04-06-11

Is uw hond ziek?

Op een morgen blijft uw hond liggen op zijn mat of in zijn mand. Hij/zij is niet zoals anders,minder enthousiast. Zou de hond ziek zijn?

Koele of warme neus?

Dit heeft geen enkele waarde, behalve waneer de neus erg droog is of korsten bevat. Zo kan een hond met hoge koorts nog steeds een koele neus hebben en niet zieke hond een warme neus hebben. Het enige wat telt, is zijn rectale lichaamstemperatuur:

Koorts?

De gemiddelde lichaamstemperatuur van de hond bedraagt 

Hij wil niet meer eten. Is er reden tot ongerustheid?

Hij is niet geïntereseerd in zijn eerste maaltijd, akkoord. Speelt hij, blijft hij actief en alert? Zo ja, neem dan zijn bak met brokken, blikvoer of tafelrestjes weg. Geef hem dan niets anders. Bij het volgende etensmaal geeft u hem het bord terug. Eet hij dan wel? Dan is alles in orde. Blijft hij/zij het voedsel weigeren, neem dan contact op met uw dierenarts.

Hij heeft gebraakt. wat nu?

- Is het gras? Een keertje gras braken is niet erg.

- Een beetje gal? Dit komt vaak voor. Waneer hij dit op een nuchtere maag doet, vervroeg dan zijn maaltijd.

- Braakt hij de maaltijd van gisteren uit? Opgelet. Lijkt uw hond niet ziek en is zijn eetlust verder in orde, dan zou u het kunnen aankijken. Maar ga bij twijfels naar de dierenarts.

- Ligt hij er maar lusteloos bij? Vraag dan direct raad aan uw dierenarts.

Hij heeft een dunne ontlasting?

Als hij gewoon vrolijk is, een dieet krijgt horend bij zijn groeistadium, goed ontwormd en gevaccineerd is en de oorzaak niet te ernstig is, dan zal hij snel weer de oude zijn. Het komt zoveel voor. Laat uw hond (hooguit) 12 uur vasten; geef hem alleen vers water of wat rijstwater. Geef hem na deze vastenperiode geleidelijk aan weer wat licht verteerbaar voedsel te eten (bijv. gekookte kipfilet met rijst). Indien de diaree gepaard gaat met bloed en/of een verslechterende algemene toestand, dan moet hij spoedig negekeken worden door uw dierenarts.

Hoest hij dag en nacht?

Mogelijk heeft hij kennelhoest, een zeer besmettelijke ziekte. Is uw hond (voldoende) gevaccineerd? Ook als hij om een of andere reden hoest, kan uw dierenarts de oorzaak wel achterhalen en behandelen. Hierdoor zal de duur van het hoesten ingekort worden en kunnen complicaties voorkomen worden.

Slaapt hij constant?

Wanner uw hond veel slaapt, dan is het verstandig om eerst een verklaring te zoeken. Om te beginnen: Pups slapen een groot deel van de dag. Tussendoor zijn ze echter wel levendig. Heeft uw hond veel nieuwe indrukken opgedaan, is het erg warm, heeft hij extreem veel gespeeld? hebt u de indruk dat uw hond te veel slaapt, ga dan langs bij uw dierenarts. Deze zal kijken of uw hond niets onder de leden heeft.

Drinkt en urineert hij onophoudelijk?

Met de huidige droogvoeding (vochtgehalte slechts 20%) zal een hond meer drinken dan met blikvoeding (vochtgehalte van 80%). Bij warm weer of waneer hij fysieke inspeningen levert,liggen zijn waterbehoeften eveneens hoger. Haal nooit zomaar zijn water weg. Het is verstandig om te meten hoeveel hij pricies drinkt. Overleg dan vervolgens met uw dierenarts of dit te veel is.kaya (13).JPG

 

18:38 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.