20-03-11

Je hond positief trainen. Mag je hem niet straffen of tegen hem roepen?

Vroeger werden de honden opgevoed en getraind met straf en dwang. Gelukkig zijn we steeds meer van deze methoden  aan het terug komen en hebben we meer geduld, bij het trainen en opvoeden van onze honden.

Ik ben een voorstander van zoveel mogelijk belonen in plaats van straf. Toch moet ik hier enkele opmerkingen maken. Je kan niet alleen positief en vrijheid geven zonder grenzen te stellen. Dit geeft zekerheid, daaruit volgt voorspelbaar gedrag.

Als ik m’n hond  vraag om te gaan zitten, verwacht ik dat hij dit doet. Als hij dit niet doet heb ik als roedelleider het recht dit af te dwingen of om te corrigeren. Dit gebeurd bij een roedel honden ook.  Het is niet de bedoeling dat wij mensen onze honden fysiek pijn gaan doen omdat ze zouden luisteren. Je kunt wel je hand in de nek van de hond leggen, maar zonder te schudden, of op zijn neus zonder druk uit te oefenen. Deze handeling begrijpen honden dadelijk.  Een andere manier om duidelijk te maken wat je wilt en ‘op zijn honds’ te corrigeren, is de hond sociaal contact afnemen door hem te negeren. Sociaal contact is voor een hond levensbelangrijk;  Hem negeren is dan ook een zeer grote straf. Als je nooit corrigeert of reageert als een hond dingen doet die jij verkeerd vindt of niet doet wat hij vraagt, krijg je een hond die misbruik van je zal maken. Hij zal weinig respect voor je tonen en jij zult nog weinig impact hebben op zijn gedrag.  Er is geen  goed zonder slecht, er is bijgevolg een goede ballans nodig tussen positief opvoeden en trainen van honden en corrigeren en ingrijpen bij ongewenst gedrag.

15:38 Gepost door peter santens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.