25-04-11

Hondentraining: leren apporteren

Jeexarcio-artikelen-02.jpg gooit een bal weg en je hond kijkt je aan of je gek bent geworden. Hij blijft lekker staan waar hij staat. Of gaat met de bal aan de haal en brengt hem niet bij je terug. Ken je dit?

Met deze hondentraining van hondengedragsdeskundige Marco Starink leer je je hond stap voor stap apporteren. 

Help, mijn hond wil niet apporteren!
Als er één activiteit bestaat waarbij een beroep wordt gedaan op het jaagvermogen, het samenwerkingsvermogen, de werklust van een hond en ook nog eens de baas/hondverhouding verstevigt, dan is het wel apporteren. Wist je dat honden die regelmatig apporteren minder probleemgevend gedrag vertonen? Moet 'ie het wel eerst even leren natuurlijk!

Probleemhondje?
Eigenlijk vertoont iedere hond wel vreemde trekjes, maar er zijn van die exemplaren die de hele wandeling niets anders kunnen doen dan de 'schrik van de buurt' te spelen. Voor deze terroristen is het aanbieden van een vervangende bezigheid als apporteren een zeer effectief middel om weer normaal over straat te kunnen lopen.

Apporteren is niets anders dan jagen
Apporteren doet een beroep op de jachtinstincten die alle honden (in meer of mindere mate) nog beschikken. Het najagen van het weggegooide apport, het oppakken en soms schudden van het apport, en het terugbrengen van het apport en natuurlijk het loslaten van het apport... tja, dat laatste onderdeel is bij de meeste honden het minst (of liever gezegd niet) ontwikkeld. Onder het motto: "Eens gegeven blijft gegeven" eindigen de meeste apporteerpogingen van wellustige baasjes in de stelligste overtuiging dat hun hond niet kan apporteren. En dat is natuurlijk ontzettend jammer!

Aan de slag met je hond
Benodigdheden:

·         Twee van zijn favoriete speeltjes. Dit kan natuurlijk van alles zijn zolang hij het maar interessante speeltjes vindt.

·         Een zakje met wat beloninkjes. Deze zijn nodig om het commando "los" aan te leren.

Stap 1
Begin met het einde van het apport. Dit is de oefening "los". Dit is voor de meeste honden het moeilijkste onderdeel van het apporteren. Beweeg een speeltje rustig om de interesse van je hond op te wekken. Niet te enthousiast, dat komt later wel. Wanneer je hond het speeltje pakt, laat hem er dan niet mee vandoor gaan anders kun jij achter hem aanrennen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je hond aan te lijnen om te voorkomen dat hij ervandoor rent met het speeltje. Wanneer hij het speeltje vastheeft trek er dan niet aan, om te voorkomen dat het nog moeilijker wordt voor je hond om het speeltje los te laten. Pak een brokje, breng dit naar zijn neus toe en terwijl je dit doet pak je het speeltje van onderen uit zijn bek. Een perfecte ruil!

Oefen dit een aantal keer zodat deze handeling soepel verloopt. Wanneer dit het geval is zeg je het woordje "los" op het moment dat hij loslaat. Wanneer hij de betekenis van het woordje "los" begrijpt ontlok je het loslaten niet meer met het brokje, maar gebruik je het brokje alleen nog maar om te belonen nadat hij het speeltje heeft losgelaten op jouw commando.

Tijdens deze stap leert je hond het moeilijkste onderdeel van het apporteren. Train niet te lang en berg de speeltjes weer op als jullie klaar zijn met trainen. De speeltjes dienen exclusief te blijven.

Stap 2
Wanneer stap 1 soepel verloopt kun je door met de volgende stap. Wanneer je het speeltje beweegt voor de neus van je hond en hij pakt het, dan zeg je terwijl hij toehapt "vast". Je leert je hond dus feitelijk om het apport vast te pakken. Nadat hij heeft vastgepakt zeg je ook weer "los". Wanneer dit soepel verloopt houd je het speeltje stapje voor stapje verder van je hond verwijderd. Hierdoor zal hij meer moeite moeten doen om het speeltje te pakken. Houd echter controle over het gedrag van je hond! Leg nu het speeltje een meter voor hem op de grond.

