat de hond mag laten zien. Je kunt de kunstjes ook in moeilijkheidsgraad laten oplopen: bij het gooien van een één mag de hond het makkelijkste kunstje uitvoeren, bij een zes het moeilijkste. Het aantal ogen dat je gooit, kan ook staan voor het aantal keren dat de hond een bepaal­de oefening moet uitvoeren, bijvoorbeeld twee keer een poot geven of vijf keer blaffen.

Stokbrood voor slimmerds
Nodig: stukje stokbrood (eventueel iets anders lekkers of een speel­tje) en een handdoek.
Leg voor dit intelligentiespelletje een stukje stokbrood op de grond en gooi er een handdoek overheen. Hoe lang duurt het voor de hond het stokbrood gevonden en te pakken heeft? Je kunt het spelletje moeilijker maken door de handdoek met het lekkers of leuks erin helemaal dicht te vouwen.

Jeu de boules canine
Nodig: (kinder)set plastic en dus niet te zware jeu-de-boulesballen, exclusief het (te) kleine balletje.
Laat je fantasie de vrije loop en bedenk een jeu-de-boulesspel waarbij je je hond kunt inzetten. Laat hem de ballen apporteren: hoe snel brengt hij ze binnen? Lukt het om hem alleen ballen van een bepaalde kleur binnen te laten brengen? Kun je de hond leren een bal met zijn neus voort te rollen? Pas wel op dat je hond niet dusdanig de smaak te pakken krijgt dat hij gaat storen op een echte jeu-de-boulesbaan. Daar horen honden niet thuis.

Snorkelen
Nodig: afwasteiltje, water, hondenbrokjes.
Vul het teiltje met een laagje water en gooi er een paar honden­brokjes in, die de hond vervolgens mag opsnorkelen. Tijdens heet weer kun je speciaal voor de hot dogs nog veel meer leuke water­spelletjes bedenken. Misschien heb je in de auto ruimte voor een opblaasbaar zwembadje, waarin de hond zijn voeten kan koelen. Water erin, paar tennisballen erbij, klaar!

Waar is het brokje?
Nodig: drie plastic bekers, brokjes.
Een hondse variant op het welbekende balletje, balletje – brokje, brokje. Zet de bekers voor de hond neer en laat duidelijk zien dat je onder een van de bekers een brokje verstopt. Kijk vervolgens of de hond weet onder welke beker het brokje is verdwenen. Moedig hem aan de betreffende beker met neus of poot aan te wijzen of om te 65 gooien. Als dat een paar keer goed gaat, kun je de bekers een aantal malen draaien om het wat moeilijker te maken. Nu moet de hond echt zijn neus gaan gebruiken om te achterhalen waar het brokje is gebleven. Wedden dat hij dit spelletje beter beheerst dan wij?

Speurtocht
Nodig: bindtouwtjes, hondenkoekjes.
Heel goed samen met de kinderen op of rond de camping te spelen; de hond kan aangelijnd blijven: maak een speurtocht voor de hond door een route uit te zetten waarbij je op verschillende plaatsen hondenkoekjes aan bindtouwtjes in de struiken hangt. Moedig de hond onderweg aan de struiken te doorroeken. Wijs hem indien nodig op een koekje en kijk of het hem lukt zelf het kluifje van het touwtje te krijgen. Wel oppassen natuurlijk dat hij daarbij het touw­tje zelf niet opeet. De hond zal tijdens het koekjesspeuren letterlijk en figuurlijk snel de smaakte pakken krijgen. Let op dat je de hond niet klakkeloos het groen instuurt in een gebied waar veel teken zitten.

Flessenspel
Nodig: lege plastic limonadefles, brokjes.
Van een lege plastic fles maak je in een handomdraai een interactief voerspeeltje. Stop wat brokjes in de fles en laat de hond uitvogelen hoe hij het lekkers daar weer uit moet krijgen. Vervang de fles als hij beschadigd raakt. Een heel simpele bezighouder, die boven­dien geen bagageruimte kost.

Zoek…
Nodig: handvol brokjes.
Simpeler kan het haast niet: neem een hand brokjes, gooi die in het gras en laat de hond ze bij elkaar zoeken. En ach, als het regent en het in tent of caravan toch al een harig rommeltje is, kun je de brok­jes desgewenst ook binnen verstoppen.

Kynologisch scrabble
Nodig: scrabblespel.
Is de hond moegespeeld maar heb je zelf nog wat energie over? Dan kun je een spelletje kynologisch scrabble spelen: bedenk en leg alleen woorden aan die met honden te maken hebben.

 

17:09 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.