15-06-11

zwemmen met je hond .....

Niet iedereen staat er bij stil, maar niet iedere hond kan zwemmen. Het wordt dus eerst proberen onder veilige omstandigheden. Ook zijn er gevallen beschreven waarbij de vacht van de hond tijdens het zwemmen “volloopt” met water en dat de hond op deze manier steeds meer moeite krijgt om de kop letterlijk en figuurlijk boven water te houden.

Ook honden die goed kunnen zwemmen kunnen in de problemen komen als de omgeving niet echt veilig is. Verder is het natuurlijk net zoals bij mensen, er zijn lichamelijke condities die zwemmen niet verstandig zo niet levensgevaarlijk maken. Bepaalde spier- en/of skeletaandoeningen kunnen verergeren door zwemmen. Het mag tevens duidelijk zijn dat honden met epilepsie niet mogen zwemmen.

Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?
Zowel het zwemmen in gechloreerd, zout of zoetwater kan gevolgen hebben voor de gezondheid. In die gevallen waar de hond zwemt in zwembadachtige omstandigheden zal het water gechloreerd zijn. Opname via de bek van de hond zal, net als bij de mens, diarree kunnen veroorzaken omdat darmbacteriën negatief beïnvloed kunnen worden door het chloor.

Hierdoor verschuift het evenwicht van de darmflora, met een dunne darm diarree tot gevolg. Meestal herstelt dit zich spontaan binnen een aantal dagen als er niet meer gezwommen wordt. Bij warme omstandigheden en jonge dieren is waakzaamheid geboden omdat uitdroging hier relatief snel kan optreden. Zwemmen in zoutwater geeft niet zo veel problemen. Slijmvliezen van de ogen kunnen wat geïrriteerd raken en een enkele hond zal misschien braken na opname van (te) veel zout water. Zoetwater kan microbiologisch behoorlijk ziekmakend zijn. De meest bekende ziekte is botulisme. Als het een beetje warmer wordt dan is ondiep water snel besmet. Watervogels raken verlamd, komen met de kop onder water en verdrinken. Laat NOOIT een hond zwemmen in water waar je dode vogels in ziet drijven of waar deze recent gevonden zijn. Blauwalgen lijken mensen niet zo snel ziek te maken, maar honden zijn er gevoeliger voor. Het water kan stinken of er troebel uit zien. Meest voorkomende reacties zijn huidklachten en diarree, het precieze mechanisme is nog niet bekend. Bacteriën en andere micro-organismen in het water kunnen diarree veroorzaken die meestal vanzelf overgaat.

Temperatuur
Voor alle wateromstandigheden geldt dat de temperatuur van het water voldoende hoog moet zijn. Het is beter voor het skelet en de spieren als het water niet te koud is. Ook is bekend dat honden na de opname van koud water een maagkanteling kunnen ontwikkelen, dus let ook op bij het drinken van koud zeewater ’s winters tijdens de strandwandeling!

Huid en vacht
Honden die er gevoelig voor zijn kunnen van regelmatig zwemmen een verstoring van de talgproductie oplopen. De vacht gaat vettig aanvoelen en de hond gaat een geur bij zich dragen die misschien het best te vergelijken is met oud nat wasgoed of sokken na een week…. Met name bij Duitse Herders - die toch al een wankel evenwicht hebben qua gezondheid van de huid en vacht - is het oppassen geblazen. Als een hond dit ontwikkelt dan is de enige remedie het stoppen met zwemmen.

kaya (24).JPG

15:41 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

hey peter
alles goed .denk het wel hıj ıs ın goede handen.

grts phıl

Gepost door: phılıppe | 14-07-11

Reageren op dit commentaar

Hey Philippe,

Alles goed, Hij amusseerd zich hier. Niets om zorgen over te maken.

Groetjes Peter

Gepost door: peter | 17-07-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.