Stimuleer hem om het te pakken door met hem naar het speeltje te lopen. Wanneer hij het speeltje pakt ga je vloeiend over naar de "los" oefening. Voorkom dat je hond succes heeft met het wegrennen met het speeltje.

Tijdens deze stap leert je hond dat jij het spel controleert en bepaalt hoe het apporteerspelletje verloopt. De hond snapt het verschil tussen vastpakken en loslaten.

Stap 3
De volgende stap is het logische vervolg op stap 1 en 2. Gooi het apport nu wat verder weg. Dit heeft je hond binnen deze aanleersessie nog niet meegemaakt. De meeste honden kennen dit echter wel omdat de meeste hondeneigenaren vaak proberen om een speeltje te laten apporteren om er vervolgens achter te komen dat de hond het weggegooide speeltje lekker voor zichzelf houdt. Begin daarom op een plek waar je hond niet of weinig ontsnappingsroutes kent. De gang bijvoorbeeld of in de tuin langs een hek.

Je kunt de hond ook aan een lange, zachte riem vastmaken. Niet om hem te straffen, maar om te voorkomen dat hij succesvol weet te vluchten met het speeltje. Wanneer je hond het voor elkaar krijgt om jouw richting op te komen met het apport (wat overigens heel knap is), haal dan het andere speeltje tevoorschijn om te ruilen.

Op deze manier is het wel erg belonend voor je hond om het speeltje terug te brengen. Je voorkomt hier tevens mee dat hij een te sterke buitdrift ontwikkelt. Bouw het gebruik van het brokje nu af door alleen de beste uitvoeringen nog met een brokje te belonen. Op een gegeven moment is het de bedoeling dat het apporteren op zich een belonende bezigheid voor je hond wordt. Dit hoeft dan niet extra beloond meer te worden met allerlei lekkers.

Tijdens deze stap leert je hond zijn nieuw aangeleerde oefeningen "vast" en "los" te gebruiken in de praktijk. Door het speeltje weg te gooien zal zijn jachtdrift samen met zijn door jou aangeleerde vaardigheden om een speeltje vast te pakken, ervoor zorgen dat hij het speeltje pakt.

Extra tips apporteren
* Breek het apportspel af voordat je hond besluit om te stoppen. Hierdoor blijft het spel een spel.
* Berg de speeltjes op aan het einde van het spel. Dit houdt het exclusief en de rolverdeling tussen jou en je hond blijft duidelijk.
* Bouw apporteren in een vreemde (prikkelrijke) omgeving op zoals je thuis bent begonnen met apporteren.
* Stimuleer het terugbrengen van het apport door een niet bedreigende houding aan te nemen. Ga dus door je knieën en neem een uitnodigende houding aan met open gespreide armen.

11:48 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Heb mijn hond heel snel en al op jonge leeftijd leren apporteren

Gepost door: sam | 27-04-11

Reageren op dit commentaar

Iedere pup apporteerd graag, maar sommige honden moeten het echt aangeleerd worden. Zelf heb ik een border gehad die het niet wilde doen wat we ook probeerden. Dank zij deze stappen leerde hij apporteren. Dat is afhankelijk van ras en van de opvoeding die het baasje geeft en de manier waarop hij er mee speelde. Een klant van mij heeft het zo ook een beetje verpest voor zijn hond. Als hij te enthousiast en te geweldig was, kreeg de hond een tik op de neus met het speeltje. Resultaat geen opport spelletjes meer willen doen met de baas. Geleidelijk aan hebben we het terug goed gekregen.

Gepost door: Peter | 27-04-11

Article mooie gedaan, groetjes van Louisette met zyn twee golden

Gepost door: Louisette | 01-05-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.