07-06-11

Zomerse tips

Met de hoge temperatuur in het land, is het belangrijk je hond een verfrissende afkoeling te geven. Hier is mijn top 10 om de zomerhitte te verslaan.

 

1 Oefen met je hond vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dit zijn de koelere delen van de dag, het maakt het wandelen veel comfortabeler voor beiden. Ik geloof in een krachtige oefening voor een gezonde hond, maar in deze tijd van het jaar is het beter het rustiger aan te doen.

2 Gebruik hondenschoenen. Je vind deze in de dierenspeciaalzaak. Als je niet tijdens de vroege of late uren van de dag kan gaan wandelen, is dit de beste oplossing om hem te beschermen, tegen de warmte die de cement of asfalt afgeeft. Een hond neemt de warmte en geeft ook deze weer af via de poten. De schoenen beschermen hem ook tegen de kou in de winter. Ze isoleren de warmte.

3 Kijk naar signalen van uitdroging. Honden kunnen niet zweten zoals wij. Ze koelen zich af door hijgen, zo zal een oververhitte hond overdadig kwijlen. Hij wordt slaperig, de ogen zijn bloeddoorlopen en kunnen kleiner en dof zijn. Als je de huid vast neemt, zal het langer duren voordat de huid terug op zijn plaats komt dan normaal.

4 Geef je hond voldoende drinken! Verschillende honden hebben verschillende behoeften wanneer ze worstelen met de hitte. Denk er steeds aan dat een hond met een donkere vacht meer warmte opneemt dan een met een lichte vacht. Ook honden met een overgewicht hebben een hoger risico om uit te drogen. Neem een fles water me als je gaat wandelen. Beter nog laat de hond het water dragen in zijn rugtas! Het water in de flessen houd hem koel, zo geeft hij ook het gevoel dat hij iets doet voor je.

5 Zoek verschillende manieren om je hond af te koelen. Heb je geen airconditioning? Geen probleem. Zoek een plaats in de schaduw en plaats een kinderzwembadje. Leg een natte handdoek neer zodat je hond er kan gaan opliggen. Of zet eenvoudig een ventilator voor een bakje ijs. Je kan met de tuinslang ook water vernevelen.

6 Honden koelen van onderaan af. Maak zeker de poten en de buik nat, niet alleen de boven kant als je je hond besproeid. Een natte handdoek doet meer goed voor de buik van de hond dan wanneer die er boven op ligt.

7 Laat je hond graven. Je hond zoekt zelf een plaats om af te koelen. In de natuur gaan honden graven, niet uit frustratie maar voor het vinden van voedsel, om zich in te verbergen of om af te koelen. Als het kan zoek je in de tuin een plaatsje waar je hond mag graven. Liefst in de schaduw.

8 bekijk met je hond de weersomstandigheden. Honden kunnen niet naar het weerbericht kijken, ga met je hond naar buiten en voel voor jezelf als het te warm, te nat of te koud is voor een lange wandeling. Instinctief zal de hond de wandeling inkorten en terug komen waar het veilig is.

9 laat nooit je hond achter in een geparkeerde auto! De temperaturen kunnen in de wagen vlug oplopen tot boven de 50 °c, ook al staat de wagen in de schaduw. Daarbij kan de hond extra opgewonden worden door voorbijgangers of in paniek geraken door claustrofobie, dit versneld de uitdroging. Voor lange trips, neem zeker water mee voor de hond, laat de airco aan en stop regelmatig. Vertrek ook liefst zo vroeg mogelijk of heel laat.

10 Gebruik het warme weer als een excuus om samen te zwemmen! Het is de beste activiteit die je in de zomer of bij warm weer kan doen. In plaats van een wandeling ga eens zwemmen! Als je het de hond toelaat om met je te zwemmen, kan dit een krachtige band met je vormen. Een even sterke band als bij een wandeling.kaya (24).JPG

16:51 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.